Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

marţi, ianuarie 21, 2025

Arava – doze, indicații, reacții adverse

NewsMed
NewsMed

13 Aug 2018

eye-glyph Vizualizări: 1454

Distribuie Articolul

1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Arava

Arava 10 mg se comercializează sub formă de comprimate filmate. Fiecare comprimat de Arava conţine ca și substanță activă leflunomidă 10 mg. Clasa din care face parte leflunomida este reprezentată de imunosupresoare. Ca și excipienți, Arava conține:

  • Amidon de porumb
  • Povidonă (E1201)
  • Crospovidonă (E1202)
  • Dioxid de siliciu coloidal anhidru
  • Stearat de magneziu (E470b)
  • Lactoză monohidrat
  • Talc (E553b)
  • Hipromeloză (E464)
  • Dioxid de titan (E171)

2. Indicații și contraindicații Arava

Leflunomida este indicată pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu următoarele afecțiuni:

Un tratament recent sau concomitent cu alte medicamente antireumatice modificatoare ale bolii hepatotoxice sau hematotoxice (de exemplu metotrexat) poate determina creşterea riscului de reacţii adverse grave. De aceea, la începerea tratamentului cu leflunomidă trebuie luate în considerare cu atenţie aspectele beneficiu/risc. În plus, dacă se înlocuieşte leflunomida cu alt medicament antireumatic modificator al bolii, fără să se urmeze procedura de eliminare, poate creşte şi riscul de reacţii adverse grave, chiar pentru un timp îndelungat după înlocuire.

Acest medicament nu este indicat pacienților ce prezintă hipersensibilitate (în special la cei cu antecedente de sindrom Stevens-Johnson, necroliză epidermică toxică, eritem polimorf) la substanţa activă. De asemenea, nu este indicat a fi administrat nici la pacienții cu hipersensibilitate la principalul metabolit activ, teriflunomida, sau la oricare dintre excipienţii enumeraţi anterior.

Alte categorii de pacienți cărora nu le este indicat tratamentul cu Arava sunt:

  • Pacienţi cu insuficienţă hepatică.
  • Pacienţi cu stări imunodeficitare severe, de exemplu SIDA.
  • Pacienţi cu funcţie medulară semnificativ deprimată sau cu anemie, leucopenie, neutropenie sau trombocitopenie semnificative, datorate altor cauze decât poliartrita reumatoidă sau artrita psoriazică.
  • Pacienţi cu infecţii grave
  • Pacienţi cu insuficienţă renală moderată până la severă, deoarece experienţa clinică la această grupă de pacienţi este insuficientă.
  • Pacienţi cu hipoproteinemie severă, de exemplu în cazul sindromului nefrotic.

3. Reacții adverse și supradozajul cu Arava

În urma studiilor clinice și farmacologice efectuate s-au decelat următoarele categorii de reacții adverse.

Infecţii şi infestări

Ca şi alte medicamente cu potenţial imunosupresor, leflunomida poate creşte susceptibilitatea la infecţii, inclusiv infecţii oportuniste. Cu toate acestea, infecţiile severe, inclusiv sepsisul, sunt rar întâlnite.

Tumori benigne, maligne şi nespecificate (inclusiv chisturi şi polipi)

Riscul de tumori maligne, în special de sindroame limfoproliferative, este crescut în cazul utilizării anumitor medicamente imunosupresoare.

Tulburări hematologice şi limfatice

Cea mai frecvent raportată este leucopenia. Mai puţin frecvente sunt: anemie, trombocitopenie uşoară, pancitopenie, agranulocitoză.

Tulburări ale sistemului imunitar

Frecvente sunt reacţiile alergice uşoare. Foarte rare sunt: reacţii anafilactice/anafilactoide severe, vasculită, inclusiv vasculită cutanată necrotizantă.

Tulburări metabolice şi de nutriţie

Mai puţin raportate, însă totuți de luat în considerare sunt următoarele: hipokaliemie, hiperlipemie, hipofosfatemie.

Tulburări psihice

Mai rar poate apărea anxietatea.

Tulburări ale sistemului nervos

Frecvente sunt: parestezii, cefalee, ameţeli, neuropatie periferică.

Tulburări cardiace

Pot apărea: frecvent, creştere uşoară a tensiunii arteriale, mai rar, creştere severă a tensiunii arteriale.

Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale

Rare: afecţiune pulmonară interstiţială (inclusiv pneumopatie interstiţială), care poate fi letală.

Tulburări gastro-intestinale

Cele mai raportate reacții adverse din această categorie sunt reprezentate de: colită, inclusiv colită microscopică, cum sunt colita limfocitică, colita colagenoasă, diaree, greaţă, vărsături, afectarea mucoasei bucale (de exemplu stomatită aftoasă, ulceraţii la nivelul cavităţii bucale), durere abdominală.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

Frecvente: accentuarea căderii părului, eczemă, erupţii cutanate (inclusiv erupţii cutanate maculopapulare), prurit, xerodermie. Mai puţin frecvente: urticarie. Foarte rare: necroliză epidermică toxică, sindrom Stevens-Johnson, eritem polimorf.

Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv

Pot apărea: tenosinovită și ruptură de tendon.

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare.

Supradozaj

Au fost raportate cazuri de supradozaj cronic la pacienţii care au utilizat Arava în doze zilnice de până la cinci ori doza zilnică recomandată şi cazuri de supradozaj acut la adulţi şi copii. În majoritatea cazurilor de supradozaj, nu s-au raportat evenimente adverse. Evenimentele adverse concordante cu profilul de siguranţă al leflunomidei au fost: durere abdominală, greaţă, diaree, creşterea valorilor enzimelor hepatice, anemie, leucopenie, prurit şi erupţii cutanate.

În caz de supradozaj sau intoxicaţie, se recomandă administrarea de colestiramină sau cărbune activat, pentru a accelera eliminarea.

4. Atenționări speciale și interacțiuni cu alte substanțe Arava

În timpul tratamentului cu leflunomidă, s-au raportat cazuri rare de afectare hepatică severă, inclusiv cazuri cu evoluţie letală. Majoritatea cazurilor au apărut în timpul primelor 6 luni de tratament. Tratamentul concomitent cu alte medicamente hepatotoxice a fost prezent frecvent. Este esenţial ca recomandările privind monitorizarea să fie respectate cu stricteţe. Deoarece sunt posibile efecte hepatotoxice aditive, este recomandat să se evite consumul de băuturi alcoolice în timpul tratamentului cu leflunomidă.

Asocierea leflunomidei cu antimalaricele folosite în bolile reumatice (de exemplu clorochina şi hidroxiclorochina), sărurile de aur injectabile sau orale, D-penicilamina, azatioprina şi alte medicamente imunosupresoare, inclusiv inhibitorii factorului de necroză tumorală alfa nu este recomandată.

Bărbaţii trebuie avertizaţi despre posibila toxicitate fetală de origine paternă. De asemenea, în timpul tratamentului cu leflunomidă, contracepţia trebuie garantată.

Înainte de a trece la un alt medicament antireumatic modificator al bolii, trebuie efectuată o procedură de eliminare, deoarece leflunomida persistă în organism o perioada mai lungă de timp.

Procedura de eliminare este următoarea:

Se administrează colestiramină 8 g de 3 ori pe zi, zilnic. Alternativ, se administrează 50 g pulbere de cărbune activat de 4 ori pe zi, zilnic. Durata eliminării complete este, de obicei, de 11 zile. Durata se poate modifica în funcţie de datele clinice sau de rezultatul testelor de laborator.

Arava conţine lactoză. Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Sarcina și alăptarea

Un metabolit activ al leflunomidei, este suspectat că determină malformaţii congenitale grave, atunci când este administrat în timpul sarcinii. Astfel că, Arava este contraindicat în timpul sarcinii.

Femeile aflate în perioada fertilă trebuie să utilizeze măsuri contraceptive eficace în timpul şi până la 2 ani după întreruperea tratamentului. Pacienta trebuie să fie sfătuită că, în cazul oricărei întârzieri a menstruaţiei sau al oricărui alt motiv de a suspecta o sarcină, trebuie să informeze imediat medicul pentru a efectua un test de sarcină, iar dacă testul este pozitiv, medicul şi pacienta trebuie să discute despre riscul la care este expusă sarcina.

Studiile la animale au arătat că leflunomida sau metaboliţii săi trec în laptele matern. De aceea, femeile care alăptează, nu trebuie să primească leflunomidă.

5. Doze și mod de administrare Arava

Tratamentul trebuie iniţiat şi supravegheat de către specialişti cu experienţă în tratamentul poliartritei reumatoide şi al artritei psoriazice.

În poliartrita reumatoidă: tratamentul cu leflunomidă se începe, de obicei, cu o doză de încărcare de 100 mg o dată pe zi, timp de 3 zile. Doza de întreţinere recomandată este de 10 mg până la 20 mg leflunomidă o dată pe zi, în funcţie de severitate bolii.

În artrita psoriazică: tratamentul cu leflunomidă se începe cu o doză de încărcare de 100 mg o dată pe zi, timp de 3 zile. Doza de întreţinere recomandată este de 20 mg leflunomidă o dată pe zi.

Efectul terapeutic apare, de obicei, după 4-6 săptămâni şi se poate intensifica în continuare până la 4-6 luni. Nu se recomandă ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă renală uşoară. De asemenea, nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu vârsta peste 65 de ani.

Arava nu este recomandat pentru utilizare la pacienţii cu vârsta sub 18 ani, deoarece eficacitatea şi siguranţa în artrita reumatoidă juvenilă nu au fost demonstrate.

Comprimatele de Arava se administrează pe cale orală. Comprimatele trebuie înghiţite întregi, cu o cantitate suficientă de lichid. Proporţia absorbţiei leflunomidei nu este influenţată de aportul concomitent de alimente.

6. Alte informații Arava

În cazul apariţiei unor reacţii adverse cum sunt ameţelile, poate fi afectată capacitatea pacientului de a se concentra şi de a reacţiona corespunzător. În astfel de situaţii, pacienţii trebuie să evite să conducă vehicule sau să folosească utilaje.

Perioada de valabilitate este de 3 ani.

A se păstra în ambalajul original.

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!