Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Aquaphor este comercializat sub formă de comprimate. Substanța activă întâlnită în Aquaphor este reprezentată de xipamidă. Aceasta face parte din clasa diureticelor cu acțiune medie sau prelungită. Xipamida este un diuretic al cărui efect principal este creșterea eliminării urinare de electroliți, determinând astfel și creșterea densității urinare. Ca și excipienți, Aquaphor conține:
Aquaphor este indicat a fi administrat ca tratament în cazul pacienților ce suferă de hipertensiune arterială, edeme asociate unor afecțiuni cardiace, hepatice sau renale. De asemenea, medicamentul poate fi utilizat și ca tratament inițial al edemelor asociate afecțiunilor cardiace, hepatice și renale.
Nu este indicată administrarea Aquaphor în următoarele cazuri: afecțiuni hepatice grave, hipersensibilitate la sulfonamide, hipopotasemie neresponsivă la tratament, sarcină , lactație.
Dacă este necesară utilizarea Aquaphor în cazul pacienților cu hiperuricemie, este necesară prudență. Se indică întreruprerea imediată a administrării acestui medicament în cazul pacienților care nu răspund la tratament și care dezvoltă dezechilibre hidroelectrolitice.
În urma studiilor clinice și farmacologice efectuate, s-au decelat următoarele reacții adverse.
Hipopotasemia, însoțită de următoarele simptome:
Aceste reacții adverse au fost destul de frecvent raportate. În afară de acestea, pot să apara si alte dezechilibre hidroelectrolitice ca: hiponatremie, hipomagneziemie, alcaloză hipocloremică. Ocazional, pot să apară și alte manifestări ca:
Din sfera digestivă, pot apărea, însă sunt mai rar intalnite: durerile abdominale, epigastrice, diareea și constipațiile. De asemenea, xipamida poate determina creșteri ale uricemiei, grăbind astfel declanșarea accesului gutos la persoanele predispuse.
De asemenea, este posibil ca în cursul tratamentului cu Aquaphor să se producă creșteri ale nivelului glicemic atât la pacienții cu diabet zaharat diagnosticat cât și la pacienții sănătoși, dar care au un diabet in fază latentă. Ocazional poate să apară o creștere a excreției urinare de substante azotate (uree, creatinina) mai ales la începutul tratamentului. Este posibilă și observarea unei creșteri a lipidemiei (detalii aici).
Mai rar întâlnite sunt alergiile cutanate caracterizate prin: prurit, eritem, urticarie, fotosensibilitate cronică și manifestări oculare de tipul xantopsiei sau agravarea unei miopii deja existente.
Foarte rar raportate au fost: pancreatita hemoragică și colecistita apărută pe fondul unei litiaze biliare. Cu toate acestea ele nu pot fi neglijate.
Totodată, în câteva cazuri au fost semnalate discrazii sanguine (anemie aplastică, leucopenie, trombocitopenie, agranulocitoză), nefrită interstițială acută, icter sau vasculite.
În cazul în care tratamentul cu Aqupahor este unul de lungă durată este necesar ca potasemia să fie monitorizată frecvent, chiar de la începutul tratamentului. O creștere a pierderilor de potasu va necesita administrarea unor cantități suplimentare de potasiu sau a unor alte diuretice ce economisesc potasiul. În afară de acesta, trebuie monitorizate cu regularitate și creatinina, acidul uric, glucoza, lipidele.
Pacienții care urmează concomitent un tratament cu glicozide cardiace, glucocorticoizi sau laxative, trebuie să aibă monitorizate periodic potasemie, creatinina serică și glicemia.
O altă categorie de pacienți care necesită supraveghere pe parcursul tratamentului cu Aquaphor sunt cei cu diabet zaharat, hiperuricemie, afecțiuni hepatice sau renale.
Trebuie luat în considerare faptul că, la doze mari, și mai ales la pacienții cu afecțiuni vasculare, există riscul apariției trombozelor și emboliilor vasculare.
Efectul Aquaphor este potențat de către alte diuretice, antihipertensive, beta-blocante, nitrați, vasodilatatoare, barbiturice, fenotiazine, antidepresive triciclice, alcool.
Nu este indicată administrarea inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei în același timp cu xipamidă, deoarece este posibilă declanșarea unei hipertensiuni arterialesevere cu afectare renală.
Aquaphor reduce efectul unor preparate ca: antidiabeticele orale, medicamente care scad nivelul uricemiei și a unor mediatori chimici ca: noradrenalina și adrenalina.
Administrarea concomitenăa de litiu și xipamidă accentuează efectele cardio- și neurotoxice ale celui dintâi. Utilizarea concomitentă de Aquaphor și blocante ale repolarizării neuromusculare poate potența efectul acestora. De asemenea, xipamida poate reduce eliminarea chinidinei.
Doza uzuală atât pentru tratamentul hipertensiunii arteriale cât și al edemelor este de 1-2 tablete pe zi, luate într-o singură priză. În cazul pacienților cu disfuncții renale severe, doza va trebui mărită până la 2 tablete pe zi, luate în 2 prize: dimineața o tabletă și seara o tabletă.
Calea de administrare a comprimatelor este orală. Se recomandă administrarea, dimineața după micul dejun. Tableta se va înghiți întreagă, cu o mică cantitate de lichid.
Pe parcursul tratamentului cu Aquaphor, este recomandat un aport corespunzător de lichide. De asemenea, este indicat consumul de alimente bogate în potasiu, cum ar fi: banane, nuci, legume.
Eliberarea acestui produs se face doar pe baza unei rețete medicale.
© Copyright 2024 NewsMed - Toate drepturile rezervate.