Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Anexate 0,1 mg/ml este comercializat sub formă de soluţie injectabilă. O fiolă de Anexate cu 5 ml soluţie injectabilă conţine flumazenil 0,5 mg. Flumazenilul este un antagonist al receptorilor benzodiazepinici. Ca și excipienți, Anexate conține:
Anexate este un medicament indicat pentru inversarea parţială sau completă a efectelor sedative centrale ale benzodiazepinelor. Acesta este utilizat cel mai des în anestezie sau în cadrul terapiei intensive. Anexate are următoarele indicaţii terapeutice:
În anestezie
Terminarea anesteziei generale indusă şi/sau menţinută cu benzodiazepine la pacienţii spitalizaţi. Inversarea sedării determinate de benzodiazepine în cadrul procedurilor rapide diagnostice şi terapeutice atât la pacienţii spitalizaţi cât şi la cei în ambulatoriu.
Inversarea sedării conştiente indusă cu benzodiazepine la copii cu vârsta >1 an.
În cadrul terapiei intensive şi al abordării terapeutice a lipsei de conştienţă de etiologie necunoscută, Anexate se poate folosi pentru:
asigurarea diagnosticării intoxicaţiei cu benzodiazepine sau excluderea acestui diagnostic. –
inversarea specifică a efectelor centrale ale benzodiazepinelor în cazul supradozajului medicamentos (restabilirea respiraţiei spontane şi a stării de conştienţă pentru a nu mai fi necesară intubarea sau pentru a permite extubarea).
Administrarea Anexate este contraindicată la pacienţii cunoscuți cu hipersensibilitate la flumazenil, benzodiazepine sau la oricare dintre excipienţii enumerați anterior.
Administrarea Anexate este de asemenea contraindicată la pacienţii cărora li s-au administrat benzodiazepine pentru controlul terapeutic al unor afecţiuni care pot pune viaţa în pericol (de exemplu controlul terapeutic al hipertensiunii intracraniene sau al status epilepticus).
În urma studiilor au fost decelate mai multe categorii de reacții adverse cce pot apărea în urma tratamentului cu Anexate. Acestea, însă, se remit de regulă rapid, fără să necesite tratament special.
Tulburări psihice
Destul de puțin întâlnite sunt: agitaţia, anxietatea, frica. Acestea apar cel mai des după injectarea rapidă și de obicei nu necesită tratament. Cu frecvenţă necunoscută pot apărea: simptomele sindromului de întrerupere a benzodiazepinelor (de exemplu, agitaţie, anxietate, tahicardie, ameţeală, transpiraţii, instabilitate emoţională, confuzie, tulburări senzoriale). Acestea apar mai ales la pacienții ce erau tratați cu doze mari și/sau au avut expunere îndelungată la benzodiazepine. De asemenea tot la acest tip de pacienți, pot fi raportate și atacuri de panică, plâns anormal, agitaţie, reacţii de agresivitate.
Tulburări ale sistemului nervos
Și acestea au o frecvenţă necunoscută de apariție. Pot fi întâlnite convulsii: în special la pacienţii cu epilepsie sau insuficienţă hepatică severă, mai ales după tratament îndelungat cu benzodiazepine sau în cazul supradozajului polimedicamentos.
Tulburări cardiace
Sunt puțin frecvente. Cel mai frecvent apar palpitaţii după injectarea rapidă. Acestea nu necesită tratament în general.
Tulburări vasculare
Au frecvenţă necunoscută. De obicei apare creşterea tranzitorie a tensiunii arteriale (la trezire).
Tulburări gastro-intestinale
Sunt frecvente. Apar: greaţa, voma, de obicei în timpul administrării post-operatorii, în special dacă au fost administrate şi opiacee.
Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului.
Există o experienţă foarte limitată a supradozajului acut cu flumazenil la om. Chiar în cazul administrării unor doze de 100 mg i.v., nu s-au observat simptome ale supradozajului. Nu este cunoscut niciun antidot specific pentru flumazenil. Tratamentul constă în măsuri generale de suport, inclusiv monitorizarea semnelor vitale şi observarea stării clinice a pacientului.
Anexate acționează doar asupra receptorilor benzodiazepinici, blocându-i. Nu au fost observate interacţiuni cu alte substanţe care acţionează la nivelul sistemului nervos central. Cu toate acestea, se impune precauţie specială la administrarea Anexate în cazuri de supradozaj intenţionat, deoarece efectele toxice ale altor medicamente psihotrope (în special ale antidepresivelor triciclice) luate concomitent pot creşte odată cu scăderea efectului benzodiazepinelor. Nu există nicio interacţiune de ordin farmacocinetic între etanol şi flumazenil.
Nu se recomandă administrarea Anexate nici ca tratament al dependenţei de benzodiazepine şi nici în cadrul abordării terapeutice a sindromului de abstinenţă prelungită la benzodiazepine.
Eliminarea poate fi întârziată la pacienţii cu insuficienţă hepatică. De aceea, este indicată precauție în momentul administrării Anexate la pacienții ce prezintă insuficiență hepatică în antecedente. Totodată, trebuie avut în vedere faptul că unul dintre excipienții Anexate este sodiul, astfel că, trebuie precauție și în cazul pacienților ce urmează o diteă hiposodată.
La pacienţii anxioşi în faza pre-operatorie sau la pacienţii care suferă de anxietate cronică sau tranzitorie, doza de flumazenil trebuie ajustată cu grijă. De asemenea, după intervenţii chirurgicale majore, trebuie avută în vedere durerea post-operatorie şi poate fi de preferat ca pacientul să fie menţinut uşor sedat.
Ca şi în cazul altor compuşi benzodiazepinici, este de aşteptat ca Anexate să traverseze placenta, deşi cantităţile implicate ar fi mici. În plus, nu există suficiente studii care să demonstreze siguranța utilizării medicamentului pe parcursul sarcinii, astfel că se impune precauție.
Nu se ştie dacă flumazenil este excretat în laptele matern. Totuşi, în situaţii de urgenţă, nu este contraindicată administrarea parenterală a flumazenil unei paciente care alăptează.
Anexate este recomandat pentru administrare intravenoasă lentă şi trebuie administrat doar de către un anestezist sau de către un medic experimentat. Poate fi administrat atât diluat cât și nediluat.
Pentru adulți, în cazul inducerii anesteziei, doza iniţială recomandată este de 0,2 mg flumazenil, administrată i.v. în decurs de 15 secunde. Dacă în decurs de 60 secunde, nu se obţine gradul de conştienţă dorit se poate injecta o a doua doză de 0,1 mg.
În cadrul terapiei intensive şi al abordării terapeutice a lipsei de conştienţă de etiologie necunoscută, doza iniţială recomandată este de 0,3 mg flumazenil, administrată i.v. Dacă, în decurs de 60 secunde, nu se obţine gradul de conştienţă dorit, se poate injecta Anexate în mod repetat până când pacientul se trezeşte sau până la administrarea unei doze totale de 2 mg.
Doza și viteza perfuziei trebuie ajustate individual în funcţie de nivelul de trezire dorit.
Nu sunt disponibile date specifice privind utilizarea Anexate la pacienţii vârstnici, dar trebuie avută în vedere sensibilitatea mai mare a acestei populaţii la efectele benzodiazepinelor şi aceştia trebuie trataţi cu precauţie.
Pentru inversarea sedării conştiente indusă cu benzodiazepine la copii cu vârsta peste 1 an, doza iniţială recomandată este de 0,01 mg/kg (până la 0,2 mg) administrată intravenos în decurs de 15 secunde. Dacă, în decurs de 45 secunde, nu se obţine gradul de conştienţă dorit se pot administra injectabil doze ulterioare de 0,01 mg/kg (până la 0,2 mg). Nu trebuie depășite maxim 4 administrări suplimentare.
Nu sunt necesare ajustări de doze la pacienţii cu insuficienţă renală. În schimb, deoarece flumazenil este metabolizat predominant în ficat, se recomandă ajustarea cu grijă a dozelor la pacienţii cu insuficienţă hepatică.
Deşi pacienţii sunt trezi şi conştienţi după administrarea flumazenil, trebuie avertizaţi să nu se angajeze în activităţi riscante, care necesită stare de veghe nealterată în primele 24 de ore după administrarea medicamentului, deoarece pot reapărea efectele. Astfel, nu este indicată conducerea sau manevrarea utilajelor periculoase după administrarea Anexate.
Dacă este nedeschis, medicamentul are o perioadă de valabilitate de 5 ani. După deschiderea, acesta trebuie folosit imediat.
Soluţia perfuzabilă Anexate trebuie administrată în decurs de 3 ore după preparare.
Soluţia Anexate nu trebuie amestecată cu alte soluţii decât cele recomandate.
Soluţia este pentru administrare unică.
© Copyright 2025 NewsMed - Toate drepturile rezervate.