Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

Vineri, aprilie 19, 2024

AERINAZE – tratamentul reacțiilor alergice

NewsMed
NewsMed

29 Oct 2017

eye-glyph Vizualizări: 1054

Distribuie Articolul

1) Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte

Aerinaze este un medicament care are ca și substanțe active desloratadina (2,5 mg) și sulfatul de pseudoefedrină (120 mg). Desloratadina este un antihistaminic, deci previne apariția efectelor date de histamină și ameliorează simptomele alergice. Pseudoefedrina este un vasoconstrictor și ajută la decongestionarea căilor nazale. Aerinaze mai poate conține amidon de porumb, celuloză, edetat disociat, acid acetic, acid stearic, colorant, dioxid de siliciu, stearat de magneziu și providonă. Aerinaze este disponibil sub formă de tablete ovale, de culoare alb cu albastru. Aceste tablete sunt cu eliberare modificată, adică una din substanțele acționează rapid, iar cealaltă pe parcursul a mai multe ore (se eliberează lent). Tabletele de Aerinaze sunt marcate cu “D12” pe partea albastră și sunt ambalate în blistere, iar acestea într-o cutie de carton.

2) Indicații și contraindicații

Așa cum am spus, Aerinaze conține desloratadină, un antihistaminic, care blochează acei receptori pe care histamina (substanța care provoacă reacțiile alergice) se fixează. Dacă acești receptori sunt blocați, ea nu o produce efecte, deci simptomele se reduc. Pseudoefedrina, cealaltă substanță activă, cauzează îngustarea vaselor de sânge prin eliberare de noradrenalină din terminațiilor nervoase. Această constricție a vaselor previne eliberarea de fluid din vas în țesut, astfel se reduce edemul și producția de mucus din nas.

De aceea, Aerinaze se utilizează pentru reducerea simptomelor alergice și prevenirea apariției acestora. Cele 2 substanțe se administrează împreună. Folosirea doar a uneia nu oferă alinarea adecvată acestor pacienți. Am menționat că acest medicament au eliberarea modificată. Desloratadina este eliberată imediat după administrare, dar pseudoefedrina lent, pe parcursul a aproximativ 12 ore. Astfel este suficientă o tabletă de 2 ori pe zi.

Indicațiile folosirii acestui medicament sunt ameliorarea rinitei alergice sezoniere (cum ar fi febra fânului). Simptomele date de aceasta sunt strănutul, senzația de mâncărime la nivelul ochilor și nasului și secreției abundentă. Ele sunt însoțite adesea de congestie nazală.

Aerinaze nu trebuie să fie utilizat dacă pacientul este alergic la oricare din componentele sale. Este contraindicat persoanelor cu glaucom cu unghi îngust (crește presiunea intraoculară), retenție de urină, boli cardiace sau vasculare (hipertensiune). Alte afecțiuni în care se contraindică Aerinaze sunt antecedentele de accident vascular cerebral și afecțiuni ale glandei tiroide.

În unele condiții și afecțiuni, pacientul trebuie să ceară părerea medicului sau farmacistului înainte de administrare. Acestea sunt:

3) Reacții adverse date de Aerinaze

Aerinaze poate determina o serie de efecte adverse, ca orice alt medicament. Dar acestea pot sa nu apară la toată lumea. Cele mai frecvente, care apar la 10% din utilizatori, sunt:

  • tahicardia (inima bate mai repede);
  • neliniște (prin hiperactivitate motorie);
  • dureri în gât sau uscăciunea gurii;
  • scăderea apetitului;
  • amețeli, dureri de cap sau nervozitate;
  • constipație;
  • tulburări de somn (insomnie, somnolență).

Următoarele efecte adverse apar la 1 persoană din 100:

Reacțiile alergice, halucinațiile, durerile musculare și convulsiile apar foarte rar, dar indiferent de efectul advers care apare, se raportează medicului sau farmacistului.

4) Interacțiuni medicamentoase și atenționări speciale atunci când folosiți Aerinaze

Nu se recomandă asocierea Aerinaze cu digitalice, bromocriptină (folosit pentru infertilitate sau Parkinson), lisuride și pergolide (Parkinson) din cauza riscului de vasoconstricție și de hipertensiune arterială. Trebuie evitat consumul de alcool pe parcursul tratamentului.

Antiacidele cresc absorbția sulfatului de pseudoefedrină, iar caolinul scade această absorbție. Alte medicamente care mai pot produce crize hipertensive sunt inhibitorii de monoaminooxidaza, alte simpatomimetice, dihidroergotamina, ergotamina și metilergotamina (folosite în tratarea migrenei).

Se recomandă evitarea consumului de Aerinaze pe parcursul sarcinii și alăptării (s-a observat scăderea lactației).

Atenție la persoanele care conduc sau care operează utilaje. Acest medicament poate produce somnolență și amețeli.

Dacă aveți programată o intervenție chirurgicală, anunțați anestezistul. Există posibilitatea de a vă spune să întrerupeți tratamentul cu Aerinaze câteva zile.

5) Doze și mod de administrare Aerinaze

Cum am menționat anterior, doza recomandată de Aerinaze este de 1 tabletă la fiecare 12 ore, cu un pahar plin de apă, înainte sau după masă. Tratamentul este unul de scurtă durată, deci trebuie oprită administrarea la dispariția simptomelor, în special congestia nazală. Nu este recomandată o durata mai lungă de 10 zile. După acest timp, efectele se pot diminua. Dacă congestia nazală dispare, dar persistă celelalte simptome, se pot administra medicamente care conțin doar desloratadină.

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!