Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

duminică, decembrie 22, 2024

Adrovance – pentru tratamentul osteoporozei

NewsMed
NewsMed

29 Oct 2017

eye-glyph Vizualizări: 789

Distribuie Articolul

Ce este Adrovance?

Adrovance este un medicament care se folosește în tratamentul osteoporozei (o patologie a oaselor ce determină demineralizarea osului, acesta devenind mult mai fragil). Osteoporoza apare adesea la femeile în post-menopauză care prezintă riscul de a  avea un nivel redus de vitamină D.

Denumirea comercială a produsului este:

  • Adrovance 70 mg/2800 UI comprimate
  • Adrovance 70 mg/5600 UI comprimate

Un comprimat de Adrovance 70 mg/2800 UI conține: acid alendronic (sub formă de sodiu trihidrat) și 70 micrograme (2800 UI) colecalciferol (vitamina D3), iar ca excipienți are: Lactoză 62 mg (sub formă de lactoză anhidră), Zahăr 8 mg, Celuloză microcristalină (E460), Trigliceride cu lanț mediu, Gelatină, Croscarmeloză sodică, Dioxid de siliciu coloidal, Stearat de magneziu (E572), Butilhidroxitoluen (E321), Amidon de porumb modificat, Silicat de sodiu și de aluminiu.

Un comprimat de Adrovance 70 mg/5600 UI conține 70 mg acid alendronic (sub formă de sodiu trihidrat) și 140 micrograme (5600 UI) colecalciferol (vitamina D3), iar dintre excipenții cu efect cunoscut fac parte: Lactoza 63 mg (sub formă de lactoză anhidră) și Zahăr 16 mg.

Indicații – Adrovance

Adrovance se utilizează pentru tratamentul osteoporozei în perioada post-menopauză la femeile care au un risc crescut de deficit al vitaminei D. Adrovance scade riscul fracturilor de șold și de coloană vertebrală.

Contraindicații- Adrovance

Administrarea de Adrovance este contraindicată în caz de:

–        Hipersensibilitate la substanțele din compoziție (active și excipienți)

–        Disfuncții esofagiene sau alți factori ce pot întârzia golirea esofagiană (ex: strictura sau achalazia)

–        Imposibilitate de a sta în picioare sau în șezut cel puțin 30 minute

–        hipocalcemie

Ce reacții adverse pot să apară?

După administrarea de Adrovance s-au raportat cel mai frecvent ca reacții adverse cele de la nivelul tractului gastro- intestinal superior, precum: durere și distensie abdominală, ulcer esofagian, dispepsie, disfagie, reflux gastro-esofagian.

În urma studiilor clinice s-au raportat și următoarele reacții adverse:

-tulburări ale sistemului imunitar: urticarie, angioedem

– tulburări metabolice și de nutriție: hipocalcemie

– tulburări ale sistemului nervos: amețeli, cefalee, tulburări de gust (disgeuzie)

– tulburări la nivelul ochilor: uveită, episclerită, sclerită

– tulburări acustice și vestibulare: vertij, osteonecroză la nivelul canalului auditiv extern

-tulburări gastro-intestinale: gastrită, greață, vărsături, esofagită, melenă, eroziuni ale esofagului, strictură esofagiană, leziuni gastro-intestinale superioare (ulcere, hemoragii, perforație), ulcerație orofaringiană

-tulburări musculo-scheletice și ale țesutului conjunctiv: durere musculo-scheletică, edem articular, osteonecroză maxilară, fracturi subtrohanterice și fracturi de diafiză

-afecțiuni ale pielii și țesutului subcutanat: alopecie, eritem, prurit, erupție cutanată tranzitorie

-tulburări generale și la nivelul locului de administrare: edem periferic, stare de oboseală, stare de rău, mialgie, rareori febră

Ce se întâmplă în caz de supradozaj?

În cazul în care depășește doza recomandată de către medic de Adrovance, pacienta poate prezenta următoarele: hipocalcemie, hipofosfatemie, jenă gastrică, pirozis, esofagită, ulcer, gastrită.

În situația supradozajului cu Adrovance se recomandă administrarea de lapte sau antiacide pentru a lega alendronatul. Datorită faptului că există riscul de iritație esofagiană, pacienta trebuie să rămână în ortostatism și nu trebuie provocate vărsăturile.

Interacțiuni cu alte medicamente

Dacă alendronatul se ia în același timp cu alimente, băuturi, alte medicamente, suplimente de calciu, acestea pot interfera cu absorbția sa intestinală. Din acest motiv, pacienta trebuie să ia alendronatul prima dată și să aștepte cel puțin 30 minute până să ia alte medicamente sau să consume alimente/ băuturi.

Olestra, orlistatul, uleiurile minerale și chelatorii acizilor biliari pot afecta absorbția vitaminei D. Cimetidina, tiazidele și anticonvulsivantele pot să crească catabolismul vitaminei D.

Atenționări speciale

Alendronatul poate să producă iritație locală a mucoasei tractului gastro-intestinal superior. Astfel, administrarea lui la pacientele cu probleme active la nivelul tractului digestiv trebuie făcută cu atenție.

Osteonecroza maxilarului a fost raportată la pacientele cu osteoporoză care au consumat bifosfonați. În timpul tratamentului cu Adrovance, pacientele trebuie să evite pe cât posibil, manevrele invazive la nivelul dinților. De asemenea, toate pacientele trebuie să își mențină o bună igienă orală, să meargă regulat la controale dentare și să raporteze orice simptome orale, precum: durerea, edemul sau mobilitatea dentară.

Datorită riscului de apariție a fracturilor femurale în timpul tratamentului cu bifosfonați, pacientele trebuie să raporteze orice durere la nivelul coapsei, șoldului sau la nivel inghinal.

Adrovance nu se recomandă la femeile cu un clearance al creatininei sub 35 ml/min, deci care au insuficiență renală.

Înaintea începerii tratamentului cu Adrovance trebuie corectată hipocalcemia sau alte tulburări ale metabolismului mineral (deficit de vitamină D, hipoparatiroidism). Conținutul de vitamină D al Adrovance nu este suficient pentru a corecta nivelul scăzut de vitamină D al pacientei. Așadar, la femeile cu aceste afecțiuni trebuie supravegheată concentrația plasmatică de calciu și simptomele de hipocalcemie în timpul tratamentului cu Adrovance.

În cazul unor afecțiuni ereditare de intoleranță la fructoză, la galactoză, sindrom de malabsorbție la glucoză-galactoză, deficit de lactază  sau insuficiență a zaharazei-izomaltazei se recomandă ca pacientele să nu utilizeze Adrovance.

Sarcina și alăptarea

Nu există date suficiente pentru utilizarea alendronatului la femeile gravide. Studiile realizate pe animale de experiență au evidențiat efecte toxice asupra funcției de reproducere. Așadar, se interzice administrarea Adrovance în timpul sarcinii. De asemenea, Adrovance nu trebuie folosit în timpul alăptării (colecalciferolul și o parte din metaboliții  săi activi trec în laptele matern).

Efecte asupra capacității de a conduce vehicule

Adrovance poate să nu aibă nicio influență sau poate avea  o influență directă neglijabilă asupra capacității de a conduce vehicule și la folosirea utilajelor. Pacienta poate prezenta anumite reacții adverse, precum: încețoșarea vederii, amețeli, durere la nivelul oaselor, mușchilor sau articulațiilor destul de severă. Acestea pot afecta capacitatea de a conduce vehicule  și de a utiliza anumite utilaje.

Doze și mod de administrare

Se recomandă un comprimat de Adrovance o dată pe săptămână.

În cazul în care pacienta uită să ia doza de Adrovance în ziua stabilită de medic, trebuie să ia un comprimat în dimineața următoarei zile în care și-a amintit. Este interzis consumul a două comprimate în aceeași zi, dar trebuie să revină la administrarea o dată pe săptămână, așa cum a fost inițial programată de către medic.

Adrovance se recomandă utilizării pe termen lung, datorită procesului patologic al osteoporozei. Încă nu se cunoaște o durată optimă a tratamentului cu bifosfonați pentru osteoporoză, dar necesitatea continuării tratamentului trebuie evaluată periodic (mai ales după cinci sau mai mulți ani de folosire).

În cazul în care pacientele au un aport scăzut de calciu  din alimentație trebuie să ia suplimente de calciu. În funcție de necesarul fiecărei paciente în parte trebuie avută în vedere administrarea suplimentară de vitamină D și trebuie să se țină cont de orice alt aport de vitamină D (produse ce conțin vitamine sau suplimente nutritive).

La pacientele vârstnice nu este necesară ajustarea dozei. La femeile cu insuficiență renală în care clearance-ul la creatinină este mai mic de 35 ml/min nu se recomandă Adrovance. Acest medicament este interzis copiilor și adolescenților cu vârsta sub 18 ani.

Adrovance se administrează pe cale orală împreună cu o cană de apă (NU apă minerală) cu cel puțin 30 minute înaintea consumului de alimente, băuturi sau a altor medicamente (ex: antiacide, vitamine, suplimente de calciu).

Pentru a reduce riscul de iritație esofagiană și a reacțiilor adverse asociate, pacienta trebuie:

–        Să înghită comprimatul doar cu un pahar plin cu apă (cel puțin 200 ml), dimineața pe stomacul gol

–        Să înghită doar comprimatele întregi de Adrovance. Nu este indicat să sfărâme, să mestece comprimatul sau să-l dizolve în gură, fiindcă există posibilitatea apariției ulcerațiilor orofaringiene.

–        Să nu stea în clinostatism cel puțin 30 minute după ce a luat Adrovance și până după micul dejun

–        Să nu ia Adrovance seara înainte de culcare sau dimineața înainte de a se ridica din pat

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!