Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Acidul zoledronic face parte din grupa farmacoterapeutică a bifosfonaților. Medicul dumneavoastră v-a prescris acid zoledronic pentru una din următoarele condiții patologice: hipercalcemia indusă tumoral sau complicații osoase în contextul unor malignități avansate. Aceste situații sunt asociate cu o activitate de resorbție osoasă accentuată. Bifosfonatul acid zoledronic are un efect antiresorbtiv fără a afecta remodelarea și mineralizarea osoasă.
Acidul zoledronic face parte din grupa farmacoterapeutică a bifosfonaților. Efectul acestora este unul antiresorbtiv osos, inhibând resorbția osteoclastică. Acidul zoledronic interferă cu recrutarea, diferențierea și activitatea osteoclastelor și stimulează apoptoza acestora. Acidul zoledronic nu afectează, însă, procesele de remodelare osoasă și mineralizare.
Informați medicul înainte de începerea tratamentului cu acid zoledronic dacă:
Cea mai importantă reacție adversă este osteonecroza de maxilar inferior. Aceasta apare atât în cazul tratamentului cu acid zoledronic, cât și în cazul tratamentului cu alți bifosfonați: pamidronat, alendronat, risedronat. Se recomandă consultul stomatologic înainte de administrarea intravenoasă a bifosfonaților și încheierea procedurilor dentare înainte de începerea tratamentului cu acid zoledronic.
Reacții adverse frecvente (afectează 1 din 10 persoane):
Reacții adverse rare (afectează 1 din 1000):
Reacții adverse foarte rare(afectează 1 din 10000 din pacienți):
Supradozaj: modificări ale valorilor de electroliți din plasmă: calciu, fosfor, magneziu, alterarea funcției renale până la instalarea insuficienței renale severe, hipocalcemie.
Informați medicul dumneavoastră dacă urmați tratament cu:
La pacienții cu vârste peste 65 de ani se poate administra acid zoledronic. Nu au fost raportate reacții adverse particulare.
La copii și adolescenți nu se recomanda administrarea de acid zoledronic.
În sarcină și pe parcursul alăptării, se contraindica administrarea de acid zoledronic.
În cazul pacienților cu activități de tipul: conducere de vehicule și autovehicule sau utilizare de utilaje, se recomandă precauție. Au fost raportate câteva cazuri de somnolență și confuzie.
Acidul zoledronic se găsește sub formă de soluție perfuzabila cu administrare intravenoasă. Se recomandă ca administrarea să fie efectuată de personal medical instruit pentru administrarea de bifosfonați intravenos.
Se recomandă să se bea suficientă apă înainte de administrarea dozei de acid zoledronic pentru evitarea deshidratării. Se preferă administrarea concomitentă a unui supliment de calciu 500mg pe cale orală și 400 u.i vitamina D.
Doza uzuală: 4-5 mg în soluție perfuzabilă(reconstituită și apoi diluată în 10 ml soluție clorură de sodiu 0,9% sau glucoză 5%), perfuzată în 15 minute, la fiecare 3-4 săptămâni, linie de perfuzie separată.
În cazul pacienților cu patologie renală se recomandă ajustarea dozelor corespunzător cu funcția rinichilor.
Preparate: ACID ZOLEDRONIC – soluție perfuzabilă 4mg/5ml, 4mg/100ml, 5mg/100ml, ACLASTA – soluție perfuzabilă 5mg/100ml, DESINOBON – concentrație pentru soluție perfuzabilă 4mg/5ml, OSOPRIL – concentrație pentru soluție perfuzabilă 4mg/5ml, ZENDRACTIN – soluție perfuzabilă 4mg/100ml, ZERLINDA – soluție perfuzabilă 4mg/100ml, ZOMETA – pulbere și solvent pentru soluție perfuzabilă 4mg/5ml, ZYOLIX – concentrație pentru soluție perfuzabilă 4m/5ml.
© Copyright 2024 NewsMed - Toate drepturile rezervate.