Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

marţi, ianuarie 21, 2025

ACC capsule – prospect

NewsMed
NewsMed

01 Apr 2018

eye-glyph Vizualizări: 281

Distribuie Articolul

ACC capsule face parte din grupa medicamentelor expectorante de tip mucolitic. Medicul dumneavoastră v-a prescris ACC capsule pentru o afecțiune acută sau cronică a căilor respiratorii asociată cu tuse productivă. În aceste condiții patologice, există o secreție crescută de mucus la nivelul căilor respiratorii care determină tuse productivă. ACC fluidifică secrețiile, favorizând expectorația și are efecte antioxidante, reducând inflamația mucoasei respiratorii.

Efectele farmacologice ale ACC capsule

ACC capsule conține acetilcisteină ca substanță activă. Acetilcisteina este un derivat de cisteină și exercită efecte secretolitice și secretomotorii la nivelul tractului respirator. Prin desfacerea punților disulfidice din componența mucopolizaharidelor din mucus, ACC diminuează vâscozitatea mucusului și favorizează expectorația. Acetilcisteina poate lega radicali liberi prin gruparea sulfhidril, având un efect detoxifiant. Acetilcisteina crește sinteza glutationului, motiv pentru care se utilizează în intoxicația acută cu paracetamol – se administrează intravenos în acest caz. În administrare profilactică de lungă durată(în mucoviscidoză, bronșită cronică), s-a observat un efect protector împotriva frecvenței și severității creșterii bacteriene.

Indicațiile tratamentului cu ACC capsule

  1. Tratamentul afecțiunilor tractului respirator/ din sfera ORL care evoluează cu tuse productivă: laringită, sinuzită acută și cronică
  2. Tratamentul afecțiunilor respiratorii acute și cronice care sunt acompaniate de tulburări ale formării și transportului de mucus: bronșita acută, acutizările bronho-pneumopatiei cronice, bronșiectazii, fibroza chistică.

Contraindicațiile tratamentului cu ACC capsule

  1. Hipersensibilitatea la acetilcisteină sau la oricare dintre excipienți.
  2. Nu se administrează capsule cu concentrații mai mari de 100 mg acetilcisteină la copii sub 2 ani.

Se recomandă prudență în utilizarea de ACC în următoarele situații particulare:

  1. pacienți cu antecedente de boala ulceroasă.
  2. pacienți cu intoleranță la histamină – se recomandă a fi evitată administrarea de lungă durată a ACC la acești pacienți deoarece acetilcisteina poate interfera cu metabolizarea histaminei, determinând fenomene de intoleranță(cefalee, rinită vasomotorie, prurit)
  3. pacienți cu astm bronsic – nu se recomandă expectorantele la acești pacienți, deoarece fluidifică brutal secrețiile bronșice și pot favoriza apariția bronhospasmului.

Reacții adverse și supradozaj în tratamentul cu ACC capsule

Reacții adverse mai puțin frecvente(afectează mai mult de un pacient din 1000, dar mai puțin de un pacient din 100):

  1. tulburări acustice și vestibulare – tinitus
  2. tulburări gastrointestinale – stomatită, durere abdominală, diaree, vărsături, pirozis, greață.

Reacții adverse rare(afectează mai mult de un pacient din 10000, dar mai puțin de un pacient din 1000): tulburări respiratorii, mediastinale și toracice – dispnee, bronhospasm(predomină la pacienții cu hiperreactivitate bronșică în caz de astm bronșic), fenomene asfixice prin fluidificarea intensă(este accentuat reflexul de tuse sau determină bronhoaspirație, reacții adverse întâlnite mai ales la copii și comatoși).

Reacții adverse foarte rare(afectează mai puțin de un pacient din 10000): reacții cutanate severe de tipul sindromului Stevens-Johnson și sindromului Lyell. Dacă apar reacții cutanate sau mucoase noi, adresați-vă fără întârziere unui medic și întrerupeți administrarea de acetilcisteină!

Supradozajul – nu s-au observat cazuri de supradozaj cu ACC capsule. Participanții în cadrul studiului de evaluare a supradozajului cu ACC au fost tratați cu 11,6 g acetilcisteină/kg/zi timp de 3 luni. Dozele orale de până la 500 mg ACC au fost tolerate fără semne și simptome de supradozaj.

Posibile simptome în intoxicația cu ACC: greață, vărsături, diaree, hipersecreție la nou-născuți.

Interacțiuni medicamentoase

1. Antibiotice

  • Tetraciclinele clorhidrat (cu excepția doxiciclinei) trebuie administrate la un interval de minim 2 ore.
  • Inactivarea antibioticelor de către acetilcisteină – dovezi bazate doar pe experiemente in vitro. Din motive de siguranță, se recomandă administrarea antibioticelor separat la un interval de cel puțin două ore față de administrarea de ACC. Excepție de la această recomandare fac antibioticele ce conțin ca substanță activă cefiximă sau loracarbef.
  • Există descrise în literatură incompatibilități in vitro pentru penicilinele semisintetice, aminoglicozide, cefalosporine și tetracicline în asociere cu ACC. Excepție fac: amoxicilina, doxiciclina, eritromicina, tiamfenicol, cefuroximă.

2. Antitusive – Asocierea dintre ACC și antitusive poate provoca o congestie secretorie periculoasă datorită unui reflex redus al tusei. Antitusivele împiedică eliminarea secrețiilor crescute de expectorante.

Se recomandă să nu administrați concomitent ACC și antitusiv doar dacă există o indicație precisă din partea medicului dumneavoastră!!!

3. Trinitratul de glicerină – unele studii raportează un efect de intensificare a vasodilatației și inhibării agregării plachetare al ACC la pacienții care urmează tratament cu nitroglicerină.

Atenționări și precauții speciale

Sarcina și alăptarea – nu există studii suficiente privind tratamentul cu ACC la pacientele însărcinate sau lăuze. Studiile pe animale nu arată efecte adverse teratogene în cazul administrării de ACC.

Efecte asupra capacității de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje – ACC nu influențează aceste activități.

Doze și mod de administrare în tratamentul cu ACC capsule

În cazul tratamentului afecțiunilor acute:

  1. Pentru copiii cu vârsta sub 2 ani, doza administrată este 50 mg de 2 ori pe zi.
  2. Pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani, doza este de 100 mg de 3 ori pe zi.
  3. Pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani, doza administrată este 200 mg de 2 ori pe zi.
  4. Pentru copiii cu vârsta peste 14 ani și pentru adulți, se recomandă o doză de 200 mg de 3 ori pe zi.

Durata tratamentului în afecțiunile acute este de 5-7 zile.

În cazul tratamentului afecțiunilor cronice:

  1. Pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani, doza recomandată este de 100 mg de 3 ori pe zi.
  2. Pentru adulți, doza este de 200 mg de 2 ori pe zi.

În tratamentul fibrozei chistice (mucoviscidoză):

  1. Pentru copiii cu vârsta sub 2 ani, doza administrată este de 50 mg de 3 ori pe zi.
  2. Pentru copiii cu vârsta între 2 și 6 ani, se recomandă 100 mg de 4 ori pe zi.
  3. Pentru copiii cu vârsta peste 6 ani, doza recomandată este de 200 mg de 3 ori pe zi.

În cazul afecțiunilor cronice tratamentul cu ACC se întinde pe mai multe săptămâni.

Mod de administrare: capsulele trebuie înghițite întregi (nemestecate). Se recomandă administrarea ACC capsule după mese.

Preparate: ACC capsule de 200 mg, ACETILCISTEINĂ capsule de 200 mg, FLUIMUCIL capsule de 100, 200, 600 mg, MUCOVIM capsule de 100, 200 mg, REVIFEM capsule de 200 mg.

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!