Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
ACC capsule face parte din grupa medicamentelor expectorante de tip mucolitic. Medicul dumneavoastră v-a prescris ACC capsule pentru o afecțiune acută sau cronică a căilor respiratorii asociată cu tuse productivă. În aceste condiții patologice, există o secreție crescută de mucus la nivelul căilor respiratorii care determină tuse productivă. ACC fluidifică secrețiile, favorizând expectorația și are efecte antioxidante, reducând inflamația mucoasei respiratorii.
ACC capsule conține acetilcisteină ca substanță activă. Acetilcisteina este un derivat de cisteină și exercită efecte secretolitice și secretomotorii la nivelul tractului respirator. Prin desfacerea punților disulfidice din componența mucopolizaharidelor din mucus, ACC diminuează vâscozitatea mucusului și favorizează expectorația. Acetilcisteina poate lega radicali liberi prin gruparea sulfhidril, având un efect detoxifiant. Acetilcisteina crește sinteza glutationului, motiv pentru care se utilizează în intoxicația acută cu paracetamol – se administrează intravenos în acest caz. În administrare profilactică de lungă durată(în mucoviscidoză, bronșită cronică), s-a observat un efect protector împotriva frecvenței și severității creșterii bacteriene.
Se recomandă prudență în utilizarea de ACC în următoarele situații particulare:
Reacții adverse mai puțin frecvente(afectează mai mult de un pacient din 1000, dar mai puțin de un pacient din 100):
Reacții adverse rare(afectează mai mult de un pacient din 10000, dar mai puțin de un pacient din 1000): tulburări respiratorii, mediastinale și toracice – dispnee, bronhospasm(predomină la pacienții cu hiperreactivitate bronșică în caz de astm bronșic), fenomene asfixice prin fluidificarea intensă(este accentuat reflexul de tuse sau determină bronhoaspirație, reacții adverse întâlnite mai ales la copii și comatoși).
Reacții adverse foarte rare(afectează mai puțin de un pacient din 10000): reacții cutanate severe de tipul sindromului Stevens-Johnson și sindromului Lyell. Dacă apar reacții cutanate sau mucoase noi, adresați-vă fără întârziere unui medic și întrerupeți administrarea de acetilcisteină!
Supradozajul – nu s-au observat cazuri de supradozaj cu ACC capsule. Participanții în cadrul studiului de evaluare a supradozajului cu ACC au fost tratați cu 11,6 g acetilcisteină/kg/zi timp de 3 luni. Dozele orale de până la 500 mg ACC au fost tolerate fără semne și simptome de supradozaj.
Posibile simptome în intoxicația cu ACC: greață, vărsături, diaree, hipersecreție la nou-născuți.
1. Antibiotice
2. Antitusive – Asocierea dintre ACC și antitusive poate provoca o congestie secretorie periculoasă datorită unui reflex redus al tusei. Antitusivele împiedică eliminarea secrețiilor crescute de expectorante.
Se recomandă să nu administrați concomitent ACC și antitusiv doar dacă există o indicație precisă din partea medicului dumneavoastră!!!
3. Trinitratul de glicerină – unele studii raportează un efect de intensificare a vasodilatației și inhibării agregării plachetare al ACC la pacienții care urmează tratament cu nitroglicerină.
Sarcina și alăptarea – nu există studii suficiente privind tratamentul cu ACC la pacientele însărcinate sau lăuze. Studiile pe animale nu arată efecte adverse teratogene în cazul administrării de ACC.
Efecte asupra capacității de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje – ACC nu influențează aceste activități.
În cazul tratamentului afecțiunilor acute:
Durata tratamentului în afecțiunile acute este de 5-7 zile.
În cazul tratamentului afecțiunilor cronice:
În tratamentul fibrozei chistice (mucoviscidoză):
În cazul afecțiunilor cronice tratamentul cu ACC se întinde pe mai multe săptămâni.
Mod de administrare: capsulele trebuie înghițite întregi (nemestecate). Se recomandă administrarea ACC capsule după mese.
Preparate: ACC capsule de 200 mg, ACETILCISTEINĂ capsule de 200 mg, FLUIMUCIL capsule de 100, 200, 600 mg, MUCOVIM capsule de 100, 200 mg, REVIFEM capsule de 200 mg.
© Copyright 2025 NewsMed - Toate drepturile rezervate.