Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

Vineri, martie 29, 2024

Sandostatin - Prospect Medicament

Dr .Maria
Dr .Maria

30 Apr 2021

eye-glyph Vizualizări: 314

Distribuie Articolul

1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Sandostatin

Sandostatin 100 micrograme/1 ml se comercializează sub formă de soluţie injectabilă/perfuzabilă. O fiolă a 1ml Sandostatin conţine ca substanță activă octreotidă 100 micrograme (sub formă de acetat de octreotidă). Octreotida este un derivat octapeptidic sintetic al somatostatinei naturale, cu efecte farmacologice similare, dar cu durată de acţiune considerabil mai lungă. Inhibă secreţia patologic crescută a hormonului de creştere şi a peptidelor şi serotoninei produse de către sistemul endocrine. Ca excipienți, Sandostatin conține:

  • Acid lactic
  • Manitol
  • Hidrogenocarbonat de sodiu
  • Apă pentru preparate injectabile.

2. Indicații și contraindicații

Acest medicament este recomandat a fi administrat în următoarele situații:

  • Pentru controlul simptomelor şi scăderea concentrațiilor plasmatice ale hormonului de creştere şi IGF-1 la pacienţii cu acromegalie la care nu se obţin rezultate adecvate prin intervenţie chirurgicală sau radioterapie.
  • Sandostatin este, de asemenea, indicat la pacienţii cu acromegalie la care nu se poate interveni chirurgical sau care nu doresc acest lucru sau în perioada de timp până când radioterapia devine eficace.
  • Pentru ameliorarea simptomelor asociate cu tumorile endocrine gastro-entero-pancreatice funcționale, de exemplu, tumori carcinoide cu caracteristici de sindrom carcinoid.
  • Abordarea terapeutică de urgenţă pentru oprirea şi profilaxia reapariţiei hemoragiilor determinate de varicele gastro-esofagiene, la pacienţii cu ciroză. Sandostatin este utilizat în asociere cu tratamentul specific, cum este scleroterapia endoscopică.
  • Tratamentul adenoamelor hipofizare secretoare de TSH: · atunci când secreţia nu a revenit la normal după intervenţia chirurgicală şi/sau radioterapie; · la pacienţii la care nu se poate interveni chirurgical; · la pacienţii cărora li s-a efectuat radioterapie până când aceasta devine eficientă.

Sandostatin nu este indicat pacienților cunoscuți cu hipersensibilitate cunoscută la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţii enumeraţi anterior.

3. Reacții adverse și supradozaj

În urma studiilor clinice și farmacologice efectuate, s-au decelat următoarele categorii de reacții adverse.

Tulburări gastro-intestinale

Foarte frecvent pot apărea:

  • diaree
  • durere abdominală
  • greaţă
  • constipaţie
  • flatulenţă
  • dispepsie
  • vărsături
  • balonare abdominală
  • steatoree
  • scaune moi
  • scaune decolorate.

Tulburări ale sistemului nervos

Cel mai frecvent au fost raportate cefaleea și amețelile. 

Tulburări endocrine

Sunt frecvente: hipotiroidism, tulburare tiroidiană (de exemplu, TSH scăzut, total T4 scăzut şi fracţia liberă a hormonului T4 scăzută).

Tulburări hepatobiliare

Foarte frecvent au fost întâlnite: colelitiază, colecistită, sludge biliar, hiperbilirubinemie.

Tulburări metabolice şi de nutriţie

Cele mai raportate reacții adverse din această categorie sunt: hiperglicemie sau hipoglicemie, toleranţa redusă la glucoză, anorexie. Mai puţin frecventă este deshidratarea.

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare

Pot apărea frecvent reacții la nivelul locului de injectare sau astenie. 

Investigaţii diagnostice

Frecvent au fost observate concentrații plasmatice crescute ale transaminazelor, în urma tratamentului cu Sandostatin.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

Frecvente sunt:

  • prurit
  • erupţii cutanate tranzitorii
  • alopecie.

Tulburări respiratorii

Cea mai des raportată reacție adversă din această categorie este dispneea.

Tulburări cardiace

Au fost întâlnite cazuri ce au avut ca manifestare principală bradicardia sau tahicardia.

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare.

Supradozaj

A fost raportat un număr limitat de supradozaje accidentale cu Sandostatin la adulţi şi copii. La adulţi, dozele au variat între 2400 şi 6000 micrograme/zi, administrate prin perfuzie continuă (100-250 micrograme/oră) sau subcutanat (1500 micrograme de trei ori pe zi). Reacţiile adverse raportate au fost aritmii, hipotensiune arterială, stop cardiac, hipoxie cerebrală, pancreatită, steatoză hepatică, diaree, slăbiciune, letargie, pierdere în greutate, hepatomegalie şi acidoză lactică.

La copii, dozele au variat între 50 şi 3000 micrograme/zi administrate prin perfuzie continuă (2,1- 500 micrograme/oră) sau subcutanat (50-100 micrograme). Singura reacţie adversă raportată a fost hiperglicemie uşoară. Nu au fost raportate reacţii adverse neaşteptate la pacienţii cu neoplasm cărora li s-a administrat Sandostatin în doze de 3000-30000 micrograme/zi în doze divizate, administrate subcutanat. Tratamentul supradozajului este simptomatic.

4. Atenționări speciale și interacțiuni cu alte substanțe

Atenționări generale

Deoarece tumorile hipofizare care secretă hormon de creştere pot creşte uneori, provocând complicaţii grave (de exemplu, deficienţe ale câmpului vizual), este esenţială supravegherea atentă a tuturor pacienţilor. Dacă există dovezi ale creşterii tumorii, se vor lua în considerare proceduri alternative de tratament

Funcţia tiroidiană trebuie monitorizată la pacienţii cărora li se administrează un tratament prelungit cu octreotidă.

Funcţia hepatică trebuie monitorizată în timpul tratamentului cu octreotidă.

Metabolismul glucozei

Din cauza acţiunii sale inhibitorii asupra eliberării hormonului de creştere, glucagonului şi insulinei, Sandostatin poate afecta procesul de reglare a glicemiei. Toleranţa post-prandială la glucoză poate fi afectată și, în anumite cazuri, poate să apară starea de hiperglicemie persistentă, ca rezultat al administrării cronice. De asemenea, s-a raportat hipoglicemie.

Varice esofagiene

Deoarece, ulterior episoadelor de hemoragie a varicelor esofagiene, există un risc crescut de dezvoltare a diabetului zaharat insulino-dependent sau de modificări ale necesarului de insulină la pacienţii cu diabet zaharat preexistent, este obligatorie monitorizarea corespunzătoare a glicemiei.

Alimentaţie

La unii pacienţi, octreotida poate influenţa absorbţia lipidelor din dietă. La unii pacienţi cărora li s-a administrat tratament cu octreotidă s-au observat concentraţii scăzute ale vitaminei B12 şi rezultate anormale la testele Schilling. Se recomandă monitorizarea concentraţiei vitaminei B12 în timpul tratamentului cu Sandostatin la pacienţii cu antecedente de privare de vitamină B12.

Interacțiuni cu alte medicamente

Poate fi necesară ajustarea dozei medicamentelor cum sunt beta-blocantele, blocantele canalelor de calciu sau medicamentelor care controlează echilibrul lichidelor şi electroliţilor atunci când Sandostatin este administrat concomitente.

Pot fi necesare ajustări ale dozelor de insulină şi ale medicamentelor antidiabetice atunci când Sandostatin este administrat concomitant.

De asemenea, s-a observat că Sandostatin reduce absorbţia intestinală a ciclosporinei şi o întârzie pe cea a cimetidinei.

Administrarea concomitentă de octreotidă şi bromocriptină creşte biodisponibilitatea bromocriptinei.

Sarcina și alăptarea

Majoritatea femeilor au fost expuse la octreotidă în primul trimestru de sarcină, cu doze variind între 100-1200 micrograme/zi de Sandostatin s.c. sau 10- 40 mg/lună de Sandostatin LAR. Au fost raportate anomalii congenitale la aproximativ 4% dintre sarcinile cu rezultat cunoscut. În aceste cazuri, nu se suspectează nicio relaţie cauzală cu octreotida.

Ca măsură de precauţie, este de preferat să se evite utilizarea Sandostatin în timpul sarcinii.

Nu se cunoaşte dacă octreotida se elimină în laptele matern uman. Studiile la animale au evidențiat eliminarea octreotidei în laptele matern. Pacientele nu trebuie să alăpteze în timpul tratamentului cu Sandostatin.

5. Doze și mod de administrare

Acromegalie

Iniţial se administrează subcutanat (s.c.) 0,05 până la 0,1 mg la 8 sau 12 ore. Ajustarea dozei trebuie să se bazeze pe evaluările lunare ale concentrațiilor plasmatice de GH şi IGF-1 (valori urmărite: GH< 2,5 ng/ml; IGF-1 în limite normale) precum şi pe simptomele clinice şi tolerabilitate.

Tumori endocrine gastro-entero-pancreatice

Iniţial se administrează subcutanat 0,05 mg o dată sau de două ori pe zi. În funcţie de răspunsul clinic, de efectul asupra concentrațiilor plasmatice de hormoni produşi de tumoră (în caz de tumori carcinoide, de efectul asupra excreţiei urinare de acid 5-hidroxiindolacetic) şi de toleranţă, doza poate fi crescută treptat la 0,1 până la 0,2 mg de 3 ori pe zi. În condiţii excepţionale pot fi necesare doze mai mari. Dozele de întreţinere trebuie ajustate individual.

Hemoragia varicelor gastro-esofagiene

25 micrograme pe oră, 5 zile, în perfuzie intravenoasă (i.v.) continuă. Sandostatin poate fi utilizat diluat cu ser fiziologic. La pacienţii cirotici cu hemoragie a varicelor esofagiene, Sandostatin a fost bine tolerat la administrarea intravenoasă continuă de doze de până la 50 micrograme pe oră, timp de 5 zile.

Tratamentul adenoamelor hipofizare secretoare de TSH

Doza eficace, în general, este de 100 micrograme de trei ori pe zi prin injectare subcutanată. Doza poate fi ajustată în funcţie de răspunsul TSH şi al hormonilor tiroidieni. Vor fi necesare cel puţin 5 zile de tratament pentru a stabili eficacitatea medicamentului.

Utilizarea la vârstnici

Nu există dovezi de reducere a toleranţei sau de necesitate a modificării dozelor la pacienţii vârstnici trataţi cu Sandostatin.

Utilizarea la copii şi adolescenţi

Experienţa cu Sandostatin la copii şi adolescenţi este limitată.

Utilizarea la pacienţi cu insuficienţă hepatică

La pacienţii cu ciroză hepatică timpul de înjumătăţire plasmatică poate creşte, fiind necesară ajustarea dozei de întreţinere.

Utilizarea la pacienţi cu insuficienţă renală

Insuficienţa renală nu afectează expunerea totală la octreotidă, administrată ca injecţie subcutanată, de aceea, nu este necesară ajustarea dozei de Sandostatin.

Mod de administrare

Sandostatin poate fi administat direct prin injectare subcutanată (s.c) sau intravenos (i.v) prin soluție perfuzabilă, după diluare.

6. Alte informații

Sandostatin nu are nicio influenţă sau are influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Pacienţii trebuie sfătuiți să fie precauţi atunci când conduc vehicule sau folosesc utilaje dacă prezintă ameţeli, astenie/fatigabilitate sau cefalee în timpul tratamentului cu Sandostatin.

A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină.

A se păstra la frigider (2°C – 8°C).

A nu se congela.

Fiolele pot fi păstrate la temperaturi sub 30 grade C, dar nu mai mult de 2 săptămâni.

Perioada de valabilitate este de 3 ani, însă este recomandată utilizarea imediată a fiolei odată ce a fost preparată.

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!