Distribuie Articolul

1.  Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte

Ikervis este un medicament având ca substanță activă ciclosporina. Ciclosporina se încadrează în grupul de medicamente cunoscute sub denumirea de imunosupresoare utilizate pentru reducerea inflamației. Ikervis are următoarea compoziție: 1 mililitru de Ikervis conține 1 mg ciclosporină, apă pentru preparate injectabile și excipienți. Medicamentul este disponibil sub formă de picături oftalmice unidoză. Se eliberează din farmacii doar pe bază de prescripție medicală și tratamentul trebuie inițiat de personalul medical specializat în oftalmologie.

2.  Indicații și contraindicații

Ikervis este un medicament ce se administrează pacienților care suferă de:

  • ·         cheratită severă (o inflamație a corneei)
  • ·         xeroftalmie (boala ochilor uscați) – medicament utilizat la adulți

Acest medicament este indicat a se folosi atunci cand tratamentul cu lacrimi artificiale nu mai este eficient.

Dacă în urma tratamentului cu Ikervis situația dumneavoastră nu se îmbunătățește sau se înrăutățește adresați-vă medicului dumneavoastră. Este recomandat să vă prezentați la medic cel puțin o dată la 6 luni pe perioada tratamentului cu Ikervis pentru monitorizarea eficienței medicamentului.

Nu utilizați Ikervis dacă:

  • ·         sunteți alergic la substanța activă sau la oricare din excipienții medicamentului
  • ·         suferiți de vreo infecție la nivelul ochilor.

3.  Reacții adverse și supradozajul

Ca orice medicament, Ikervis poate produce și efecte adverse la unii pacienți. Reacțiile adverse cele mai frecvente sunt reacții locale, la nivelul ochilor și în jurul acestora.

În mod frecvent se întâlnesc:

  • ·         iritație, înroșire și lăcrimare mai abundentă
  • ·         înroșirea și umflarea pleoapei
  • ·         vedere încețoșată
  • ·         iritație și durere la nivel ocular

Mai puțin frecvent se întâlnesc următoarele rectii adverse:

  • ·         senzație de disconfort și de corp strain în ochi
  • ·         iritație sau umflare a conjunctivei
  • ·         alergie la nivel ocular
  • ·         tulburări de lăcrimare, secreție oculară
  • ·         inflamația irisului, corneei
  • ·         abraziune la nivelul stratului exterior al corneei
  • ·         depuneri în ochi, infecție bacteriană
  • ·         eruptițe trecătoare la nivelul pielii din jurul ochiului

La încetarea utilizării de picături oftalmice Ikervis trebuie să discutați cu medical specialist. Ar putea să apară probleme de vedere.

Daca administrați mai mult Ikervis decât trebuie clătiți-vă bine ochiul cu apă. Nu puneți mai multe picături decât doza recomandată. Dacă uitați să vă administrați o doză de Ikervis 1 mg/ml picături oftalmice nu dublați următoarea doză pentru a o compensa pe cea uitată ci continuați după schema tarapeutică cu o singură doză. Nu este indicat să utilizați mai mult de o picătură în ochiul afectat pe zi.

4.  Interacțiuni și atenționări speciale

Ikervis 1mg/ml picături oftalmice trebuie administrate la cel puțin 15 minute după utilizarea altor picături oftalmice dacă exista asociate. Totuși , adresați-vă medicului sau farmacistului dumneavoastră daca mai utilizați sau ați utilizat recent și alte medicamente. Administrarea Ikervis 1mg/ml picături oftalmice împreună cu alte picături oftalmice care conțin corticosteroizi ar putea crește riscul de reacții adverse. Medicamentul poate interacționa de asemenea cu medicamentele pentru tratamentul glaucomului.

  • ·         Imediat după administrarea picăturilor oftalmice Ikervis e posibil să aveți vederea încețoșată. Conducătorii auto trebuie să aștepte până când vederea revine la normal.
  • ·         Ikervis 1 mg/ml picături oftalmice nu trebuie administrate la copii și adolescenți sub 18 ani.
  • ·         Trebuie să vă scoateți lentilele de contact înainte de administrarea picăturilor oftalmice Ikervis.

5.  Doze și mod de administrare

Ikervis 1 mg/ml picături oftalmice se utilizează după indicațiile medicului specialist. Doza recomandată este de o picătură o dată pe zi în ochiul afectat, de preferat seara, la culcare. Medicamentul se utilizează doar după ce mâinile au fost bine spălate. Se administrează câte un recipient unidoză în ochiul afectat după care se aruncă recipientul.

La administrare se trage în jos pleoapa inferioară și se lasă capul pe spate. După administrare clipiți de câteva ori pentru a asigura o mai bună distribuție a medicamentului. Apăsați cu degetul pe colțul ochiului, spre nas și țineți pleoapele închise aproximativ 2 minute. Dacă picătura nu a intrat în ochi încercați încă o dată.

6.  Alte informații

Dacă sunteți însărcinată sau alăptați adresați-vă medicului dumneavoastră înainte de a utiliza Ikerviis. Nu ar trebui să utilizați Ikerviis dacă sunteți gravidă. Este de asemenea posibil ca acest medicament să se excrete în laptele matern.

Ikerviis se prezintă sub formă de picături oftalmice- o emulsie lăptoasă.

Acest medicamente nu se congelează.

A nu se lăsa la îndemăna copiilor.

Adaugă un comentariu