Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Hiperpotasemia este o afecțiune care poate pune viața pacienților în pericol. Simptomele sunt nespecifice și predominant legate de disfuncția musculară sau cardiacă. Când concentrația potasiului în sânge este foarte crescută, pacienții resimt palpitații, dispnee, durere toracică, senzație de greață, dureri musculare, slăbiciune musculară, parestezii. Dacă nu este depistată și tratată corespunzător, hiperpotasemia duce la aritmii fatale, rezultatul fiind decesul pacienților. Tratamentul trebuie inițiat imediat utilizând diferite strategii terapeutice pentru a crește trecerea de potasiu în spațiul intracelular, pentru a reduce eliminarea, împreună cu reducerea aportului exogen de potasiu.
Hiperpotasemia (hiperkaliemia) este definită prin creșterea concentrației potasiului din sânge peste valoarea de 5 mEq/l. O potasemie peste 7 mEq/l prezintă semne de risc vital, iar peste 9 mEq/l este letală. |
Potasiul este cel de-al optulea sau al nouălea element cel mai des întâlnit în masă (0,2 %) în corpul uman, astfel încât un adult de 60 kg conține un total de aproximativ 120 g potasiu. Cantitatea totală de potasiu din organism este direct proporțională cu masa musculară și greutatea pacientului. Conținutul în potasiu este mai scăzut la persoanele obeze sau în vârstă, din cauza faptului că țesutul adipos este sărac în potasiu. Corpul are aproximativ același conținut de potasiu ca și de sulf și de clor și numai calciul și fosforul sunt mai abundente (cu excepția, elementelor omniprezente precum carbonul, hidrogenul, oxigenul și azotul). Ionii de potasiu sunt prezenți într-o mare varietate de proteine și enzime. Potasiul mai este cunoscut și sub numele de Kaliu, de unde vine și inițiala simbolului chimic din tabloul Mendeleev.
Potasiul (K+) este principalul cation care se găsește situat intracelular. Din moment ce reprezintă o fracţie importantă din totalul electroliţilor celulari, este un determinant major al volumului celular şi al osmolalităţii fluidelor organismului. Potasiul este, de asemenea, un important cofactor în numeroase procese metabolice. Potasiul extracelular reprezintă doar o mică parte din potasiul total și se găsește în plasma sangvină, sudoare, lichid cefalorahidian, sucuri digestive (sucul gastric, bilă, sucul pancreatic, sucul intestinal).
Concentraţia plasmatică normală de potasiu este de 3,5 – 5 mEq/l. |
Potasiul din organism este influiențat de două variabile: cantitatea totală de potasiu din organism și repartiția potasiului în sectoarele intracelular (98 % în celulele musculare, celulele hepatice, hematii) și extracelular (2 %). Raportul dintre potasiul intracelular şi potasiul extracelular este determinantul principal în menţinerea potenţialului membranar al celulelor (ATP-aza Na+/K+ care transportă activ K+ în celule şi Na+ în afara celulelor).
Relaţia dintre potasiul plasmatic şi intracelular este influenţată de un număr de factori precum: balanţa acido-bazică extracelulară (acidoza scoate K+ afară din celule, iar alcaloza introduce K+ în celule); hormonii (insulina, catecolaminele beta-adrenergice şi aldosteronul) determină introducerea K+ în celule; turn-overul celular (distrucţii tisulare, exerciţiul fizic moderat până la sever duce la eliberarea K+, iar producţia de celule noi introduce K+ în celule).
Necesarul zilnic: minim 0,5 g/zi.
Aportul alimentar: potasiul este prezent în toate fructele, legumele, carnea și peștele. Alimentele cu concentrații mari de potasiu includ: pătrunjelul, caisele uscate, laptele, ciocolata, toate nucile (în special migdale și fistic), cartofi, lăstari de bambus, banane, avocado, sucul de portocale, verdele de sfeclă, fasolea albă, bananele, spanac, smochine, ciuperci, somon, apă de cocos, boabe de soia și tărâțe. Caisele uscate au cea mai mare concentrație de potasiu din greutatea oricărui produs alimentar. Multe alimente procesate nu conțin potasiu. |
Absorbție: la nivelul tractului intestinal (100 %).
Eliminare: 80 – 90 % pe cale renală, 10 – 15 % pe cale gastrointestinală, 2 – 5 % prin transpirație. Pierderile de potasiu prin scaun pot fi mult mai mari în cazul unui sindrom diareic. În boala cronică de rinichi, pierderile de potasiu se măresc, acesta fiind modul de apărare al organismului împotriva hiperpotasemiei.
În mod normal, echilibrul potasiului în organism necesită o egalizare între aportul de potasiu şi excreţia acestuia. Calea renală reprezintă modalitatea principală de eliminare a potasiului (secreția de potasiu are loc la nivelul tubului contort distal și este reglată de: cantitatea de sodiu, fluxul urinar, aldosteronul, prezența anionilor slabi reabsorbabili.). Acesta se mai elimină folosind și calea extrarenală: insulina (stimulează intrarea potasiului în celule, mai ales în celulele hepatice, adipoase și musculare), echilibrul acido – bazic (acidoza stimulează ieșirea potasiului din celulă, iar alcaloza stimulează intrarea potasiului în celulă), catecolaminele (stimularea agoniștilor β2 – adrenergici scade potasiul seric, pe când blocada β2 – adrenergică crește potasiul seric), glucagonul (are un efect difazic, inițial are o fază precoce de hiperpotasemie, prin ieșirea potasiului din celulele hepatice, apoi o fază de hipopotasemie, secundară secreției reacționale de insulină), creșterile patologice ale osmolarității (hiperglicemia severă, etc.).
Hiperpotasemia adevărată |
1) Scăderea eliminării renale de potasiu:
2) Transfer excesiv de potasiu celular spre plasmă:
3) Distribuție anormală a potasiului:
4) Aport alimentar exagerat de potasiu:
|
Pseudo – hiperpotasemia (falsă hiperpotasemie)
|
|
Examinările și investigațiile trebuie să fie sistematice și întotdeauna să includă evaluarea funcției cardiace, a rinichilor și a tractului urinar, precum și a stării de hidratare și a evaluării neurologice. Investigațiile de laborator trebuie să fie cât mai complete, mai ales dacă nu se cunoaște cauza de bază ce a determinat hiperpotasemia.
a) semnele pe electrocardiogramă:
b) semnele clinice: apar mult mai târziu decât manifestările electrice pe electrocardiogramă și sunt tulburări de ritm cu colaps brutal mai ales, în caz de acidoză metabolică sau acidoză mixtă.
Dacă se constată o creștere a concentrației plasmatice a potasiului la un pacient asimptomatic, fără cauza aparentă, ar trebui luată în considerare hiperpotasemia falsă. Acest lucru rezultă din scurgeri de potasiu din spațiul intracelular în timpul sau după prelevarea de probe de sânge. În aceste cazuri, creșterea concentrației de potasiu în ser nu reflectă nivelul de potasiu seric in vivo și nu este necesar nici un tratament. În special în pediatrie, hemoliza mecanică poate apărea în timpul tragerilor dificile de sânge și chiar mai mult în probele cu limfocitoză sau trombocitoză. Mai ales atunci când se prelevează probe capilare, excesul de alcool pe piele trebuie evitat, deoarece este cauza primară a hemolizei în acest proces.
O amamneză detaliată atentă este obligatorie pentru diagnosticul diferențial al hiperpotasemiei. Diagnosticul trebuie gândit în funcție de cele trei cauze principale ale hiperpotasemiei: creșterea potasiului, eliberarea potasiului din celule și afectarea excreției renale de potasiu.
|
Strategii terapeutice pentru rezolvarea situațiilor de hiperpotasemie |
|
Protecție cardiacă imediată |
|
Transferul intracelular de potasiu |
a) Glucoză tamponată cu insulină:
|
b) Bicarbonatul de sodiu:
|
|
c) β2-agoniștii:
|
|
Creşterea eliminării de potasiu din organism |
|
© Copyright 2024 NewsMed - Toate drepturile rezervate.