Distribuie Articolul

Durerea de dinți este un semnal de alarmă ce nu trebuie neglijat. Atunci când apare, durerea de dinți poate crea un disconfort considerabil pentru oricine. Durerea de dinți poate avea numeroase cauze. Intensitatea disconfortului variază în funcție de cauza ce determină durerea de dinți. Însă, indiferent de intensitate, atunci când avem de-a face cu durerea de dinți, este necesar un consult stomatologic. Astfel, se poate găsi cauza durerii și se poate elimina, pentru a preveni apariția complicațiilor.

Cauzele durerii de dinți

Durerea dentară poate apărea din numeroase cauze, dar cele mai des întâlnite sunt:

  • hipersensibilitatea dinților
  • caria dentară
  • pulpita
  • parodontita
  • fractura dentară

Hipersensibilitatea dinților

Apare atunci când smalțul este foarte subțire și, de aceea, el nu mai poate proteja corect pulpa (terminațiile nervoase din interiorul dintelui). Din această cauză, senzațiile termice și gustative vor fi resimțite mai intens. Hipersensibilitatea se manifestă ca o durere scurtă și intensă la nivelul unor dinți. Ea apare atunci când sunt consumate alimente sau băuturi foarte calde sau foarte reci.

Poate să mai apară și temporar în timpul sau după detartraj sau după albirea dinților. De asemenea, poate să apară și după ce dinții au fost șlefuiți.

Caria dentară

În funcție de profunzimea cariei, durerea poate fi mai intensă sau mai puțin intensă. Dar, indiferent de profunzime, durerea din caria dentară apare după consumul unor alimente dulci sau reci. Uneori, durerea poate apărea și după consumul unor alimente fierbinți. În oricare din cazuri, durerea este suportabilă și persistă puțin după consumul alimentelor respective.

De asemenea, durerea de dinți poate să apară și sub o obturație (plombă) dacă s-a format o nouă carie sub ea.

Pulpita

Pulpita reprezintă inflamația terminațiilor nervoase din interiorul dintelui. Acestea alcătuiesc ceea ce se numește pulpa dintelui. Pulpita este o complicație a cariei dentare. După ce trece de țesuturile dure ale dintelui (smalț și dentină), caria va afecta pulpa. În acest moment, dintele începe să doară. Spre deosebire de carie, unde durerea este suportabilă, într-o pulpită durerea este mai puternică. Durerea poate să apară și din senin și durează mai mult. Poate să ajungă și la câteva ore.

Durerea din pulpită se calmează doar temporar după antialgice.

Parodontita

Parodontita reprezintă complicația pulpitei. Dacă dintele are pulpa inflamată și la aceasta se adaugă și un număr mare de microbi, mecanismul de apărare al dintelui va fi învins. Din această cauză, inflamația poate ajunge până la vârful rădăcinii (apex). Această inflamație se numește parodontită apicală.

Durerea în parodontita apicală poate apărea din senin și este foarte puternică, aproape insuportabilă. Durerea crește și mai mult odată cu strângerea dinților. Poate crește și cu mișcările capului. Durerea este resimțită nu doar la dintele respectiv, ci poate afecta și fața, urechea sau capul. De asemenea, poate să apară și o mică umflătură a gingiei în dreptul dintelui respectiv. Pot fi asociate și stări de febră.

Durerea din parodontită nu se calmează după antialgice.

Fractura dentară

De obicei, dacă s-a fracturat un dinte, durerea poate să apară la masticație sau poate să nu apară deloc. Dar, dacă fractura este profundă și ajunge până la pulpă, se poate ajunge la pulpită, din cauză că pulpa nu mai este protejată. Deci, durerea cauzată de fractură poate avea și caracteristicile durerii din pulpită.

Tratamentul pentru durerea de dinți

Tratamentul poate fi mai simplu sau mai amplu. Poate fi necesară o singură ședință sau mai multe în cabinetul stomatologic. De asemenea, se pot face recomandări și pentru un tratament realizat acasă. Toate aceste aspecte diferă în funcție de cauza care a determinat durerea și de cât de afectat este dintele.

Hipersensibilitatea dinților

În caz de hipersensibilitate, se pot face următoarele recomandări:

  • folosirea unei periuțe de dinți cu peri moi (soft)
  • folosirea unei paste de dinți pentru dinți sensibili (care să conțină fluor)
  • evitarea alimentelor și băuturilor foarte fierbinți sau foarte reci

De asemenea, se pot realiza în cabinet aplicări de agenți desensibilizanți (cu fluor) pe dinții respectivi.

Caria dentară

Pentru eliminarea durerii cauzate de caria dentară, este necesară o vizită în cabinetul stomatologic. Medicul va curăța dintele respectiv și va reconstrui partea distrusă. În funcție de cât de distrus este dintele, partea distrusă poate fi reconstruită prin:

  • obturație (plombă), dacă distrucția este mică sau medie sau
  • coroană, dacă distrucția este mare.

Pentru obturație este necesară, de cele mai multe ori, o singură sedință în cabinetul stomatologic. Însă, pentru realizarea unei coroane sunt necesare mai multe ședințe.

Pulpita

Tratamentul pentru eliminarea durerii din pulpită se realizează doar în cabinet și constă în scoaterea nervului. Acesta va fi înlocuit cu o obturație de canal, iar dintele va fi restaurat printr-o obturație sau coroană.

Sunt necesare mai multe ședințe în cabinetul stomatologic pentru realizarea tratamentului endodontic pentru pulpită.

Parodontita

Durerea din parodontită va „îndruma” aproape toți pacienții către o vizită de urgență în cabinetul stomatologic. Tratamentul se realizează în mai multe ședințe. La prima vizită medicul va realiza un drenaj endodontic pentru a elimina conținutul infectat din interiorul rădăcinii. De asemenea, se vor prescrie și antibiotice. În ședințele următoare, se vor realiza obturația de canal și refacerea dintelui prin obturație sau coroană. Dacă dintele este foarte afectat și nu mai poate fi recuperat, acesta va fi extras.

Fractura dentară

În funcție de profunzimea fracturii, dintele va fi restaurat prin tratament endodontic sau va fi extras. Dacă fractura este incompletă și afectează pulpa dentară, se poate realiza tratament endodontic. Dar, dacă fractura este completă, afectând pulpa întotdeauna, cele două fragmente nu se mai pot solidariza. În acest caz, dintele va fi extras.

Alte cauze ale durerii de dinți

Durerea de dinți poate fi determinată și de alte cauze, în afară de cele legate de dinți. De exemplu, dinții superiori din zona posterioară pot să doară atunci când avem de-a face cu o sinuzită maxilară. În acest caz, este necesar un consult stomatologic, în urma căruia este posibilă o recomandare către ORL.

O altă cauză posibilă de durere a dințior este bruxismul. Acesta constă în scrâșnirea dinților în timpul nopții sau în timpul zilei. Acest lucru determină apariția unei tensiuni constante la nivelul dinților superiori sau maxilarului.

Nu în ultimul rând, este posibil ca dinții să doară după unele tratamente stomatologice. Este normal ca durerea să persiste câteva zile după tratamentul respectiv. Însă, dacă durerea nu cedează, trebuie să fie consultat medicul stomatolog.

Adaugă un comentariu