Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

Vineri, martie 29, 2024

Cardiomiopatia asociata cu consumul de cocaina

NewsMed
NewsMed

14 Jun 2018

eye-glyph Vizualizări: 1003

Distribuie Articolul

Este binecunoscut faptul ca abuzul de cocaină poate să inducă o cardiomiopatie subacută sau cronică. În timp ce majoritatea cazurilor de cardiomiopatii asociate cu consumul de cocaina s-au dovedit a fi reversibile, există și cazuri în care afectarea cardiacă a fost permanentă. Disfuncția cardiacă apărută în urma consumului de cocaină s-a dovedit fatală în unele cazuri. Trebuie să avem în vedere că informațiile în ceea ce privește morbiditatea și mortalitatea cardiomiopatiei asociate cu consumul de cocaină se bazează mai mult pe studii de caz, numărul cazurilor reale fiind subapreciat. Multe din morțile apărute în populația consumatoare de droguri sunt descrise ca fiind cauzate de toxicitatea abuzului droguri, fără o încercare de descoperii cu exactitate cauza morții. Din acest motiv putem să considerăm numărul de cazuri ca fiind subestimat.

Complicațiile asociate cu consumul de cocaină includ bolile embolice (episoade de embolie la nivel cerebral sau în alte organe).  În primele câteva ore de la administrarea cocainei a fost raportată o creștere a incidenței atacurilor vasculare cerebrale tranzitorii de tip ischemic. Cauzele acestor atacuri sunt reprezentate de efectul trombogenic al drogului asociat cu activarea plachetară. Trebuie mențioant că atacurile vasculare cerebrale asociate cu consumul de cocaină pot să apară și la o săptămână de la consum. De asemenea atrofia cerebrală este o complicație asociată cu consumul de cocaină.

Efectele cardiace ale cocainei

Efectele cocainei asupra fibrelor musculare miocardice și asupra vaselor coronare nu sunt pe deplin cunoscute.

Efectele vasoconstrictoare ale cocainei

În expunerea acută la cocaină, se pare că predomină efectele vasoconstrictoare ale drogului. Vasoconstricția coronariană are ca efect apariția ischemiei miocardice și chiar a infarctului miocardic. A fost observată și apariția vasoconstricției sistemice cu hipertensiune și ischemie de organ, creierul fiind cel mai frecvent afectat.

Efectele simpatice ale cocainei

Cocaina, datorită efectelor sale asupra sistemului nervos simpatic, crește frecvența cardiacă și presiunea arterială. De asemenea consumul de cocaină este asociat cu sindroame vasospastice.

Similitudinile patologice între cardiomiopatia asociată cu consumul de droguri și cardiomiopatia din feocromocitom sugerează faptul că stimularea adrenergică cronică poate juca un rol în dezvoltarea cardiomiopatiei asociate cu consumul de cocaină.

Efectele celulare ale consumului de cocaină

S-a observat că efectele celulare ale cocainei se asemănă cu afectele altor droguri asupra cordului, în special cu efectele digoxinului.  Cocaina are rolul de a inhiba fluxul de sodiu la nivelul membranei celulare, afectând depolarizare și având ca rezultat apariția anesteziei locale. Stimularea alfa și beta-adrenergică crește influxul de calciu la nivelul celulelor cardiace. Rezultatul creșterii nivelului intracelular de calciu este creșterea forței de contracție a celulelor musculare cardiace.

La prima vedere, creșterea forței de contracție poate să pară un lucru bun, dar nivelele permanent crescute de calciu din celulele cardiace provoacă o depolarizare oscilatorie a membranei celulare. Această depolarizare haotică a membranei celulare este un factor declanșator al apariției extrasistolelor și tahicardiei sinusale, supraventriculare sau ventriculare. Acest efect poate să fie prezent în cazul unui abuz de cocaină. Un alt efect al creșterii pe termen lung a concentrației intracelulare de calciu, în cazul unui consum cronic de cocaină este reprezentat de scăderea responsivității fibrelor cardiace la stimuli.

Stressul oxidativ și disfuncția mitocondrială sunt implicate și ele în apariția cardiomiopatiei asociate cu consumul de cocaină prin producerea în exces a speciilor reactive de oxigen.

Efectele consumului cronic de cocaină

Consum cronic de cocaină are un efect deprimant asupra funcției ventriculului stâng. Acest efect pare să fie independent de fluxul sangvin miocardic sau de diametrul arterelor coronare. În urma analizei prin rezonanță magnetică nucleară a pacienților consumatori cronici de cocaină s-a constatat existența unei disfuncții diastolice de ventricul stâng.

Studiile au demonstrat o asociere clară între cardiomiopatia ischemică și consumul cronic de cocaină. S-a constatat existența unor anomalii regionale ale pereților miocardici, chiar în lipsa unui istoric de infarct miocardic. Acest sindrom apărut în urma consumului cronic de cocaină se caracterizează prin existența mai multor zone de infarct, dar cu artere coronare normale. Vasospasmul și tromboza sunt presupușii factori declanșatori ai acestui sindrom apărut în urma consumului cronic de cocaină.

Consumul cronic de cocaină a fost asociat și cu creșterea masei ventriculului stâng cu până la 70% fără a asocia creșterea presiunii arteriale, frecvenței cardiace, a secreției de renină, aldosteron sau cortizol. Cardiomiopatia hipertrofică a fost asociată cu consumul cronic de cocaină.

Insuficiența cardiacă asociată cu consumul de cocaină

Insuficiența cardiacă apărută în urma multiplelor infarcte este o entitate distinctă de cardiomiopatia indusă de consumul de cocaină.

Cardiomiopatia indusă de cocaină este caracterizată de o disfuncție miocardică globală. Ambele entități pot fi asociate cu artere coronare normale sau boală aterosclerotică minimă. Această patologie poate să fie complicată de formarea de anevrisme ventriculare.

Trebuie menționat faptul că de obicei, cocaina întâlnita pe străzi nu este una pură. În aceste prafuri se pot găsi şi alte minerale precum arsenicul, ce contribuie la dezvoltarea cardiomiopatie. Printre factorii ce contribuie la dezvoltarea cardiomiopatie asociată cu consumul de cocaină se numără și deficitul de vitamine, întâlnit frecvent la consumatorii de droguri.

Istoricul pacienților cu cardiomiopatie asociată cu consumul de cocaină

Cardiomiopatia asociată cu consumul de cocaină ar trebui suspicionată la toți pacienții cu un istoric de consum de cocaină, mai ales la cei ce prizează cocaina și prezintă insuficiență cardiacă fără o etiologie evidentă. Deși mulți pacienții pot nega consumul de cocaină, dacă suspiciunea este crescută atunci trebuie luat in considerare si acest diagnostic.

Simptome de insuficienţă cardiacă la pacienţii consumatori de cocaină

Pacienţii consumatori de cocaină se pot prezenta la camera de garda cu simptome de insuficienţă cardiacă sau de edem pulmonar. La aceşti pacienţi hipotensiunea se întalneşte mai frecvent decât hipertensiunea. Se pot asocia semne ale insuficienţei cardiace congestive acute cu semnea cardiacă cronica. Dispneea acută, paloarea şi transpiraţia excesivă sunt cele mai frecvente manifestări.

Endocardita la consumatorii de cocaină

Endocardita bacteriană poate să se asocieze cu consumul de cocaină, mai ales dacă aceasta este consumată intravenos. Din motive necunoscute, cocaina s-a dovedit a fi un factor de risc independent pentru dezvoltarea endocarditei. Un alt aspect particular al endocarditei asociate cu consumul de cocaină este faptul că aceasta se dezvoltă mai frecvent pe valvele de pe partea stângă a inimii, spre deosebire de celelalte droguri ce afectează predominant valvele drepte.

Consumul de cocaină

În cele mai multe cazuri de cardiomiopatie asociată cu consumul de cocaină, starea pacienţilor s-a îmbunătăţit considerabil după încetarea consumului de cocaină. În unele cazuri ei au revenit la funcţia cardiacă normală, dar o dată cu revenirea la consumul de cocaină, pacienţii au suferit recăderi.

Efortul de a ajuta pacienţii să se lupte cu dependenţa de droguri ar trebui să facă parte din orice plan de tratament. Spitalizarea în scopul dezintoxicării este necesară, mai ales în cazul în care pacientul este dependent şi de alte substanţe. Abstinenţa de la consumul de cocaină este esenţială în recuperarea funcţiei cardiace.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Panaite Andrei
Medicină de familie

Hipertensiunea arteriala (HTA)

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Ruzsa Paul Gabriel
Cardiologie

Dislipidemia , Hipertensiunea arteriala (HTA) , Infarctul miocardic Insuficiența cardiacă

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Barbulescu Alexandru
Chirurgie cardiovasculară

Anevrismele aortei toracice , Anevrismul cardiac , Anevrismul disecant al aortei Anevrismul micotic al aortei

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Burcovschi Victoria
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica

Evaluat 0 / 10
Locație: Iaşi
Dr. rujan marian
Anestezie și terapie intensivă

Atac ischemic tranzitor

Evaluat 0 / 10
Locație: Tulcea
Dr. PARAUAN MADALINA IONELA
Medicină internă

Boala cardiaca hipertensiva

Evaluat 0 / 10
Locație: Cluj-Napoca
Dr. DAOUD ISAM
Cardiologie + 1

Boala cardiaca hipertensiva

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Grigoraș Doina
Psihologie

Șocul - explicații, tipuri, manifestări clinice și tratament

Evaluat 0 / 10
Locație: Iaşi
Dr. PLESA ADINA
Neurologie

Atac ischemic tranzitor , Ateroscleroza , Boala obstructivă carotidiană (Stenoza carotidiană) Diabetul zaharat si bolile cardiovasculare

Evaluat 0 / 10
Locație: Făgăraş
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!