Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Blocul atrioventricular de gradul III se caracterizează prin inexistența conducerii impulsurilor atriale către ventricule. Blocul atrioventricular de gradul III este forma cea mai gravă, deoarece prezintă un risc crescut de stop cardiac. Acesta poate fi precedat de blocul atrioventricular de tip I sau II.
Din cauza inexistenței conducerii impulsurilor electrice între atrii și ventricule există o disociere completă între acestea. Din această cauză, atriile sunt activate de nodulul sinusal, iar ventriculele sunt activate de un focar de scăpare autonom.
Focarele de scăpare ce au originea superior de bifurcația fasciculului Hiss determină producerea unor complexe QRS înguste, cu un ritm de apariție rapid (mai mare de 40 bătăi/minut).
Focarele de scăpare ce au originea inferior de bifurcația fasciculului Hiss determină apariția unor complexe QRS lărgite, cu un ritm mai lent de apariție.
Simptomele au diferite grade de severitate în funcție de localizarea focarelor de scăpare. Astfel, în cazul focarelor de scăpare situate superior de bifurcația fasciculelor Hiss, simptomele includ: oboseală, amețeli.
Dacă focarele sunt situate inferior de originea fasciculelor Hiss, simptomele manifestate pot include: presincopă, sincopă, infarct miocardic.
La auscultație se pot observa o accentuare intermitentă a zgomotului 1, sistole atriale în ecou, bradicardie permanentă (valoare puls: 30-40 bătăi/minut).
Electrocardiograma prezintă unde P regulate, la o frecvență normală de 70/minut. Complexele QRS pot fi normale sau mai largi. Ritmul de apariție al complexelor QRS este cu atât mai lent, cu cât focarul de scăpare este situat mai jos.
Blocul atrioventricular de gradul III prezintă un risc foarte crescut de deces. Din acest motiv, majoritatea pacienților ce prezintă această patologie necesită stimulare electrosistolică. Astfel, se poate recurge la un pacemaker (stimulator cardiac) ce poate fi plasat între piele și mușchiul pectoral mare. Prin intermediul electrozilor, sunt transmiși stimuli către mușchiul inimii. Citeste aici mai multe despre stimulatoarele cardiace!
Pacienții ce prezintă bloc atrioventricular de gradul III necesită o monitorizare permanentă de către medicul specialist. Prognosticul acestor pacienți este imprevizibil și în unele cazuri nefavorabil. De aceea, respectarea indicațiilor medicului este esențială.
Hipertensiunea arteriala (HTA)
Dislipidemia , Hipertensiunea arteriala (HTA) , Infarctul miocardic Insuficiența cardiacă
Anevrismele aortei toracice , Anevrismul cardiac , Anevrismul disecant al aortei Anevrismul micotic al aortei
Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica
Atac ischemic tranzitor
Boala cardiaca hipertensiva
Șocul - explicații, tipuri, manifestări clinice și tratament
Atac ischemic tranzitor , Ateroscleroza , Boala obstructivă carotidiană (Stenoza carotidiană) Diabetul zaharat si bolile cardiovasculare
Angina pectorala instabila
© Copyright 2024 NewsMed - Toate drepturile rezervate.