1) Denumire și compoziție din care face parte Bicarbonatul de sodiu
Bicarbonat de sodiu soluție perfuzabilă 1,4 % conține: hidrogenocarbonat de sodiu (14,0 grame) şi excipienţi precum: edetat disodic şi apă pentru preparate injectabile , iar cel de 8,4 % conține hidrogenocarbonat de sodiu (84,0 grame) şi excipienţi: edetat disodic şi apă pentru preparate injectabile.
Această soluție are , aproximativ , un pH de 8, variabil între 7,5 și 8,5. Dioxidul de carbon poate fi adăugat pentru ajustarea pH-ului până la 8. De asemenea, soluția nu conține substanțe bacteriostatice sau antimicrobiene, deoarece este conceput într-o singură doză, adică această soluție este utilizată pentru o singură injecție. Atunci când este necesară o doză mai mică, soluția rămasă trebuie aruncată cu totul și nu mai trebuie să fie utilizată.
2) Indicații Bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu injectabil este utilizat în tratamentul acidozei metabolice care poate apărea în cazul insuficiențelor renale, diabetul necontrolat, circulație sangvină inadecvată datorită unei deshidratări severe, în urma procedeeului de circulație extracorporală a sângelui (în cadrul intervențiilor chirurgicale ), ori acidoză lactică severă. Tot odată, tratamentul cu această soluție este recomandat în cazul intoxicațiilor cu anumite clase de droguri, incluzând și barbituricele, în otrăviri ( cum ar fi otrăvirea cu alcool metilic ) sau în reacții hemolitice. Bicarbonatul de sodiu este indicat și în diaree severă, care este însoțită, adesea și de pierderi semnificative din organism ale bicarbonatului.
Tratamentul acidozei metabolice ar trebui, dacă este posibil, să fie impus pentru măsurile de reglare ale cauzelor comune survenite în acidoză precum: tratamentul cu insulină în diabetul complicat, sau în restaurarea volumului sangvin. Terapia viguroasă cu bicarbonat de sodiu, soluție perfuzabilă este utilizată și necesară în orice formă de acidoză metabolică. În cazul acidozei metabolice este crucială creșterea volumului de CO2 în plasma totală.
3) Contraindicații Bicarbonatului de sodiu
Bicarbonatul de sodiu injectabil este contraindicat în cazul pacienților care au pierderi semnificative de cloruri prin vomitare sau aspirația gastrointestinală continuă, precum și pacienților cărora le sunt administrate diuretice despre care se știe că produc alcaloză hipocloremică.
Soluția conține ioni de sodiu ce trebuie administrați cu mare grijă, deoarece, în cazul pacienților cu insuficiență cardiacă , insuficiență renală sau alte afecțiuni clinice, poate apărea edemul renal datorită retenției de sodiu. Administrarea intravenoasă a acestei soluții poate cauza diluarea concentrației de electroliți , hidratare excesivă sau stări congestive ale edemului pulmonar. Scopul terapiei cu bicarbonat de sodiu este acela de a compensa și corecta totalul de CO2 și de a regla pH-ul sangvin. Riscurile supradozajului și alcaloza trebuie evitate.
4) Interacțiuni cu alte medicamente
Norepinefrina și dobutamina sunt incompatibile cu soluția de bicarbonat de sodiu. De asemenea, adiția de soluții parenterale ce conțin calciu trebuie evitată, cu excepția cazurilor în care compatibilitatea a fost deja stabilită. Precipitatele pot rezulta din combinarea bicarbonatului de sodiu și mixturile de calciu. De aceea, nu utilizați soluția injectabilă dacă conține vreun precipitat. Unele substanțe adiționale pot fi incompatibile așa că este necesar să consultați un farmacist. În cazul în care introduceți soluții adiționale , utilizați tehnicile de asespsie necesare, amestecați bine și nu depozitați substanța.
5) Utilizare Bicarbonat de sodiu soluţie perfuzabilă în sarcină
În studiile pe animale nu s-au descoperit reacții adverse ale utilizării de bicarbonat de sodiu injectabil. De asemenea, nu se cunoaște dacă administrarea de bicarbonat de sodiu unei femei însărcinate poate afecta în vreun fel procesul de concepție sau sarcina. Totuși, soluția trebuie administrată femeilor însărcinate doar în cazul în care este strict necesar.
6) În cazul copiilor
Injecțiile rapide cu bicarbonat de sodiu în cazul nou-născuților sau copiilor sub doi ani pot produce hipernatremie , o scădere a presiunii lichidului cerebrospinal și posibile hemoragii intracraniene. Rata administrării copiilor trebuie limitată nu la mai mult de 8 mEq/kg/zi. O soluție de 4.2 % este de preferat administrării mai lente.
7) În cazul persoanelor în vârstă
Studiile clinice asupra injecțiilor cu bicarbonat de sodiu nu au raportat răspunsuri cu privire la administrarea soluției în cazul pacienților în vârstă sau cei mai tineri. În general, dozele pentru pacienții în vârstă sunt selectate cu grijă.
8) Reacții adverse
Terapia intens-agresivă cu bicarbonat de sodiu injectabil poate determina alcaloză metabolică , asociată cu înțepături musculare, iritabilitate sau tetanie. De asemenea, injecțiile locale cu lidocaină sunt indicate deoarece reduc riscul extravazării vaselor de sânge în cazul afectării țesuturilor datorită administrării intravenoase.
9) Supradozajul cu Bicarbonatul de sodiu
În cazul supradozajului se administrează intravenos clorură de sodiu de 0,9 %. Se poate administra și clorură de potasiu în cazul hipokalemiei. Alcaloza severă poate fi însoțită de hiperiritabilitate sau tetanie, iar aceste simptome pot fi controlate cu ajutorul gluconatului de calciu. Clorura de amoniu poate fi și ea utilizată în cazul unei alcaloze severe.
10) Dozaj și mod de administrare
În cazul stopului cardiac , o doză intravenoasă rapidă ( una sau două seringi a câte 50 ml, însemnând 44.6 până la 100 mEq ) poate fi administrată. Se continuă, apoi , administrarea cu o rată de 50 ml la fiecare 5 sau 10 minute, dacă este necesar. Această administrare se face în funcție de pH-ul arterial și presiunea sângelui indicate de către aparate. Acest lucru se face pentru inversarea acidozei. Efectele dăunătoare pot fi observate în situațiile de urgență unde este necesară administrarea rapidă și infuzarea unei cantități mari de bicarbonat de sodiu este indicată. Soluțiile de bicarbonat de sodiu sunt hipertonice și pot produce o creștere a concentrației de sodiu (natriu) în plasmă, în procesul de corectare a acidozei metabolice. În stopul respirator riscurile și consecințele acidozei sunt mai grave decât cele are hipernatremiei.
În situațiile mai puțin urgente ale acidozei metabolice, soluțiile cu bicarbonat de sodiu pot fi adăugate altor fluide intravenoase. Dozajul recomandat pentru adolescenți și adulți , la un interval de cinci sau opt ore, este de 2 până la 5 mEq / kg corp. Acest dozaj depinde de severitatea acidozei , pH-ul sangvin și condițiilor clinice ale pacientului. În acidoza metabolică asociată cu șoc, terapia cu bicarbonat de sodiu trebuie monitorizată. Se impune și măsurarea presiunii sângelui, osmolaritatea plasmei, hemodinamica sangvină și ritmul cardiac. Inițial , o infuzie între 2 și 5 mEq/kg corp într-un interval de la patru la opt ore , va produce o îmbunătățire măsurabilă a stării inițiale. Următorul pas se face pe baza răspunsului clinic al pacientului referitor la administrare. Dacă simptomele severe au fost înlăturare, atunci frecvența administrării și dozajul pot fi reduse.
11) Precauții
Soluția de bicarbonat de sodiu 8,4% se va administra cu prudenţă în caz de hipoventilaţie sau hiperosmolaritate.
Perfuzarea nediluată sau prea rapidă a soluţiei de bicarbonat de sodiu 8,4% într-o venă periferică poate determina iritaţie venoasă . Aceasta poate cauza flebită sau tromboză. Administrarea intra-arterială accidentală poate determina şoc sau pierderea extremităţii în care s-a injectat. Este recomandat a nu se utiliza această concentraţie dacă nu a fost specific recomandată.
Datorită pH-ului său alcalin, soluţia perfuzabilă de bicarbonat de sodiu nu este compatibilă cu multe medicamente.
În cazul reacțiilor adverse, adresați-vă medicului, farmacistului sau asistentului medical !