Distribuie Articolul

1) Denumirea, compoziție si clasa de medicamente din care face parte

Acesilul face parte din clasa salicilaților. Acesta are rolul de a reduce durerea, febra și inflamația. O denumire mai cunoscută pentru Acesil este aspirina. Printre acțiunile majore ale Acesilului se numără acțiunea analgezică, antipiretică și antiinflamatoare.

2) Indicații si contraindicații

Acesilul se folosește ca analgezic pentru combaterea durerilor de intensitate slabă și moderată, în cefalee, mialgii, dureri reumatice, dentare, menstruale. Se poate folosi ca antipiretic în combaterea febrei din viroză sau gripă. O altă indicație pentru Acesil este folosirea ca antiinflamator pentru combaterea fenomenelor inflamatorii în reumatismul poliarticular acut, atenuarea inflamației articulare în poliartrita reumatoidă, protecție împotriva razelor solare.

Acesilul este contraindicat în tratarea bolilor pediatrice, cum ar fi viroza copiilor deoarece crește mult riscul de a dezvolta sindromul Reye. Simptomele sindromului Reye sunt: vomă pe o perioadă mai lungă, encefalopatie, hepatomegalie. Hipersensibilitatea la salicilați, alte antiinflamatoare nonsteroidiene, ulcer gastro-duodenal, astm bronșic, ultimul trimestru de sarcină, fenilcetonurie reprezintă alte contraindicații ale Acesilului.

3) Reacții adverse și supradozajul cu Acesil

Acesil poate determina reacții alergice precum:

 • Mâncărimi
 • Dispnee
 • edemațierea feței buzelor, limbii sau gâtului.

Reacții adverse care determină oprirea medicamentației și prezentarea la medic pot include:

 • tinitus, confuzie, halucinații, tahipnee, crize(convulsii), meningită aseptică, migrene
 • greață severă, vomă, durere de stomac
 • scaune sanghinolente sau negricioase, tuse cu sânge sau vomă cu aspect de zaț de cafea, diaree
 • febră care durează mai mult de 3 zile
 • edeme sau durere care durează de mai mult de 10 zile
 • sindrom Reye
 • risc de insuficiență cardiacă
 • disfuncție renală care poate duce chiar la insuficiență renală cu sindrom nefrotic

Reacții adverse comune sunt:

 • durere de stomac ușoară, arsuri gastrice
 • amețeală
 • ușoară durere de cap

Supradozajul cu Acesil poate apărea după administrarea unei doze mari sau după folosire prelungită.

Simptomele supradozajului includ: salicilism (greață, vomă, tinitus, vedere încețoșată, amețeală, cefalee severă, febră). Alte simptome mai grave sunt: stupoare, convulsii, comă, edem pulmonar noncardiogenic, deshidratare abruptă, șoc, insuficiență renală, alcaloză sau acidoză.

În supradozajul cronic, concentrația plasmatică se corelează slab cu severitatea intoxicației. Cel mai mare risc pentru intoxicația cronică îl prezintă vârstnicii și copiii.

Tratamentul supradozajului constă în vomă, administrarea de cărbune activ și laxative, monitorizarea echilibrului acido-bazic și balanței electrolitice. Se crește eliminarea Acesilului prin alcalinizarea urinei.

4) Interacțiuni și atenționări speciale

Interacțiuni

Prin folosirea concomitentă a Acesilului cu antiacide ce conțin hidroxid de magneziu și/sau hidroxid de aluminiu, se încetinește și se reduce absorbția Acesilului.

Crește riscul sângerărilor prin administrarea concomitentă cu blocante de canale de calciu. Acesilul augmentează acțiunea heparinei și anticoagulanților direcți, insulinei, fenitoinei, acidului valproic.

Acesilul crește riscul de ulcer gastric și recurența hemoragiilor gastro-intestinale.

Administrat în doze mari, poate scădea acțiunea Captoprilului și Enalaprilului. Metoprololul poate crește concentrația maximă a salicilatului în plasmă.

Acesil trebuie folosit cu mare atenție la pacienții cu boli hepatice și renale, astm bronșic, leziuni erozive și ulcerative, sângerări gastrointestinale în trecut, insuficiență cardiacă congestivă decompensată.

Chiar și în doze mici, Acesilul determină reducerea scăderii excreției de acid uric din organism și poate cauza o criză de gută la pacienții predispuși.

5) Doze si mod de administrare Acesil

Comprimatele se înghit întregi, cu o cantitate suficienta de apa, de preferință după mese.

Adulți: Pentru efectul analgezic si antipiretic se administrează cate un comprimat (500 mg acid acetilsalicilic), repetând in funcție de necesități la intervale de 4 ore.

Pentru efectul antiinflamator se administrează 3 – 4 g acid acetilsalicilic (6 – 8 comprimate) pe zi, in administrare fracționată, la intervale de 6 ore.

Copii sub 12 ani: Administrarea Acesil pentru efectele analgezice si antipiretice din cadrul afecțiunilor virale se face la indicația medicului si sub stricta lui supraveghere.

Copii peste 12 ani. Pentru efectul analgezic si antipiretic se administrează cate 250 mg (1/2 comprimat), repetând in funcție de necesități la intervale de 4 – 8 ore.

Pentru efectul antiinflamator in reumatismul poliarticular acut se administrează 85 -100 mg/kg si zi (fără a depăși 3 g/zi), fracționat, la intervale de 4 – 6 ore, timp de 20 – 30 de zile; in continuare se administrează 2/3 din doza de atac 10 – 20 de zile, apoi 1/2 – 1/3 alte 30-40 de zile.

Durata de administrare nu trebuie să depășească 7 zile când se urmărește efectul analgezic și 3 zile când se urmărește efectul antipiretic.

6) Alte informații

Înainte de orice intervenție chirurgicală se cere oprirea  medicamentației cu salicilați pentru 5-7 zile.

În timpul tratamentului cu Acesil nu trebuie să se utilizeze băuturi alcoolice.

Acesilul s-a dovedit teratogen și nu se administrează în ultimul trimestru de sarcină.

Adaugă un comentariu