Distribuie Articolul

Ce este migrena?

Migrena reprezintă o suferință cronică ce se caracterizează prin cefalee (durere de cap) de intensitate moderată spre severă, cu episoade recurente.  Unele persoane pot suferi de una sau două crize migrenoase pe an, în timp ce altele acuza dureri zilnice.

Migrena se asociază de regulă și cu alte simptome precum amețeală, greață, vărsături sau sensibilitate la lumină sau zgomote intense. De asemenea, unele episoade sunt însoțite de tulburări de vedere și de apariția in mod specific a aurei. Aura cuprinde un grup de simptome neurologice care apar cu aproximativ o oră înaintea debutului migrenei. Se exprimă prin diferite fenomene vizuale precum apariția petelor negre, a  flashurilor sau a liniilor colorate în câmpul vizual și prin fenomene senzitive similare senzației de înțepătură sau amorțelă la nivelul degetelor, brațelor sau chiar a feței.

În general, se poate spune că migrenele sunt agravate de activitatea fizică sau pot fi motivul întreruperii activităților zilnice uzuale.

Prevalență

Migrena reprezintă o cauză frecventă a cefaleei, aproximativ 18% dintre femei si 6% dintre bărbați fiind afectați. Diagnosticarea este dificilă deoarece caracteristicile migrenei și tipurile de atac variază în funcție de pacient. Pe cale de consecință, mulți dintre aceștia nu sunt diagnosticați în mod corespunzător și nu dispun de tratament eficace. Paradoxal este faptul că unii pacienți ce acuză drept simptom  cefaleea sunt tratați cu medicamente specifice  migrenei, deși etiologia durerii este alta. De aici reiese si importanța descoperirii unei tehnici rapide si eficiente care să ajute personalul medical în efectuarea unui diagnostic diferențial corect.

Studiul rezonanței magnetice cu sodiu

Melissa Meyer, medic rezident la Institutul de Radiologie Clinică si Medicină Nucleară și la Spitalul Universitar Mannheim din Germania, precizează că o modalitate certă de diagnosticare a migrenei sau de diferențiere a etiologiilor cefaleei ar fi de interes major în domeniul medical.

Dr. Meyer a cercetat o nouă tehnică de rezonanță magnetică numită rezonanță magnetică nucleară cerebrală cu sodiu. În timp ce modelul clasic de RMN se bazează pe protoni pentru generarea imaginilor, s-a descoperit recent că și sodiul poate fi vizualizat imagistic. De asemenea,este bine cunoscut faptul că sodiul joacă un rol extrem de important în menținerea echilibrului chimic la nivel cerebral.

În cadrul studiului au fost recrutați 12 participanți de sex feminin, cu media de vârstă de 34 de ani care au fost evaluați clinic pentru diagnosticarea migrenei. Pacienții au completat un chestionar în vederea evaluării lungimii, intensității și frecvenței atacurilor migrenoase și modelul aurelor aferente. La studiu a luat parte și un grup de 12 femei sănătoase, de vârste asemănătoare care au constituit grupul de control. În cele din urmă, ambele grupuri au fost supuse investigației cu rezonanță  magnetică nucleară cerebrală cu sodiu, iar apoi, concentrațiile obținute au fost comparate și analizate.

Rezultatul studiului

În urma analizei amănunțite, nu s-au descoperit diferențe de importanță statistică între cele două grupuri în ceea ce privește concentrația de sodiu în substanța albă și cenușie, în trunchiul cerebral sau în cerebel. Diferența majoră a apărut la nivelul lichidului cefalorahidian. Așadar, concentrația sodiului a apărut mult mai ridicată, la acest nivel, în cadrul grupului de studiu ce prezenta simptome de migrenă. De aici a luat naștere ideea ce face legătura între crizele migrenoase si nivelul crescut de sodiu al LCR.

Dr. Meyer a precizat, în încheiere, faptul că aceste descoperiri ar putea facilita diagnosticarea mai rapidă si mai eficientă a migrenei. De asemenea, pasul următor cuprinde efectuarea de și mai multe investigații cu ajutorul rezonanței magnetice nucleare cerebrale cu sodiu, în timpul sau la scurt timp atacul migrenos, pentru o și mai bună clarificare a cercetărilor de până acum.

 

Sursa: Sciencedaily

Adaugă un comentariu