Distribuie Articolul

Augmentarea mamară sau „mărirea sânilor”, cum e numită de pacienţi reprezintă ansamblul de intervenţii ce au ca scop creșterea în dimensiuni a sânilor. Această procedură poate fi de asemenea utilizată pentru a restaura volumul sânilor după scăderea în greutate sau după sarcină. Augmentarea mamară poate să ducă la obținerea unor sâni mai rotunzi şi mai puţin asimetrici.

Una din cele mai populare şi frecvente operaţii estetice, augmentarea mamară are un istoric îndelungat şi de succes în ceea ce priveşte satisfacerea femeilor ce au dorit să își îmbunătăţească sau să își redobândească aspectul fizic. Potrivit statisticilor Societăţii Americane a Chirurgilor Plasticieni, augmentarea mamară a fost cea mai cerută procedură chirurgicală estetică în anul 2016.

Augmentarea mamară este frecvent asociată cu utilizarea implanturilor mamare de silicon sau a celor saline. În momentul în care se utilizează grăsime din alte părţi ale corpului pentru a îmbunătăţi volumul sânilor, procedura poartă numele de augmentare mamară prin transplant autolog de grăsime.

Când este momentul să vă gândiţi la augmentarea mamară?

  • dacă doriţi să vă îmbunătăţiţi aspectul fizic
  • dacă doriţi să arătaţi mai bine în anumite haine
  • atunci când forma sânilor dumneavoastră a fost afectată de transformări precum sarcina, scăderea în greutate sau înaintarea în vârstă
  • pentru a restaura simetria sânilor atunci când un sân este vizibil mai mare decât celălalt etc.

Ce puteţi obţine după augmentarea mamară?

În primul rând augmentarea mamară poate să ducă la obținerea unor sâni mai plini şi mai ridicaţi. De asemenea după augmentarea mamară şoldurile pot să apară mai bine evidenţiate. Nu trebuie uitat că în urma acestei intervenţii stima de sine şi încrederea în propriile forţe poate creşte.

Implanturile mamare pot fi utilizate şi pentru reconstrucţia sânilor post mastectomie sau în urma unui traumatism.

Ce nu o să obțineți după augmentarea mamară?

Augmentarea mamară nu poate corecta sânii foarte ptozaţi. În acest caz este posibilă utilizarea unui lifting al sânilor în asociere cu intervenţia de augmentare mamară astfel încât sânii lăsaţi să își recapete aspectul plin şi ridicat.

Liftingul sânilor se poate face în acelaşi timp cu augmentarea mamară sau poate fi necesasară o intervenţie separată. Chirurgul plastician poate să vă ajute în luarea celei mai bune decizii pentru dumneavoastră.

Ce ar trebui să ştim înainte de a ne decide pentru o intervenţie de augmentare mamară?

1. Prima intervenţie de augmentare mamară, cel mai probabil nu va fi şi ultima

Aproximativ un sfert din femeile ce au suferit o procedură de augmentare mamară vor avea nevoie de încă o intervenţie în următorii 10 ani, deoarece implanturile mamare nu ţin pentru totdeauna. În timp implanturile mamare ar putea să se lase sau în jurul acestora ar putea să se formeze o carapace  cicatricială, modificând aspectul sânilor şi făcând necesară înlocuirea implanturilor vechi. Scăderea în greutate, sarcina, schimbarea preferinţelor sau alţi factori ar putea să conducă pacientele spre o nouă intervenţie chirurgicală.

2. Pacientele vor avea nevoie de 5-7 zile libere după augmentarea mamară

În săptămâna de după augmentarea mamară nu o să vă simţiţi într-o formă atât de bună încât să puteţi să vă duceți la muncă. De asemenea multe femei aleg poziționarea implanturilor sub muşchi pentru a dobândi un aspect mai realistic al sânilor şi scăzând șansele de a căpăta o carapace cicatricială, iar în acest caz recuperarea va fi mai greoaie, durerile şi inflamaţia persistând mai mult timp.

După prima săptămână postoperator veți putea să începeţi să faceţi exerciţii fizice uşoare de tip cardio. De asemenea trebuie menţionat că majoritatea femeilor vor trebui să își limiteze exercițiile fizice până la 12 săptămâni postoperator.

3. Implanturile mamare nu se simt la atingere la fel ca sânii naturali

Deşi implanturile sunt create pentru a se simţi la fel ca sânii naturali, ele sunt create de mâna omului şi nu se vor simţi exact la fel ca țesutul natural. Este mai probabil să simţiţi diferenţa la o femeie care a avut la început niște sâni mici, decât la o femeie ce a avut iniţial niște sâni mai plini. Implantele mici şi cele poziţionate sub muşchi sunt de regulă mai greu de detectat.

4. Nu o să puteţi să treceți de la mic la uriaş într-o singură etapă

Dacă înainte de intervenţie sunteţi posesoarea unei cupe A, să nu vă imaginaţi că o să treceți în urma unei singure proceduri la o cupă D. Este foarte important să aveți aşteptări realiste înaintea procedurii. Corpul dumneavoastră, dar şi pielea au nevoie de timp pentru a se adapta la schimbări drastice. Cel mai probabil medicul plastician o să vă sugereze să creşteţi cu doar o cupă mărimea la sutien, urmând ca după un timp să creşteţi dimensiunea implanturilor până la mărimea dorită.

5. Augmentarea mamară ar putea să vă afecteze capacitatea de a alăpta

Femeile cu implanturi mamare de regulă aleg să nu alăpteze, așa că datele nu sunt clare. Totuși, dacă optaţi pentru o incizie areolară, există un mic risc ca aceasta să lezeze un duct, disconectând areola de glanda mamară. În acest mod capacitatea de a alăpta este compromisă. Femeile ce au optat pentru o incizie la nivelul axilei sau la baza sânilor nu ar trebui să aibă probleme de acest fel.

6. În urma intervenţiei de augmentare mamară puteţi să pierdeți sensibilitatea de la nivelul mamelonului

Pierderea sensibilităţii mamelonare poate să apară în urma oricărei intervenţii la nivelul sânilor. Acest lucru depinde de numeroşi factori. Totuși, chiar dacă o să pierdeți sensibilitatea, mamelonul încă va răspunde la stimuli precum frigul sau atingerea.

Plusuri şi minusuri în ceea ce priveşte augmentarea mamară

Plusuri

  • augmentarea mamară este o soluţie pe termen lung pentru a dobândi aspectul fizic dorit
  • în urma augmentării mamare veți arăta mai bine în în propriile haine, iar talia va părea micşorată
  • veți dobândi un aspect mai tânăr.

Minusuri

  • implanturile mamare necesită monitorizare periodică
  • la un moment dat va fi necesară înlocuirea implanturilor mamare
  • intervenţia chirurgicala este grevată de riscuri.

Cum vă daţi seama dacă sunteţi un bun candidat pentru augmentarea mamară?

Printre cele mai comune şi importante motive ale augmentării mamare se numără:

  • aveți impresia că sânii dumneavoastră sunt prea mici comparativ cu corpul
  • aveți probleme de autostimă atunci când purtaţi un costum de baie sau bluze mulate, ori decoltate
  • hainele ce vi se potrivesc în dreptul şoldurilor sunt prea largi la nivelul bustului
  • sânii dumneavoastră au devenit mai mici şi mai puţini fermi după ce aţi avut copii
  • sânii dumneavoastră s-au micşorat după ce aţi scăzut în greutate
  • unul din sâni este vizibil mai mic decât celălalt.

Dacă sunteţi într-o stare bună de sănătate, aveți o atitudine pozitivă şi aşteptări realiste, atunci sunteţi un bun candidat pentru intervenţia de augmentare mamară.

Opţiuni în ceea ce priveşte augmentarea mamară

Actual există numeroase variante în ceea ce priveşte augmentarea mamară. Opţiunile pe care le aveți vor fi triate în funcţie de istoricul medical, forma corpului, dimensiunea actuală a sânilor, dar şi în funcţie de ţintele dumneavoastră în ceea ce priveşte modificarea aspectului fizic sau preferinţele în ceea ce priveşte tipul de incizie.

Ţinta medicului plastician şi a întregii echipe la care dumneavoastră veți apela este să obțineți cele mai bune rezultate şi să aveți o experienţă chirurgicală cât mai uşoară, sigură şi comfortabilă. Din acest motiv trebuie să vă alegeți un medici plastician compatibil cu dumneavoastră, care să vă facă să vă simţiţi cât mai comfortabil.

Implanturi mamare umplute cu soluţii saline

Aceste implanturi sunt umplute cu soluţie salină sterilă. Ele pot fi umplute în prealabil sau se pot umple în timpul intervenţiei chirurgicale, pentru a permite modificări minore în ceea ce priveşte dimensiunea implanturilor.

Implanturi mamare structurate umplute cu soluţii saline

Aceste implanturi sunt de asemenea umplute cu o soluţie salină sterilă, dar conţin în interior şi o structură astfel încât să se comporte asemenea unei structuri moi şi elastice din silicon. Această structură le permite să își păstreze mai bine forma, comparativ cu implanturile sterile tradiţionale.

Implanturi mamare din silicon

Implanturile mamare din silicon sunt umplute cu un gel moale şi elastic. Ele sunt disponibile într-o varietate de forme şi dimensiuni. Toate implanturile din silicon sunt preumplute şi pot avea nevoie de o incizie mai mare pentru a fi poziţionate.

Implanturi mamare cu gel coeziv din silicon

Aceste implanturi mamare sunt cunoscute şi sub numele de „formă stabilă” sau „ursuleţ de jeleu”. Ele sunt umplute cu un gel coeziv alcătuit din polimeri coezivi de silicon, fiind mai dense şi mai ferme decât implanturile clasice din silicon. În felul acesta ele își pot păstra mai bine forma în timp. Aceste implanturi sunt disponibile la nivel global încă din anii 1992, deşi în SUA au fost aprobate de FDA abia în anul 2012.

Transplant autolog de grăsime

Această metodă de augmentare a sânilor a intrat în uz ceva mai recent. Transplantul autolog de grăsime presupune transferul de grăsime dintr-o zonă a corpului la nivelul sânilor. De regulă grăsimea se extrage prin liposucţie de la nivelul unei zone în care țesutul adipos este abundent, precum abdomenul, coapsele sau şoldurile. După un proces de preparare şi rafinare, celulele adipoase se injectază la nivelul sânilor. Incizia de la nivelul zonei de liposucţie se va închide cu suturi. Veţi purta pansamente compresive în zona liposucţiei, dar şi la nivelul sânilor.

Transplantul autolog de grăsime are avantajul de a îmbina liposucţia cu augmentarea mamară, modelând şi mai mult aspectul fizic pentru obținerea unui rezultat satisfăcător. În plus, după o scurtă perioadă de observaţie veți putea să mergeți acasă, mai puţin în cazul în care medicul plastician a hotărât altfel.

Transplantul autolog de grăsime este o metodă este mai puţin comuna faţă de augmentarea cu implant, studiile fiind încă în desfăşurare în ceea ce priveşte eficienţa ei pe termen lung.

Noţiuni elementare referitoare la augmentarea mamară cu implant

  • Intervenţia de augmentare mamară se va efectua într-o unitate medicală specializată. Medicul plastician ar putea să vă recomande să petreceți câteva nopţi în unitatea medicală pentru o monitorizare mai atentă a evoluției.
  • În general anestezia generală este utilizată în astfel de proceduri. O opţiune mai rară este reprezentată de anestezia locală. Vă recomandăm să discutaţi cu medicul plastician pentru a determina ce tip de anestezie este mai indicat în cazul dumneavoastră,
  • După ce anestezia își face efectul, chirurgul plastician va efectua o incizie pentru a crea un spaţiu la nivelul sânului pentru fiecare implant. Opţiunile dumneavoastră referitoare la incizie vor fi discutate cu medicul plastician înaintea intervenţiei chirurgicale. În general inciziile se pot efectua în jurul areolei mamare, la nivelul axilei sau la nivelul plicilor sânului.
  • Implanturile mamare vor fi poziţionate pentru un aspect optim şi simetric al sânilor. După ce medicul plastician compară ambii sâni pentru a se asigura referitor la bunul amplasament al implanturilor, acesta va închide plaga utilizând suturi sau copci.
  • În general durata unei astfel de proceduri este de 1-2 ore, dar timpul intervenţiei variază de la caz la caz.
  • Rezultatul va fi imediat, dumneavoastră putând observa creșterea mărimii sânilor imediat după procedură. Inciziile se vor vindeca şi se vor estompa cu timpul. Majoritatea femeilor vor putea să se întoarcă la serviciu în doar câteva zile de la intervenţie, dar cel mai bine ar fi ca acestea să evite activitățile stresante, ce ar putea să crească presiunea arterială sau frecvenţa cardiacă, timp de câteva săptămâni.

Îngrijirea postoperatorie şi recuperarea

Medicul plastician va discuta cu dumneavoastră în ceea ce priveşte îngrijirea potoperatorie, dându-vă instrucţiuni detaliate.

Îngrijirea imediat postoperator

După procedura de augmentare mamară, este posibil ca medicul plastician să vă recomande utilizarea unui sutien special timp de 2-4 săptămâni. Intervenţia de augmentare mamară vă va întinde țesuturile de la nivelul sânilor, mai ales când implanturile au fost poziţionate sub mușchiul pectoral. Tipic, durerea cea mai mare este resimţită în primele 48 de ore după intervenţia chirurgicală. Intensitatea durerii scade în fiecare zi şi poate fi tratată eficient cu medicamente antialgice. Este posibil ca sânii să fie mai sensibili la atingere sau să apară senzaţia de prurit la nivelul lor. De asemenea poate să apară edem la nivelul sânilor. În majoritatea cazurilor orice edem rezidual se va remite în maxim o lună de zile.

Siguranţa intervenţiei de augmentație mamară

Este foarte important pentru femeile cu implanturi mamare să aibă în minte faptul că în timp ce implanturile mamare sunt create pentru a ţine o viaţă, uneori este necesară înlocuirea lor. După intervenţia de mărire a sânilor, veți avea nevoie de o examinare periodică pentru monitorizarea implanturilor.

Implanturile mamare cu silicon au fost studiate timp de mulţi ani, iar în urma cercetărilor FDA a aprobat utilizarea lor în scop cosmetic, ele nefiind asociate cu boli ale țesutului conjunctiv, cu cancerul la sân sau cu probleme de reproducere. Totuși, intervenţia de augmentare mamară este grevată de apariţia unor complicaţii. Printre complicațiile posibile se numără: contracţia capsulară, ruperea implantului, asimetria sânilor, infecțiile, durerea, apariţia unui hematom, pierderea sensibilitaţii mamelonului.

Durata rezultatelor

În circumstanţe normale, intervenţia de augmentare mamară dă rezultate pe termen lung. Totuși, este important să fiţi conştienţi  uneori schimbarea implanturilor mamare poate fi necesară. Translantul autolog de grăsime la nivelul sânilor poate să aibă alte aşteptări pe termen lung, în timp volumul sânilor poate să scadă.

Printre factorii ce pot influenţa modificările la nivelul sânilor se numără: nașterea, sarcina, factorii hormonali, creșterea în vârstă, gravitaţia, creșterea sau scăderea în greutate.

Luarea unei decizii şi prima programare

Înainte de a vă decide dacă vreți să urmaţi o procedură de augmentare mamară ar trebui să vă răspundeți la următoarele întrebări:

  • cât de mult mă deranjează situaţia actuală?
  • de ce îmi doresc această procedură?
  • pot să îmi iau suficient timp liber de la muncă?
  • îmi permit financiar aceasta intervenţie chirurgicala?
  • cât de dispusă sunt pentru a mă expune la riscurile unei intervenţii chirurgicale?

Dacă v-aţi decis pentru a urma o intervenţie de augmentare mamară, atunci trebuie să vă căutaţi un chirurg plastician potrivit şi să vă faceţi o programare. În timpul primei consultaţii veți avea ocazia să discutaţi despre ţintele dumneavoastră estetice. De asemenea medicul plastician vă va evalua pentru a stabili dacă sunteţi un candidat bun pentru augmentarea mamară şi va putea să stabilească ce tip de procedură este mai potrivită pentru dumneavoastră.

Adaugă un comentariu