Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare este o boală circulatorie prin care datorită arterelor îngustate se reduce fluxul sangvin către membrele inferioare. În consecință mușchii nu sunt suficient oxigenați determinând astfel ischemia. Simptomul principal este durerea resimțită la nivelul gambei în timpul mersului, denumită și claudicație. Arteriopatia obliterantă poate atinge un singur segment : piciorul, gamba sau coapsa sau tot membrul inferior.
Această afecțiune, numită și boală arterială periferică poate fi semnul unei acumulări de depozite de acizi grași la nivelul arterelor periferice. Rămane mult timp asimptomatică și este la originea unor complicații severe.
Pentru a controla evoluția sa și a crește calitatea vieții este indispensabilă limitarea factorilor de risc precum tabacul, mâncărurile grase și de a introduce un tratament precoce.
Cauza principală a arteriopatiei obliterante este acumularea de colesterol la nivelul arterelor. Depozitele formează plăci de aterom, atașate de tunica internă a arterelor și provoacă o reacție inflamatorie. Aceste procese formează ateroscleroza. Încetul cu încetul, placa crește și ingustează diametrul arterei, împiedicând astfel circulația. Rezultă ischemia țesutului deoarece nu mai primește oxigen și astfel apar primele simptome.
Apariția arteritei datorată aterosclerozei este favorizată de multipli factori de risc cardio-vasculari.
Unele persoane rămân asimptomatice sau prezintă simptome atipice până când boala progresează, iar alte persoane prezintă simptomul clasic numit claudicație.
Claudicația se manifestă printr-o durere la nivelul gambei, asemănătoare cu o crampă musculară. Deobicei durerea survine în timpul mersului și se accentuează încetul cu încetul, forțând persoana să se oprească. Dispare în câteva minute de pauză și reapare la reluarea efortului. Distanța parcursă variază în funcție de severitatea bolii : cu cât stadiul este mai avansat, cu atât distanța este mai scurtă (50-100 metri).
– Pielea devine uscată și palidă
– Unghiile devin casante și își încetinesc creșterea
– Temperatura scăzută în comparație cu membrul opus neatins de arteriopatie
-Paliditate a piciorului când membrul este ridicat ; tentă albastră-violacee când piciorul este în poziție declivă
– Scăderea forței musculare și amorțirea membrului
– Ulcerații care nu se vindecă
– Pierderea părului membrului afectat
– Piele lucioasă
Pe măsură ce boala progresează durerea apare și în repaus. Intensitatea durerii poate fi atât de crescută încât să întrerupă somnul. Atârnarea picioarelor la marginea patului pot înlătura temporar durerea.
Stadiul I : absența simptomelor, dar dispariția pulsului la palpare
Stadiul II : durere la mers cu claudicație intermitentă, datorată ischemiei musculare ce survine la efort.
Stadiul III : durere în repaus datorită ischemiei cronice a țesutului.
Stadiul IV : ischemie severă cu prezența tulburărilor trofice, inclusiv gangrenă
Diagnosticată devreme și în urma unui tratament bine condus, arteriopatia obliterantă se stabilizează, atenuând simptomele. În caz contrar o serie de complicații pot apărea precum :
Pentru diagnosticarea arteriopatiei obliterante a membrelor inferioare următoarele teste efectuate de către un doctor sunt necesare :
Simptomele arteriopatiei obliterante variază de la individ la individ și depind de severitatea maladiei. O depistarea precoce contribuie la ameliorarea calității vieții și la prevenirea complicațiilor. Persoanele care prezintă cel puțin un factor de risc cardio-vascular trebuie să se examineze sistematic :
Tratamentul arteriopatiei obliterante a memebrelor inferioare urmărește mai mult obiective :
Alegerea tratamentului depinde de stadiul bolii :
Multiple tehnici chirurgicale sunt disponibile. Alegerea lor depinde de :
Angioplastia consistă în dilatarea arterei la nivelul plăcii de aterom cu ajutorul unui balonaș gonflabil montat în vârful sondei. Sonda este trecută prin artera femurală până la locul leziunii. Odată ajuns la nivelul obstrucției, balonașul este umflat și determină aplatizarea blocajului în peretele arterei.
Deseori, la nivelul blocajului se poate monta o endoproteză sau stent care permite menținerea deschisă a arterei și restabilirea circulației sangvine.
Endarteriectomie permite înlăturarea plăcii de aterom. Se practică doar la nivelul arterelor mijlocii și mari.
Bypass – prin această tehnică este utilizată o grefă vasculară dintr-o altă parte a corpului sau un vas de sânge sintetic. Este permisă ocolirea arterei blocate sau îngustate.
Pentru prevenirea arteriopatiei obliterante este necesară o alimentație echilibrată, urmarea exercițiilor fizice și oprirea imperioasa a fumatului.
Persoanele cu arteriopatie obliterantă, în special cele cu diabet dezvoltă ulcerații la nivelul membrelor care se vindecă foarte greu datorită proastei circulații sangvine.
Câteva sfaturi pentru îngrijirea corecta a picioarelor :
Hipertensiunea arteriala (HTA)
Dislipidemia , Hipertensiunea arteriala (HTA) , Infarctul miocardic Insuficiența cardiacă
Anevrismele aortei toracice , Anevrismul cardiac , Anevrismul disecant al aortei Anevrismul micotic al aortei
Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica
Atac ischemic tranzitor
Boala cardiaca hipertensiva
Șocul - explicații, tipuri, manifestări clinice și tratament
Atac ischemic tranzitor , Ateroscleroza , Boala obstructivă carotidiană (Stenoza carotidiană) Diabetul zaharat si bolile cardiovasculare
Angina pectorala instabila
© Copyright 2024 NewsMed - Toate drepturile rezervate.