1.) Denumire, compoziție și clasa de medicamente
Substanţa activă din Alspiron este spironolactonă. Excipienții din Alspiron sunt celuloză microcristalină, lactoză monohidrat, amidon de porumb, povidonă K30, stearat de magneziu, amidonglicolat de sodiu tip A. Filmul de acoperire este compus din hipromeloză, dioxid de titan, macrogol 6000.
Alspironul face parte din clasa diureticelor antialderosteronice. Aceste diuretice sunt utilizate pentru eliminarea surplusului de apă din organism. Din punct de vedere chimic acesta structural este un derivat al progesteronului.
2.) Indicații și contraindicații Alspiron
2.a.) Indicații terapeutice
Alspiron este indicat în tratamentul acumulării de lichide din cauza insuficienței cardiace, cicatrizării ficatului sau a bolii renale. Persoanele care au glezne umflate sau senzație de scurtare a respiraţiei le este recomandat Alspiron. Deci este indicat în edeme de diferite cauze cu hiperaldosteronism primar sau secundar. Este indicat în edeme şi/sau ascită la pacienţii cu ciroză hepatică sau în edeme din cauza insuficienței cardiace.
De asemenea, în sindrom nefrotic, dacă tratamentul afecţiunii de bază sau utilizarea altor diuretice sunt ineficace.
Pacienții cu hipertensiune arterială esenţială, în special în caz de hipokaliemie,este indicat să se asocieze cu medicaţia antihipertensivă.
Unele studii afirmă că spironolactona este eficace în pubertatea cu debut precoce și acnee, creșterea excesivă a părului la femei. Aceste afirmații se datorează efectului antiandrogenic al acestei substanțe. Studiile mai arată că spironolactona ar putea avea benefice și în cazul sindromului ovarelor polichistice, la femei.
2.b.) Contraindicații
Alspiron este contraindicat pacienților cu hipersensibilitate la spironolactonă sau la excipienţii produsului. Persoanele cu insuficiență renală gravă sau anurie și/sau insuficiență hepatică nu le este indicată administrarea de Alspiron. Tratamentul cu Alspiron este contraindicat în hiperkaliemie. De asemenea, pacienții cu boala Addison nu le este indicată administrarea acestui medicament.
Este contraindicată asocierea cu eplerenonă (antihipertensiv) sau tratamentul concomitent cu săruri de potasiu şi/sau alte diuretice hiperkaliemiante (triamteren, amilorid).
Nu este indicată administrarea de Alspiron femeilor însărcinate sau celor care alăptează. Unul dintre metaboliţii spironolactonei, canrenona, se excretă în laptele matern. Dacă administrarea medicamentului este absolut necesară, alăptarea trebuie întreruptă.
3.) Reacții adverse și supradozajul cu Alspiron
3.a.) Reacții adverse
Efectele secundare generale includ deshidratarea, hiponatremia, hipotensiune arterială ușoară, necoordonare musculară, somnolență, amețeli, piele uscată și erupții cutanate.
Cea mai importantă reacție adversă a spironolactonei este hiperkaliemia care, în cazuri grave, poate pune viața în pericol. Din această cauza, pacienții pot prezenta o acidoză metabolică.
Unii pacienți au acuzat greață, vărsături, diaree, crampe și gastrită la administrarea de Alspiron.
Spironolactona poate provoca la bărbați ginecomastie, precum și atrofie testiculară, fertilitate redusă în mod reversibil și disfuncția erectilă. Însă la femei poate provoca tulburări menstruale, sensibilitatea sânilor.
Una dintre cele mai rare reacții adverse a fost cancerul mamar, însă nu a fost stabilită cauza apariției.
3.b.) Supradozaj cu Alspiron
În cazul supradozajului apar manifestări precum stare de moleşeală şi ameţeli, uneori chiar stare de rău sau diaree. Însă în cadrul unor investigații amănunțite, pacientul poate prezenta hiperkaliemie, hiponatremie sau mai rar acidoză.
4.) Interacțiuni și atenționări speciale atunci când utilizați Alspiron
Dacă pacientului i se administrează alte diuretice sau antihipertensive este recomandată reducerea dozelor, pentru că spironolactona poate să potențeze efectele acestora. Diureticele care economisesc potasiul sau inhibitorii enzimei de conversie administrate concomitent cu spironolactona pot determina o hiperkalemie severă. Aceeași interacțiune este valabilă și în cazul administrării de indometacină.
Spironolactona prelungeşte timpul de înjumătăţire al digoxinei crescând consecutiv riscurile toxice ale acesteia. Riscurile toxice constau în supradozajul glicozidei cardiace. De asemenea, spironolactona poate interfera dozarea radioimunologică a digoxinei.
Asocierea cu sărurile de litiu poate determina creşterea litemiei cu simptome de supradozaj.
Se recomandă prudență în cazul administrării concomitente de salicilați în doze mari și antiinflamatoare nesteroidiene. În cazul produselor de contrast iodate există riscul de insuficienţă renală acută în condiţii de deshidratare. Administrare baclofen și spironolactonă poate să crească efectul hipotensor.
Pacienții cu insuficiență renală prezintă un risc crescut de acidoză lactică în urma administrării concomitente cu metformină.
5.) Doze și mod de administrare Alspiron
5.a.) Doze recomandate
Numărul de comprimate recomandate depinde de afecţiunea de care suferă pacientul.
În cazul copiilor numărul de comprimate recomandate depinde de greutatea acestuia. Iar în cazul vârstnicilor la început va fi recomandată o doză redusă care va fi crescută gradat, până la obţinerea efectului dorit.
Unui adult doza variază între 25 mg şi 200 mg de spironolactonă pe zi.
În hipertensiune arterială iniţial 50-100 mg spironolactonă/zi, în două prize, în asociaţie cu alte antihipertensive. După aproximativ 2 săptămâni dacă efectul este vizibil, tratamentul se continuă și doza se individualizează.
În hipokaliemie se recomandă 25-100 mg spironolactonă.
În edeme în cazul adulților se recomandă inițial 100 mg spironolactonă pe zi, în două prize. Pentru doze mai mari, se recomandă asocierea cu alte diuretice, fără a modifica doza de spironolactonă. Iar în cazul copiilor ce prezintă edeme se recomandă 3 mg spironolactonă/kg pe zi, în una sau două prize.
5.b.) Mod de administrare Alspiron
Alspiron se administrează pe cale orală în fiecare zi, la aceeași oră. Medicamentul se înghite întreg cu o cantitate suficientă de apă, preferabil după masă. Totuși studiile arată că biodisponibilitatea medicamentului se îmbunătățește semnificativ atunci când este administrat împreună cu alimentele.
Comprimatele nu trebuie divizate, sfărâmate sau mestecate.
Tratamentul trebuie să fie respectat conform indicațiilor medicului sau farmacistului.
6.) Alte informații despre Alspiron
Se poate găsi Alspiron în concentrație de 25mg și respectiv 50 de mg.
Spironolactona ca şi alte diuretice este prevăzută în lista substanţelor dopante la sportivi.
Spironolactona poate provoca dezechilibre electrolitice. Pacienţii cu insuficienţă renală sau cei care primesc suplimente de potasiu poate produce hiperkaliemie cu tulburări importante de ritm cardiac.
Lichidele în exces se vor elimina prin urină, astfel încât este posibil ca pacientul să urineze mai des.
Este recomandată restricţie de sare şi lichide, eventual repaus la pat.