1) Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte
Aironyl este un medicament care face parte din clasa simpatomimeticelor cu acțiune directă. Mai pe înțelesul tuturor, el acționează pe receptorii beta2-adrenergici din bronșii și, prin stimularea acestora, se reduce contracția musculară. Aironyl are în compoziția sa o substanță activă numită sulfat de terbutalină, în cantitate de 1,5 mg / 5 ml. Aironyl se vinde sub formă de sirop, în flacon de 120 ml cu termen de valabilitate de trei ani.
Totuși, acest tip de receptori se găsesc și în cord și uter, dar are efecte mai reduse la nivelul lor.
2) Indicații și contraindicații
Cum am spus și mai sus, Aironyl relaxează musculatura bronșică, deci este folosit în profilaxia și tratamentul astmului bronșic la adulți și copii peste 12 ani. Ameliorează bronhospasmul reversibil asociat cu inflamația bronhiilor și emfizem la cei peste 6 ani, care suferă de boli obstructive respiratorii.
Contraindicația cea mai frecventă este hipersensibilitatea (alergia) la orice substanță din compoziția medicamentului. Pacienții care se cunosc cu hipertensiune arterială severă, insuficiență cardiacă sau tahiaritmii trebuie să evite consumul, datorită efectelor sale asupra receptorilor cardiaci.
Se contraindică Aironyl la gravidele care au eclampsie sau preeclampsie și hemoragii uterine. Se recomandă precauție în sarcină, mai ales în primele trei luni. Din cauză că se excretă prin laptele matern, nu se administrează femeilor care alăptează.
Alte precauții sunt în hipertiroidism, diabet zaharat (din cauza zahărului din sirop), adenom de prostată, glaucom sau afecțiuni convulsive.
3) Reacții adverse la Aironyl
La nivelul sistemului nervos central, Aironyl poate da anxietate, insomnie, dureri de cap, amețeli sau vertij. Ca orice alt medicament, poate provoca greață și vărsături.
La nivel cardiovascular, Aironyl provoacă palpitații, creșterea frecvenței cardiace, hipertensiune arterială și chiar aritmii care duc la stop cardiac. Pot să apară tremurături și crampe musculare, dar aceste efecte dispar de obicei după o săptămână de tratament.
4) Interacțiuni medicamentoase și atenționări speciale
Evident nu este recomandată asocierea cu alte simpatomimetice din cauză că ele cresc și mai mult efectele comprimatelor.
Beta-blocantele, care sunt substanțe ce blochează aceeași receptori pe care Aironyl acționează, scad acțiunea medicamentului și efectul terapeutic nu mai apare.
Inhibitoarele de monoaminooxidaza (IMAO) duc la crize hipertensive și bleomicina este incompatibilă cu Aironyl.
5) Doze și mod de administrare Aironyl
Pentru adulți și copii cu vârstă peste 6 ani se administrează 1-2 lingurițe de sirop cam de 3 ori pe zi.
Deși am scris anterior că nu se recomandă copiilor mai mici de 6 ani, la aceștia se administrează jumătate de linguriță de 3 ori pe zi.
6) Observații pentru pacientul tratat cu Aironyl
Se recomandă consumul de cantități crescute de lichide pe parcursul tratamentului. Se anunță medicul în cazul apariției oricărui efect advers.
Dacă simptomele nu cedează și condiția nu se îmbunătățește, nu se crește doza sau frecvența administrării. Se recomandă vizita la medic pentru reevaluarea tratamentului.
7) Evaluarea și controlul terapiei cu Aironyl
Pe parcursul terapiei, medicul este obligat să monitorizeze funcția respiratorie prin ascultație pulmonară și spirometrie.
Ginecologul va evalua frecvența și durata contracțiilor în caz că mama aflată sub tratament intră în travaliu prematur.
Alți parametri evaluați sunt frecvența cardiacă, prezența tremorului, glicemia și nivelul potasiului în sânge.