Distribuie Articolul

Denumire, compozitie si clasa de medicamente din care face parte

Airexar Spiromax face parte din clasa medicamentelor folosite in tratamentul bolilor obstructive ale cailor respiratorii, fiind o combinatie dintre un  β2 agonist cu actiune de lunga durata si un corticosteroid inhalator. Fiecare doza contine 50 de  micrograme de xinafoat de salmeterol si 500 de micrograme de propionat de fluticason, dar si excipientul monohidrat de lactoza.


Indicatii si contraindicatii ale Airexar Spiromax

Airexar Spiromax poate fi folosit doar de catre adultii peste 18 ani.

Poate fi folosit de pacientii care nu reusesc sa fie controlati in mod adecvat cu o combinatie mai slaba de corticosteroizi sau de cei care sunt deja controlati cu o doza mare de corticosteroid inhalator si un β2 agonist cu durata lunga de actiune.

Este indicat ca si tratament de baza pentru pacientii cu astm bronsic grav, carora le este indicata asocierea de corticosteroid inhalator cu un β2 agonist cu actiune de lunga durata.

Airexar Spiromax este indicat si in tratamentul bronhopneumopatiei cronice obstructiva in cazul pacientilor simptomatici, care au FEV1 <60% (pre-bronhodilatator) si un istoric de exacerbari repetate cu simptome importate in ciuda unui tratament cu bronhodilatatoare.

Airexar Spiromax nu este indicat persoanelor ce dezvolta hipersensibilitate la substanta activa si excipienti. Acest produs contine lactoza. Airexar Spiromax nu ar trebui sa fie utilizat de catre pacientii cu intoleranta severa la lactoza si ar trebui sa fie utilizat cu mare atentie sau deloc de catre pacietii cu intoleranta la galactoza sau de catre cei cunoscuti cu sindromul de malabsorbtie glucoza-galactoza. Excipientul lactoza poate contine cantitati mici de proteine din lapte, care ar putea cauza reactii alergice la cei cu hipersensibilitate severa sau alergie la proteinele din lapte.


Reactii adverse si supradozajul cu Airexar Spiromax

La fel ca si toate medicamentele Airexar Spiromax poate cauza reactii adverse. Acestea nu sunt intalnite la toti pacientii carora le este administrat. Pentru a reduce reactiile adverse, doctorul ar trebui sa prescrie cea mai mica doza posibila pentru controlul astmului bronsic sau al bronhopneumopatiei cronice obstructive.

Reactii alergice: se poate observa o inrautatire a functiei respiratorii imediat dupa utilizarea inhalatorului. Poate aparea wheezing, tuse sau senzatia de lipsa de aer. Poate sa apara si mancarime, inrosirea tegumentului sau umflaturi ale fetei, buzelor, limbii sau a gatului. Pot aparea tahicardia (cresterea frecventei batailor inimii) sau o stare de lesin si de pierdere a constientei.

Foarte comune (pot afecta mai mult de 1 din 10 oameni):

• Cefalee – de obicei diminua pe masura ce tratamentul continua

• O frecventa crescuta a racelilor a fost raportata la pacientii cu bronhopneumopatie cronica obstructiva

Comune (pot afecta pana la 1 din 10 oameni):

•zone inflamate, supraelevate, galben-cremoase in gura si in faringe. De asemenea, se poate inflama limba si poate sa apara vocea ragusita si iritatii ale gatului. Aceste reactii adverse pot fi prevenite prin clatirea gurii si spalarea dintilor imediat dupa administrarea dozei. Pot fi tratate cu medicamente anti-fungice.

•articulatii dureroase si inflamate si durere musculara

• crampe musculare

Urmatoarele efecte adverse au fost raportate la pacientii cu bronhopneumopatie cronica obstructiva:

•infectii pulmonare: pneumonie si bronsita

vanatai si fracturi osoase

• inflamatia sinusurilor (sinuzita, senzatie de nas plin, discomfort la nivelul obrajilor si in spatele ochilor) insotita uneori de o durere pulsatila

•o scadere a nivelului seric de potasiu (pot sa apara batai neregulate ale inimii, slabiciune si crampe musculare)

Rare (pot afecta 1 din 100 de oameni):

•hiperglicemie (cresterea nivelului de glucoza in sange). Este necesara monitorizarea atenta a pacientilor cu diabet zaharat si ajustarea dozelor de tratament

•cataracta (o lentila intunecata la nivelul ochiului)

•tahicardie (cresterea frecventei batailor inimii)

•tremor si palpitatii (batai rapide sau neregulate ale inimii) – de obicei diminua odata ce tratamentul continua

durere la nivelul toracelui

•sentimente de ingrijorare

•perturbarea somnului (somn intrerupt sau dificultatea de a adormi)

•reactii alergice la nivelul pielii

Foarte rare (pot afecta 1 din 1000 de oameni):

•dificultati de respiratie sau wheezing care se inrautatesc imediat dupa administrarea dozei inhalatorii. Daca apare, folosirea inhalatorului trebuie oprita imediat.

•deregleaza productia normala de hormoni steroizi in corp, in special dupa utilizarea dozelor crescute pentru un timp indelungat (poate sa apara intarzierea cresterii la copii si adolescenti, slabirea oaselor, glaucom, crestere in greutate, fata „in luna plina” caracteristica sindromului Cushing

•schimbari de comportament, cum ar fi iritabilitatea sau transformarea intr-o fire extrem de activa

aritmii

•infectii fungice ale esofagului care pot determina dificultati de inghitire

Nu exista date disponibile referitoare la subradozajul de Airexar Spiromax, insa exista date separate despre supradozarea celor doua substante active:

Salmeterol: ameteala, cresterea presiunii sistolice arteriale, tremor, cefalee, tahicardie. Accidental poate sa apara hipokalemia si de aceea nivelele serice de potasiu ar trebui monitorizate pe parcursul tratamentului. Ar trebui luata in considerarea administrarea de potasiu.

Propionat de fluticason: – supradozarea acuta: supresia temporara a functiei adrenale. Nu necesita instituirea unui tratament de urgenta deoarece functia adrenala se reia in cateva zile. Poate fi verificata prin masuratori plasmatice ale cortizolului.

–supradozarea cronica:  functia adrenala trebuie monitorizata si tratamentul cu corticosteroizi sistemici ar putea fi necesar. Dupa stabilizare, tratamentul trebuie continuat cu un corticosteroid inhalator.


Interactiuni si atentionari speciale atunci cand va administrati Airexar Spiromax

Beta-blocantele pot antagoniza efectele Salmetrolului. Atat β-blocantele selective cat si cele neselective trebuie evitate daca nu sunt motive ce impun folosirea lor.

Hipokalemia potential serioasa poate rezulta din terapia cu β2 agonisti.

Se recomanda o atentie deosebita in astmul bronsic acut sever deoarece efectul poate fi potentat de tratamentul concomitent cu derivati de xantin, steroide sau diuretice.

Tratamentul concomitent cu alte medicamente ce contin β-adrenergice pot avea un efect potetial aditiv.
Administrarea concomitenta a Ketoconazolului si a Salmetrolului potenteaza efectele sistemice ale tratamentului cu Salmetrol (prelungirea intervalui QT si aparitia palpitatiilor). Administrarea concomitenta a Ketoconazolului ar trebui evitata daca beneficiile nu sunt mai mari decat riscul potetial al efectelor sistemice ale Salmetrolului.


Administrarea concomitenta a Eritromicinei cu Airexar Spiromax nu a fost corelata cu efecte adverse serioase.

In mod normal, dupa administrarea propionatului de fluticason inhalator se obtin concentratii plasmatice scazute de substanta activa, din cauza metabolizarii hepatice extensive si a clearance-ului mediat de citocromul P450 3A4 in intestin si ficat. Prin urmare, interactiunile medicamentoase datorate propionatului de fluticason sunt putin probabile.

Acest produs contine lactoza, Airexar Spiromax si trebuie utilizat de catre pacientii cu intoleranta severa la lactoza si ar trebui sa fie utilizat cu mare atentie sau deloc de catre pacietii cu intoleranta la galactoza sau de catre cei cunoscuti cu sindromul de malabsorbtie glucoza-galactoza. Excipientul lactoza poate contine cantitati mici de proteine din lapte, care ar putea cauza reactii alergice la cei cu hipersensibilitate severa sau alergie la proteinele din lapte.

Airexar Spiromax poate fi folosit doar de catre pacientii cu astm bronsic sever. Nu trebuie folosit pentru a trata simptomele astmului bronsic acut, unde este indicat un bronhodilatator rapid si cu actiune de scurta durata. Pacientii ar trebui sa aiba inhalatorul aproape de ei in orice moment pentru a ameliora un posibil atac de astm. Pot sa apara evenimente adverse corelate cu astmul sau exacerbari in timpul tratamentului cu Airexar Spiromax. Odata ce simptomele astmului bronsic sunt tinute sub control, se poate lua in considerare reducerea treptata a dozei de corticosteroid si schimbarea cu o doza alternativa de Salmetrol si propionat de Fluticason.

Pacientilor cu bronhopneumopatie cronica obstructiva care se confrunta cu exacerbari le este recomandat tratamentul cu corticosteroide sistemice si de aceea trebuie instruiti sa se adreseze medicului daca simptomele se deterioreaza cu Airexar Spiromax.


Oprirea tratamentului cu Airexar Spiromax

Tratamentul cu Airexar Spiromax nu trebuie intrerupt brusc la pacientii cu astm bronsic, datorita posibilelor exacerbari ce pot aparea. Terapia ar trebui scazuta treptat, sub indrumarea medicului. La pacientii cu bronhopneumopatie cronica obstructiva, intreruperea tratamentului poate fi asociata cu o decompensare sistemica si de aceea ar trebui sa fie monitorizata de catre medic.

Airexar Spiromax trebuie administrat cu atentie pacientii cu tuberculoza pulmonara activa sau infectii pulmonare fungice, virale sau alte infectii ale cailor aeriene. Bronhospasmul paradoxal poate sa apara imediat dupa administrarea dozei inhalatorii. Bronhospasmul paradoxal raspunde rapid si diminua dupa administrarea unui bronhodilatator cu actiune rapida.


Doze si mod de administrare Airexar Spiromax

Airexar Spiromax este indicat adultilor peste 18 ani. Nu se recomanda tratamentul copiilor cu acest medicament.

Inhalatorul contine 60 de doze de pudra. Dispozitivul are un mecanism care contorizeaza dozele, astfel incat pacientul stie exact cate doze de produs mai sunt disponibile din cele 60. Cand raman 10 doze sau mai putin, numerele vor fi afisate pe un fond rosu. Inhalatorul nu poate fi reumplut. Dupa golire trebuie inlocuit cu unul nou.

Modul de administrare este inhalator. Trebuie folosit zilnic pentru un beneficiu optim, chiar si la asimptomatici. Pacientii trebuie reevaluati in mod regulat de catre un medic si dozele pot fi schimbate doar sub indrumarea acestuia. Doza trebuie scazuta treptat pana cand se obtine un control eficient al simptomelor. Cand se impune scaderea dozei sub cea mai mica doza disponibila pe piata (50/500 micrograme) se poate schimba cu un combinat pe baza de salmetrol si propionat de fluticason intr-o concentratie mai mica de corticosteroid inhalator.

Dozele de Airexar Spiromax recomandate:

Astm bronsic: doua inhalatii pe zi.

Bronhopneumopatie cronica obstructiva (BPOC): doua inhalatii pe zi.

Airexar Spiromax trebuie folosit corect pentru a obtine o eficienta a tratamentului. Folosirea acestui dispozitiv urmeaza niste pasi simpli, ilustrati pe ambalajul produsului. Aparatul se pozitioneaza intre dinti, fara a fi muscat. Buzele se pozitioneaza pe aparat. Pacientul inspira fortat, pas foarte important pentru efectuarea unui tratament corect.


Alte informatii despre Airexar Spiromax

Utilizarea Airexar Spiromax in sarcina: Pana acum nu exista date referitoare la un efect teratogen sau malformativ al acestui medicament. Totusi, nu se recomanda utilizarea Airexar Spiromax la femeile gravide, decat daca beneficiul pentru mama este considerat mai mare decat orice risc posibil al fatului.

Utilizarea Airexar Spiromax de catre femeile care alapteaza: Nu se cunoaste cu exactitate daca salmetrolul sau propionatul de fluticason sau metabolitii lor se excreta in laptele uman. Studiile pe aimale au aratat ca acestea sunt excretate in laptele de sobolan. Este de preferat sa se faca o alegere intre a alapta sau a folosi Airexar Spiromax.

Airexar Spiromax si fertilitatea: Nu exista date la oameni. Studiile pe animale nu au aratat niciun efect al medicamentului asupra fertilitatii.

Airexar Spiromax nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce autovehicule.


 

Adaugă un comentariu