Distribuie Articolul

1.       Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte

Activit Fier cu Lactoferină face parte din clasa de medicamente numită suplimente alimentare. Fiecare comprimat de Activit Fier cu Lactoferină conține fier (13,5 mg), acid folic (0,2 mg), lactoferină (20 mg), acid ascorbic sau vitamina C (50 mg) și excipienți.

Lactoferina este o proteină ce se găsește în lapte și care are capacitatea de a lega fierul liber, ajutând  la absorbția și transportul acestuia în organism. Astfel ajută la prevenirea deficitului de fier din organism. În plus scade cantitatea de fier disponibilă pentru metabolismul bacterian,  împiedicând astfel înmulțirea bacteriana și apariția infecției.

2.       Indicații și contraindicații

Activit Fier cu Lactoferină este un medicament care ajută la prevenirea și combaterea deficitului de fier și de acid folic. Prin intermediul lactoferinei din compoziție, acesta prezintă și efecte antibacteriene, antivirale, antifungice. Iar vitamina C îi conferă efecte antioxidante, de încetinire a procesului de îmbatrânire celulară și de creștere a rezistenței organismului.

Activit Fier cu Lactoferină este indicat în următoarele situații:

  • deficitele de fier și acid folic (anemie feriprivă);
  • perioada de creștere și dezvoltare la copii și adolescenți;
  • sarcină, perioada de alăptare;
  • premenopauză.

Acest medicament este contraindicat în caz de:

  • alergie (hipersensibilitate) la compușii cu fier;
  • tulburări ale metabolismului fierului.

3.       Reacții adverse și supradozajul cu Activit Fier cu Lactofirină

Ca toate medicamentele, Activit Fier cu Lactoferină poate provoca efecte secundare, care pot apărea cu o frecvență mai mica sau mai mare. În principal reacțiile adverse sunt date de fierul din compoziție.

Efecte secundare frecvente:

Efecte secundare mai puțin frecvente:

  • reacții alergice (erupții cutanate, mâncărimi cutanate, edem al feței sau limbii, dificultăți în respirație);
  • cefalee.

Atât fierul, cât și vitamina C din compoziția acestui medicament pot da fenomene de toxicitate. S-a constatat că daca se depășeste o cantitate de 20 mg/kg corp de fier într-o zi pot aparea simptome ale supradozajului precum: diaree, greață, vărsături, scaune negre (melena) mergând până la efecte adverse foarte grave. Supradozajul cu vitamina C va determina creșterea acidității în organism (acidoză).

Suplimentele cu fier se administrează cu prudență la copii, după indicațiile medicului prescriptor, întrucât supradozajul cu fier are efecte mai severe la aceștia.

4.       Interacțiuni și atenționări speciale

Activit Fier cu Lactoferină poate interacționa cu alte medicamente datorită conținutului de fier. Principalele medicamente cu care pot exista interacțiuni, reducându-le absorbția la nivelul tractului gastro-intestinal, sunt:

  • antibiotice (tetracicline, chinolone);
  • levodopa;
  • hormoni tiroidieni;
  • metildopa;
  • inhibitori de enzimă de conversie;
  • penicilamina .

De asemenea există și medicamente care pot împiedica absorbția corespunzătoare a fierului din compoziția Activit Fier cu Lactoferină cum ar fi:

De accea este recomandat ca acest medicament să nu fie luat concomitent cu cele menționate anterior ci la un interval de aproximativ 2 ore înainte sau după.

În plus există și anumite alimente care pot interacționa cu acest medicament reducând absorbția fierului (cereale integrale, ouă, cafea, ceai, lactate, spanac). Din această cauză este indicată administrarea la 1-2 ore după masă.

5.        Doze și mod de administrare pentru Activit Fier cu Lactoferină

Activit Fier cu Lactoferină trebuie administrat conform indicațiilor medicului prescriptor.

În general se recomandă administrarea unui comprimat de 2 ori pe zi, cu o cantitate suficientă de apă și la 1-2 ore după masă.

Dacă ați omis o doză, luați medicamentul imediat ce vă amintiți. Nu luați o doza dublă.

6.       Alte informații

Activit Imuno face parte din grupul de medicamente care nu necesită prescripție medicală.

Acest medicament nu înlocuiește un regim alimentar diversificat și un stil de viață sănătos.

 

Adaugă un comentariu