1) Denumire, compozitie si clasa de medicamente
Acidul folic reprezintă o formă a vitaminei B9 care se găsește în legume (fasole, mazăre, linte, spanac, varză), carne (ficat) și ouă. Acidul folic ajută corpul să producă celule noi sănătoase, având rol în sinteza și repararea ADN-ului și ARN-ului. Se administrează acid folic îndeosebi femeilor însărcinate pentru prevenirea unor defecte ale copilului. Alte utilizări sunt reprezentate de tratarea anemiei pernicioasă prin lipsă de acid folic, aport insuficient, alcoolism, boli cu absorbție deficitară intestinală.
2) Indicatii si contraindicatii
Acidul folic se adminstrează femeilor fertile, în special celor care încearcă să rămână însărcinate, dar si gravidelor în primele 4 săptămâni de sarcină. Se mai administrează în anemia macrocitară cu deficit de acid folic, tulburări de absorbiție intestinală, la femeile care au deja un copil cu spina bifida sau alte anomalii de închidere de tub neural.
Reprezintă contraindicații alergiile la acid folic sau la excipienți, pacienții cu neoplasm sau anemiile de cauza necunoscută.
3) Reactii adverse si supradozajul
Reacțiile adverse sunt rare și sunt reprezentate de febra, reacții cutanate alergice, eritem, prurit, dispnee. Alte reacții adverse cu frecvență necunoscuta sunt reprezentate de manifestări digestive, adică diaree, greață sau vărsături.
Supradozajul cu acid folic este rar întâlnit. Acesta poate masca o concentrație scăzută de vitamina B12 sau poate împiedica acțiunea altor medicamente, în special cele pentru tratamentul epilepsiei.
4) Interactiuni si atentionari speciale
Drajeurile conțin lactoză monohidrat. Cei cu intoleranță la lactoza trebuie să fie precauţi.
Acidul folic poate interacționa cu alte medicamente, determinând scăderea concentrației sangvine de anticonvulsivante inductoare enzimatice, precum fenitoina, fenobarbitalul sau primidona. Se evita administrarea concomitentă de acid folic și fluorouracil, capecitabină sau sulfamide.
Acidul folic nu influențează capacitatea de a conduce sau de a utiliza utilaje automatizate.
5) Doze si mod de administrare
Drajeurile conțin 5 mg de acid folic. Se poate administra 5-30 mg/zi.
Suplimentele de acid folic se administrează cu apă, cu sau fără alimente. Acidul folic se absoarbe rapid și nivelele maxime apar într-o oră. Deoarece este hidrosolubil, nu se stochează în organism și este necesară administrarea zilnică de alimente bogate în folați sau suplimente alimentare.
6) Alte informatii
Se poate administra în sarcină la recomandarea medicului.