1. Denumire, compoziţie şi clasa de medicamente din care face parte Betaderm cremă
Betaderm 1 mg/g conţine substanţa activă numită betametazonă sub formă de 17- valerat de betametazonă. Aceasta face parte din categoria medicamentelor numite steroizi topici cu potentă mare ce au efect antiinflamator. Excipienţii care se găsesc în unguentul Betaderm sunt: ceară albă, parafină solidă, alcool cetostearilic, vaselină albă, propilenglicol.
2. Indicaţii şi contraindicaţii Betaderm cremă
Indicaţii Betaderm cremă
Betaderm unuguent este indicat în tratamentul următoarelor afecţiuni:
- Eczeme: eczema atopică, eczema inflantila, eczema Besnier, eczema de stază;
- Neurodermatoze: lichen plan;
- Dermatite seboreice – cu excepţia celor de la nivelul feţei;
- Psoriazis – cu excepţia plăcilor de dimensiuni foarte mari;
- Înţepături de insecte – ca tratament de scurtă durată;
- Lupus eritematos sistemic (LES);
- Granulom inelar;
- Dishidroză;
- Lichen sclero-atrofic genital;
- Dermatită de stază;
- Tratament simptomatic al pruritului din micozis fungoid.
Contraindicaţii Betaderm cremă
Nu utilizaţi unuent Betaderm dacă vă aflați în următoarele cazuri:
- Aveţi hipersensibilitate la substanţa activă betametazonă sau la oricare din celelalte componente enumerate la punctul 1;
- Aveţi orice altă afectiune dermatologică care se poate agrava – în special acnee vulgaris, acnee rozacee, leziuni ulcerative;
- Aveţi infecţii ale pielii de cauză infecţioasă – bacteriană, virală, fungică sau parazitară;
- Nu se utilizează la nivelul pleoapelor – există riscul de producere a glaucomului;
- Nu se utilizează la copii cu vârsta mai mică de 1 an.
3) Reacţii adverse şi supradozaj cu Betaderm cremă
Reacții adverse
- Reacţii adverse frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 de persoane): arsuri, iritaţii sau prurit la locul de aplicare al unguentului;
- Reacţii adverse rare (afectează mai puţin de 1 din 1000 de persoane): striuri, evidenţierea venelor la locul de aplicare al unguentului, modificări în creşterea părului, modificări în culoarea pielii, subţierea pielii, infecţii secundare, creştere în greutate, rotunjirea fetei, hipertensiune arterială, dermatita periorală (în jurul gurii), întârzierea vindecării unor plăgi, escare sau ulcere de gamba.
Aceste reacţii adverse apar în cazul în care utilizarea de Betaderm unguent se face pentru o perioadă lungă de timp, dacă aplicaţi o cantitate mai mare decât cea indicată sau dacă aplicaţi un pansament peste unguent.
Alte reacţii adverse care pot apare în timpul tratamentului cu Betaderm unguent sunt:
- Psoriazis pustulos – apariţia unor pustule (umflături cu puroi) în cazul în care aveţi psoriazis;
- Umflarea pielii sau înrăutăţirea stării acesteia – acest lucru poate sugera o alergie la Betaderm unguent sau apariţia unei infecţii – în acest caz adresaţi-vă medicului.
4. Interacţiuni şi atenţionări speciale
Interacţiuni Betaderm cu alte medicamente
Nu exista interacţiuni medicamentoase raportate pentru acest unguent.
Atenţionări speciale
- Utilizarea îndelungată a acestui unguent sau orice alt medicament de tipul Betaderm (ce conţine corticoizi) poate duce la apariţia unei dermatite corticodependente şi corticosensibile (caracterizată prin subţierea pielii), cu aparitia sindromului de rebound după fiecare intrerupere a tratamentului;
- În cazul în care apare o suprainfectare a pielii, tratamentul trebuie oprit imediat;
- Betaderm unguent nu trebuie aplicat pe zone mari;
- Betaderm unguent nu trebuie aplicat sub pansamente, deoarece poate creşte absorbţia medicamentului cu apariţia efectelor adverse nedorite (de exemplu sindrom Cushing);
- În cazul în care apare intolerantă locală – manifestată prin senzaţia de arsură sau de prurit intens (exacerbarea mâncărimilor) – este necesară întreruperea tratamentului.
Precauţii
- Sarcina şi alăptarea: nu există date legate de utilizarea Betaderm în timpul sarcinii. Acest unguent se poate utiliza în timpul sarcinii doar dacă este absolut necesar, iar aplicarea se face pe zone mici pentru o perioadă cât mai scurtă. Administrarea in timpul alăptării se face doar daca este absolut necesar.
- Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor: nu există date clinice care atestă faptul că Betaderm poate afecta capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.
- Componente Betaderm: acest medicament conţine propilen glicol care poate provoca iritaţii ale pielii şi alcool cetostearilic ce poate determina dermatita de contact.
5. Doze şi mod de administrare Betaderm unguent
Întotdeauna utilizaţi unguentul așa cum vă prescrie medicul dumneavoastră.
Mod de administrare
Este important să aplicaţi acest unguent după indicaţiile medicului. În cazul în care nu vi s-a explicat cum se aplică, administrare se face astfel:
- Spălaţi-vă bine pe mâini înainte de aplicare;
- Întindeţi uşor pe piele o cantitate adecvată de unguent până când acesta se absoarbe complet;
- Spălaţi-vă din nou pe mâini după aplicarea unguentului, cu excepţia cazului în care unguentul trebuie aplicat pe pielea de la nivelul mâinii.
În cazul în care va ajuta o altă persoană să aplicaţi unguentul, este recomandat ca aceasta să utilizeze mănuşi de unică folosinţă.
Aplicarea unguentului se face de 1 sau de 2 ori pe zi până cand se observă o imbunătătire. Dacă timp de 2 – 4 săptămani nu se observă o ameliorare, poate fi necesară o reevaluare medicală.
Doze
Dozele necesare de unguent diferă de la o persoană la alta şi sunt indicate de medicul dumneavoastră. În cazul în care nu vi s-a explicat, doza obişnuită se măsoară în ,,vârf de deget” – o cantitate aproximativ de mărimea unui bob de fasole.
Pentru aplicarea în diverse zone ale corpului, puteţi constata că dimensiunile sunt asemănătoare cu următoarele:
ADULŢI
- Laba piciorului – două unităţi de ,,vârf de deget”;
- Braţul – trei unităţi de ,,vârf de deget”;
- Un picior – şase unităţi de ,,vârf de deget”;
- Partea din fata sau din spate a trunchiului: paisprezece unităţi de ,,vârf de deget”;
Nu vă îngrijoraţi dacă aceste cantităţi nu sunt suficiente sau sunt prea multe pentru dumneavoastră. Acesta este doar un ghid.
COPII
- Administrarea la copii se poate face doar după vârsta de 1 an;
- În general, un copil au nevoie de o cantitate de 3 ori mai mică de unguent decât un adult – în funcţie de vârstă sau dimensiunile copilului, cantitatea poate varia;
- Durata maximă de tratament la copii trebuie să fie de 5 zile – aceasta poate fi depăşită doar sub îndrumarea medicului dumneavoastră.
Dacă luați mai mult unguent: nu este nicio problemă, dar este foarte importantă respectarea dozei recomandate. Utilizarea pe termen lung a unei cantităti crescute de unguent poate duce la aparitia sindromului Cushing.
Dacă doriţi să opriţi aplicarea de Betaderm unguent: este recomandat să vă adresaţi medicului. În unele cazuri (psoriazis, dermatita atopică, lichenificare etc), încetarea tratamentului se face treptat prin scăderea numărului de administrări sau prin utilizarea altor medicamente. Întreruperea bruscă a acestui medicament poate determina insuficienta corticosuprarenaliana acută. Medicul este cel care va decide durata şi încetarea administrării tratamentului.
6. Alte informaţii despre Betaderm cremă
Cum se păstrează Betaderm unguent
- Păstraţi la temperaturi sub 25 C, în ambalajul original.
- Nu lăsaţi medicamentul la îndemână copiilor.
- Nu utilizaţi unguentul după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
- Nu înlăturaţi medicamentul pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.
Conţinutul ambalajului
- Betaderm se găseşte sub formă de unguent omogen, cu o culoare ce variază de la alb la galben deschis.
- Fiecare cutie de carton conţine un tub de Betaderm 1mg/ g cu o cantitate totală de 20 g de unguent.