Distribuie Articolul

1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Apa distilată

Apa distilată se comercializează în fiole din sticlă incoloră a câte 10 ml de apă pentru preparate injectabile. Apa distilată se mai numește și apă demineralizată. Aceasta se obține prin eliminarea impurităților prin procesul de distilare, care presupune fierberea apei (vaporizarea) și apoi condensarea vaporilor obținuți într-un anumit recipient. De asemenea, alte procese de obținere includ deionizarea și osmoza inversă.

2. Indicații și contraindicații Apa distilată

Apa distilată este indicată a fi utilizată pentru diluția sau dizolvarea extemporanee a preparatelor care se administrează pe cale parenterală.

Acest produs este o soluție hipotonă și nu trebuie să fie injectată fără a fi combinată cu alte substanțe active. Prepararea amestecului ce urmează a fi injectat se va face extemporaneu, cu materiale și instrumente sterile, în condiții de asepsie riguroase.

Înainte de utilizarea produsului se va verifica limpezimea soluției din fiole.

3. Reacții adverse și supradozajul cu Apa distilată

În cazul în care Apa distilată care este un solvent pentru diverse substanțe ce trebuie administrate parenteral, este injectată intravenos fără a fi combinată cu alte substanțe active, poate apărea careacție adversă hemoliza.

Supradozajul obținut prin injectarea unei cantități foarte mari de apr distilată poate duce la supraîncărcare lichidiană.

4. Atenționări speciale și interacțiuni cu alte substanțe Apa distilată

Se recomandă prudență în cazul alegerii apei pentru preparate injectabile ca solvent pentru un medicament.

Apa pentru preparate injectabile nu trebuie utilizată ca solvent pentru substanțe insolubile în apă, substanțe uleioase și soluții alcoolice, săruri de argint și plumb. În cazul în care urmează diluția sau dizolvarea unui medicament în apă distilată trebuie verificată solubilitatea sau stabilitatea sa în apă. În cazul diluției mai multor medicamente, trebuie de asemenea verificată compatibilitatea dintre acestea.

Acest produs poate fi utilizat atât în timpul sarcinii cât și pe parcursul alăptării.

5. Doze și mod de administrare Apa distilată

Acest produs poate fi administrat atât intramusculat cât și intravenos sau subcutanat, în amestesc cu substanța sau substanțele active, imediat după ce se realizează diluția acestora, conform indicațiilor producătorului.

Adaugă un comentariu