Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

Vineri, martie 29, 2024

Uter retrovers

NewsMed
NewsMed

11 Nov 2017

eye-glyph Vizualizări: 2073

Distribuie Articolul

Uterul retrovers se refera la pozitia uterului care il loc sa fie inclinat spre anterior, cum se intampla in marea majoritate a cazurilor, este inclinat spre posterior astfel incat fundusul se gaseste pozitionat spre rect.

Simptome

In general uterul retrovers nu este insotit de simptomatologie. Exista insa si cazuri in care acesta este insotit si de simptome dintre care cele mai frecvete sunt:

  • dispareunia
  • dismenoreea

Mai rar se poate sa apara:

Cauze

Multe dintre femei se nasc cu uterul retrovers acesta aparand ca o variatie naturala a pozitiei uterului. Exista insa si anumite cauze ce pot determina aparitia uterului retrovers cum ar fi:

  • Sarcina – in timpul sarcinii uterul isi mareste volumul iar ligamentele in care acesta este fixat se intind si se slabesc astfel ca dupa nastere o femeie poate avea uter retrovers chiar daca inainte de aceasta uterul a avut o pozitie normal.
  • Menopauza – la menopauza organismul femeii sufera niste modificari hormonale importante, cantitatea de estrogen scade, lucru ce are o influenta si asupra ligementelor uterului care deasemenea se pot slabi si poate aparea astfel schimbarea pozitiei uterului cu aparitia uterului retrovers.
  • Aderentele –  sunt structuri formate din tesut cicatriceal ce uneste doua organe sau doua parti ale unui organ. Acestea pot aparea in urma unor intervetii chirurgicale si prezenta lor pot duce la  modificarea pozitiei uterului.
  • Afectiuni precum boala inflamatorie pelvina sau endometrioza pot duce la aparitia uterului retovers prin faptul ca in cadrul acestora se poate forma tesut cicatriceal.
  • Fibroamele uterine sunt tumori benigne ce pot la randul lor sa predispuna la schimbarea pozitiei uterului.

Diagnostic

Prezenta uterului retrovers poate fi obesrvata intamplator la exemenul pelvin de rutina si ecografie sau poate fii obesrvat in timpul examninarii unei paciente care prezinta simptomatologie a carei cauza este aceata pozitie a uterului.

Tratamentul petru uterul retrovers

Tratamenul nu este necesar intotdeuana. Este foarte important de sabilit daca acesta reprezinta o variatie a pozitiei naturale sau  o anumita cauza sta la baza prezentei uterului retrovers. Daca este necesat tratamentul poate poate consta in:

  • Tratamentul bolii de fond
  • Folosirea unui pesar (un dispozitit din silicon sau plastic ce ajuta la pozitionarea uterului)
  • Anumite exercitii se pare ca ar avea un rol favorabil
  • Tratamentul chirurgical, laparoscopic, poate reprezenta o optiune

Fertilitatea si sarcina

De  cele mai multe ori uterul retrovers nu afecteaza fertilitatea chiar daca intr-adevar spermatozoizii ajungmai greu la ovul pentru a-l fertiliza in cazut unui uter retrovers. Infertilitatea pusa pe seama unui uter retrovers fiind un diagnostic de excludere.

O sarcina intr-un uter retrovers poate decurge normal pana la termen daca nu apar probleme de alta natura. In jurul lunii a treia,  fetusul creste destul de mult incat uterul sa isi mareasca volumul si se indreapte. Cu toate acestea exista intr-un procente destul de mic situatii in care, intre saptamanile a doisprezece si a paisprezecea uterul sa ramana  in cavitatea pelvina si vor aparea din aceasta cauza dureri si dificultati la urinare.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Pomană Cristina-Diana
Obstetrică - ginecologie

Cistita , Anomalii ale sanilor , Atrofia vaginală - cauze, diagnostic, tratament Cancerul de col uterin

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Burcovschi Victoria
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica

Evaluat 0 / 10
Locație: Iaşi
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!