Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Transpoziția de vase mari este una din cele mai comune malformații congenitale cardiace cianogene prezente la nou-născuți, reprezentând aproximativ 3% din malformațiile congenitale cardiace , fiind a doua cea mai frecventă malformație congenitală cardiacă cu simptome debutând încă din copilărie.
Deși transpoziția de vase mari a fost decrisă cu mai mult de 2 secole în urmă, tratamentul acestei afecțiuni a început să se dezvolte la mijlocul secolului 20 o dată cu dezvoltarea tehnicilor reparatorii chirurgicale. În prezent, rata de supraviețuire a copiilor cu transpoziții de vase mari este de peste 90%.
Transpoziția de vase mari este un defect prezent de la naștere. Această malformație apare din cauza unei dezvoltări anormale a inimii în timpul primelor 8 săptămâni de sarcină. În cazul acestei patologii, arterele mari ce pleacă de la inimă sunt greșit conectate.
În mod normal, sângele încărcat cu dioxid de carbon se întoarce la atriul drept, este pompat în ventriculul drept. Din ventriculul drept, sângele este pompat în artera pulmonară, îndreptându-se spre plămâni, locul unde are loc schimbul de gaze. Sângele încărcat cu oxigen se întoarce la inimă prin venele pulmonare. Din atriul stang, sângele ajunge în ventriculul stâng, de unde este pompat în artera aortă și distribuit întregului organism.
În transpoziția de vase mari, aorta este conectată la ventriculul drept, iar artera pulmonară la ventriculul stâng, opus față de în mod normal, consecințele fiind următoarele:
De regulă, transpoziția de vase mari se asociază cu alte malformații congenitale cardiace, unele fiind esențiale pentru supraviețuirea copiilor cu această malformație.
Din cauza pompării în organism a sângelui sărac în oxigen, copiii afectați prezintă o colorație albăstruie a tegumentelor și mucoaselor numită cianoză.
În lipsa acestor malformații congenitale cardiace care să permită amestecarea sângelui din cele două circulații, inima ar pompa numai sânge lipsit de oxigen spre corp, situație care ar fi fatală. Chiar și îm monetul în care există defecte adiționale care să permită amestecarea sângelui neoxigenat cu sângele oxigenat, bebelușii cu transpoziție de vase mari nu ar primii suficient oxigen care se asigure necesarul organismului.
Cel mai frecvent semn al transpoziției de vase mari este reprezentat de colorația albastră a tegumentelor și mucoaselor încă din prima zi de viață. Cianoza se instalează în prima oră de viață la aproximativ jumătate din copiii cu transpoziție de mari vase, la restul instalându-se în câteva zile. Gradul cianozei depinde foarte mult de existența altor defecte cardiace, precum defectul septal atrial sau persistența canalului arterial care să permită amestecarea sângelui sărac în oxigen de cel bogat în oxigen.
În cazul în care copilul nu prezintă defecte septale, atunci canalul arterial trebuie menținut permeabil, acesta având tendința de a se închide după naștere.
Trebuie menționat că semnele transpoziției de mari vase diferă de la caz la caz, unele din ele putând să aparțină altor condiții medicale asociate:
Cadrele medicale implicate în managementul unui copil cu transpoziție de vase mari vor fi cardiologul pediatru și/sau neonatologul.
Cianoza reprezintă principalul indicator al existenței unei probleme a nou-născutului. Medicul poate de asemenea să audă un murmur cardiac în timpul examinării nou-născutului. Murmurul poate fi produs de fluxul turbulent al sângelui la nivelul orificiului de comunicare, precum defectul septal ventricular sau prin canalul arterial permeabil.
În funcție de vârsta copilului, de starea acestuia, dar și de protocolul clinicii, se pot utiliza o serie de investigații pentru a elabora un diagnostic corect:
O dată cu instalarea simptomelor, nou-născutul ar putea să fie transferat într-o unitate de terapie intensivă sau într-o unitate specială de îngrijire. Inițial se poate opta pentru conectarea nou-născutului la un ventilator. Acestuia i se pot administra și medicamente pentru a ajuta funcționarea eficientă a inimii și a plămânilor.
Alte aspecte importante ale tratamentului sunt:
De regulă, în primele 1-2 săptămâni de viață se intervine chirurgical pentru repararea malformației cardiace. În timpul procedurii se realizează un switch arterial. Intervenția chirurgicală se realizează sub anestezie generală și constă în:
După intervenția chirurgicală, copilul se va întoarce în serviciul de terapie intensivă pentru câteva zile, perioadă în care va fi atent monitorizat. Aparatură medicală specială și diverse instrumente medicale ar putea fi utilizate în timpul acestei perioade
Hipertensiunea arteriala (HTA)
Dislipidemia , Hipertensiunea arteriala (HTA) , Infarctul miocardic Insuficiența cardiacă
Anevrismele aortei toracice , Anevrismul cardiac , Anevrismul disecant al aortei Anevrismul micotic al aortei
Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica
Atac ischemic tranzitor
Boala cardiaca hipertensiva
Șocul - explicații, tipuri, manifestări clinice și tratament
Atac ischemic tranzitor , Ateroscleroza , Boala obstructivă carotidiană (Stenoza carotidiană) Diabetul zaharat si bolile cardiovasculare
Angina pectorala instabila
© Copyright 2024 NewsMed - Toate drepturile rezervate.