Distribuie Articolul

Ce este Tilidin ?

Tilidin este un analgezic sintetic din clasa opioidelor utilizat în principal în Germania, Elvetia, Africa de Sud si Belgia pentru tratamentul durerii moderate pânā la severe, atât acute cat si cronice. Tilidin este utilizat sub forma de clorhidrat sau sare de fosfat. În Germania, Tilidin este disponibil într-o combinatie fixā cu naloxona pentru administrate orala ( Valoron N si generice); amestecul de naloxona scade abuzul analgezicului opioid.

Cum se administreazā?

Astfel, oamenii ce administreazā medicamentul pe cale oralā ( asa cum se intentioneaza), blocantul opioidului, naloxona, are efecte minime asupra lor, însa daca îl administreazā intravenos, naloxona devina biodisponibilā si, prin urmare, antagonizeaza efectele tilidinei care produc efecte de suprimare. În Elvetia, este disponibilā si marca originalā Valoron cu tilidin si fārā naloxona. Pe lângā utilizarea sa ca analgezic, Tilidin este, de asemenea, utilizat în mod obisnuit în Germania pentru tratamentul sindromului picioarelor nelinistite. Doza normala de Tilidin este pentru pacienti de 20 de picāturi, unii tineri înca ingerând flacoane de pânā la 55 millilitri o data. Doctorii explicā faptul cā, în cazul în care se administreaza o doza zilnicā mai mare de 9 mililitri, naloxona actioneazā ca un antagonist, efectul nedevenind mai puternic.

Ce întrebuintāri are Tilidin?

Tilidin este utilizat în mod normal în terapia canceroasā, având ca efect producerea unei stāri de euforie precum si înlāturarea durerii.

Cum influentează Tilidinul comportamentul uman ?

Tilidin-ul a devenit un drog foarte la modā care administrat in doze mari oferā consumatoriillor senzatii tari, reusind sa îi facā sā se simtā niste adevārati “supermani”capabili de orice, ajungând chiar sā comitā tâlhārii si sā agreseze oamenii pe stradā. O supradoza îi face pe delicventi sa capete puteri herculiene, punând în dificultate momentul arestārii, dat fiind faptul ca aceste persoane sub influenta drogului nu mai simt fricā si nici durere, astfel cā organele de politie sunt nevoite sa recurga la alte mijloace de constrângere decât cele obisnuite ( spray-ul cu piper neavând niciun efect asupra lor) ajungându-se la luxarea sau fracturarea bratului arestatului. Delicventii respectivi dezvoltā mania grandorii în urma consumului de Tilidin, simtindu-se superiori.

Istoria Tilidin-ului

Ati crede ca este un drog actual însa, Valoron se consuma deja din anii ’80 la periferiile pariziene si în zonele rāu famate ale Berlinului (pentru cei curiosi acest lucru a fost portretizat în filmul “Copiii de la Gara Berlin-Zoo”)pentru simplu fapt cā era ieftin si diminua efectele secundare ale curei de dezintoxicare pentru heroina. Din aceste considerente, farmaciile au retras preparatul de pe piata si i-au adaugat o substanta inhibitoare a dependentei, denumita Naloxon. Noul preparat, denumit Valoron N, nu mai putea fi utilizat astfel ca si inlocuitor al heroinei si a disparut de pe piata drogurilor pentru câtiva ani. Actualele preparate pot fi achizitionate din farmacii si folosite postoperator sau pentru pacientii suferinzi de cancer si reumatism. Efectele lor sunt mai puternice decât aspirina sau paracetamolul însa de 5 ori mai slabe ca morfina.

Efecte secundare si contraindicatii

Cercetātorii afirmā ca Tilidinu-ul nu are acelasi efect la toti, iar cā la persoanele care nu simt durerea si totusi ingereazā Tilidin se înregistreazā o reducere a dexteritātii. Cei care însā suferā de dureri sau prezinta simptome ale dezintoxicārii beneficiazā de o crestere a puterii de concentrare, consumatorii regulati simtind un efect revigorant, în timp ce în unele cazuri se înregistreazā chiar cresteri ale agresivitātii. Unii experti sunt de pārere ca Tilidin-ul nu face decât sā potenteze anumite stāri deja existente, fie cā e vorba de mânie sau obosealā. Cele mai frecvente efecte adverse sunt greata si vārsāturile tranzitorii, ameteli, somnolentā, oboseala, dureri de cap si nervozitate. Mai putin frecvente sunt halucinatiile, confuzia, euforia, tremorul, hiperreflexie, clonus si hiperhidroza. Rar apar diareea si durerea abdominala.

Bibliografie: http://www.sfaturimedicale.ro/articole-medicale/item/39772-tilidin,-drogul-care-îi-face-violenți-pe-tinerii-musulmani

https://de.wikipedia.org/wiki/Tilidin

Adaugă un comentariu