1.) Denumire, compoziție și clasa de medicamente
Substanța activă din Alvotor 500 mg/ml este metamizol sodic. Excipienții din Alvotor sunt fosfat disodic anhidru, dihidrogenofosfatde sodiu dihidrat, zaharină sodică, sucraloză, aromă de zmeură și apă purificată. Aroma este oferită de substanţe aromatizante naturale, preparate aromatizante, 1,2-propilen glicol, gliceriltriacetat și maltol.
Clasa de medicamente din care face parte Alvotor este cea a antiiflamatoarelor nesteroidiene. Mai exact metamizolul sodic este un analgezic și antipiretic. Poate fi încadrat și ca antispastic.
2.) Indicații și contraindicații Alvotor 500 mg/ml
2.a.) Indicații terapeutice
Alvotor este indicat în dureri moderate și intense de diverse tipuri cum ar fi cefalee, nevralgii sau artralgii. Poate fi administrat în durerea severă acută, post-traumatică sau post-operatorie. Pentru că are efect antispastic poate fi indicat în colici dureroase. De asemenea, în dureri de origine tumorală sau alte dureri severe, acute sau cronice, atunci când alte mijloace terapeutice sunt contraindicate. Chiar dacă are efect antipiretic slab se poate administra în febră mare, care nu răspunde la alte mijloace terapeutice
2.b.) Contraindicații Alvotor 500 mg/ml
Alvotor este contraindicat dacă pacientul este alergic sau hipersensibil la substanța activă, metamizol sodic, sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului. Este contraindicat și persoanelor hipersensibile la propifenazonă, fenazonă sau fenilbutazonă. Paciențiilor, care au dezvoltat agranulocitoză după utilizarea acestor medicamente, nu le este indicată administrarea.
Nu este indicat pacienţilor diagnosticaţi cu sindrom de astm bronşic indus de analgezice sau cu intoleranţă la analgezice.
Dacă pacientul prezintă tulburări ale funcţiei măduvei osoase, de exemplu după tratament cu medicamente citostatice este contraindicat Alvotor. Indivizii cu porfirie hepatică acută nu le este sugerată administrarea acestui medicament.
De asemenea, este contraindicată administrarea femeilor însărcinate în al treilea trimestru de sarcină. Pot să apară complicaţii perinatale determinate de reducerea agregării plachetare atât la mamă cât şi la copil. Este contraindicată administrarea de Alvotor sugarilor cu vârsta sub 3 luni sau cu greutatea mai mică de 5 kg.
3.) Reacții adverse și supradozaj cu Alvotor 500 mg/ml
3.a.) Reacții adverse
Principalele reacţii adverse ale metamizolului sodic sunt şocul şi agranulocitoza. Riscul de agranulocitoză creşte dacă metamizolul sodic este administrat pe o perioadă mai mare de o săptămână. Agranulocitoza se manifestă prin modificări inflamatorii ale mucoaselor, dureri în gât, dificultăţi la înghiţire, febră şi frisoane. Acestea pot să apară chiar dacă a mai fost administrat anterior metamizol sodic și nu s-au înregistrat complicaţii.
La nivel hematologic și limfatic se pot întâlni cu o frecvență rară leucopenie sau anemie aplastică, pancitopenie cu evoluţie letală. La nivel cutanat pot să apară erupţii cutanate sau sindromul Stevens-Johnson şi necroliză epidermică toxică. Tulburările renale cu anurie sau oligurie, proteinurie şi nefrită interstiţială acută reprezintă o serie de reacții adverse mai rare. Unele persoane au acuzat reacții hipotensive sau hiperpirexie.
3.b.) Supradozaj cu Alvotor 500 mg/ml
În cazul supradozajului pot fi prezente greaţă, vărsături, durere abdominală, disfuncţie renală sau insuficienţă renală acută. Se mai pot manifesta ameţeală, somnolenţă, comă, convulsii şi o scădere a tensiunii arteriale, uneori incluzând şoc şi tahicardie.
După administrarea de doze foarte mari, eliminarea se face pe cale renală. Urina este colorată în roșu pentru că este eliminat acidul rubazonic, un metabolit netoxic al metamizolului sodiu.
4.) Interacțiuni și atenționări speciale
Alvotor poate interacționa cu clorpromazină, producând hipotermie severă. De asemenea, metamizolul sodic poate să reducă concentrațiile plasmatice ale ciclosporinei. La pacienții vârstinici, administrarea concomitentă de metamizol și metotrexat poate să crească efectul hematotoxic al metotrexatului.
Printre alte interacțiuni se află și anticoagulante orale, captopril, litiu și triamteren. Poate să influențeze eficacitatea medicamentelor antihipertensive şi diuretice.
Alvotor poate să interacționeze cu alcoolul etilic, deci trebuie evitat consumul.
5.) Doze și mod de administrare Alvotor 500 mg/ml
5.a.) Doze terapeutice
Doza este în funcție de intensitatea durerii sau febrei şi de sensibilitatea individuală la tratamentul cu Alvotor.
Este esenţial să se aleagă cea mai mică doză care controlează durerea şi febra.
Poate fi administrată ca doză unică doza de 8–16 mg metamizol sodiu monohidrat per kg. Excepție fac sugarii.
Dozele unice recomandate sunt în funcție de vârstă și greutate corporală.
Pentru un pacient cu vârsta cuprinsă între 3-11 luni și o greutate de 5-8 kg se recomandă o doză unică de 2-4 picături,echivalentul a 50-100 mg. Iar doza zilnică maximă admisă este de 9-12 picături, respectiv 225-300 mg.
Unei picături îi corespunde 25 mg de preparat.
În cazul copiilor şi adolescenţilor cu vârsta de până la 14 ani, trebuie administrată o doză cuprinsă între 8-16 mg preparat per kilogram, ca doză unică.
Alvotor nu trebuie utilizat la copii cu vârsta sub 3 luni.
5.b.) Mod de administrare Alvotor 500 mg/ml
Alvotor se administează pe cale orală. Medicamentul se administrează cu o cantitate suficientă de apă. Se recomandă jumătate de pahar de apă.
Tratamentul trebuie să fie respectat conform indicațiilor medicului sau farmacistului.
6.) Alte informații despre Alvotor 500 mg/ml
Sticla are un capac de închidere securizat pentru copii. Pentru a deschide flaconul, trebuie apăsat capacul în jos în timp ce este răsucit. După utilizare, capacul se pune la loc şi se înşurubează bine, pentru a reactiva sistemul de închidere securizat împotriva deschiderii de către copii.
Flaconul se ține vertical şi, dacă este necesar, se lovește uşor baza flaconului pentru a elibera picăturile.
În cazul administrării unei doze mari, urina se poate colora în roșu!
Produsul Alvotor 500 mg/ml se găsește sub formă de picături orale cu o concentrație de 500 mg/mL.
Sursa foto: www.marmedi.ro