Distribuie Articolul

1.       Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte

Actovegin gel 20% aparține unor grupe de medicamente utilizate în tratamentul rănilor și ulcerațiilor de la nivelul pielii. În compoziția a 100 mg de Actovegin gel 20% se găsesc 20 ml de soluție concentrată de hemoderivat deproteinizat din sânge de vițel (cantitatea de substanță uscată este de 800 mg) și excipienți.

2.        Indicații și contraindicații

Actovegin gel 20% poate fi utilizat pentru tratarea leziunilor (plăgilor) sau inflamațiilor de la nivel cutanat sau de la nivelul mucoaselor. Acest produs ajută la accelerarea procesului de vindecare și regenerare a zonei lezate.

Astfel Actovegin gel 20% este indicat în următoarele situații:

  • arsuri solare sau cauzate de lichide sau gaze fierbinți;
  • escoriații;
  • plăgi cutanate de tipul inciziilor, tăieturilor;
  • leziuni cutanate sau mucoase cauzate de factori chimici;
  • profilaxia și tratamentul efectelor secundare de la nivel cutanat ale radioterapiei;
  • ulcere cutanate de diverse cauze;
  • plăgi contaminate;
  • escare de decubit (leziuni cutanate care apar consecutiv imobilizării prelungite în aceeași poziție);
  • plăgile acoperite cu grefe de piele și zonele donoare.

Acest preparat este contraindicat în caz de alergie (hipersensibilitate) la hemoderivat deproteinizat din sânge de viţel sau la excipienții din compoziție (parahidroxibenzoați, propilenglicol).

3.       Reacții adverse și supradozajul cu Actovegin gel 20%

În momentul inițierii tratamentului cu Actovegin gel 20% există posibilitatea să apară dureri la nivelul zonei de aplicare datorită supurației în exces. Această manifestare nu este un semn de intoleranță.

Cu o frecvență redusă (mai puțin de 1 din 1000 de pacienți) pot apărea reacții adverse de tip alergic: înroșirea tegumentului, erupții cutanate, prurit (mâncărime), edem, urticarie.

4.       Interacțiuni și atenționări speciale

Nu sunt cunoscute interacțiuni cu alte medicamente.

Actovegin gel 20% nu interferă cu abilitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

5.       Doze și mod de administrare

Actovegin gel 20% este un medicament de uz extern cu aplicare topică sau locală, direct pe zona cutanată sau mucoasă afectată.

Pe plăgile deschise se va aplica un strat subțire de gel Actovegin 20%. Pentru tratamentul ulcerațiilor tegumentare este necesar la început un strat gros. Zona în care a fost aplicat gelul se va acoperi cu o compresă cu Actovegin unguent sau cu un pansament neadeziv, pentru a putea fi înlăturat cu ușurință. Se repetă acești pași zilnic sau de mai multe ori pe zi în cazul unei plăgi cu supurație în exces.

Se recomandă continuarea tratamentului cu Actovegin cremă 5% în faza de granulație și cu Actovegin unguent 5% în faza de epitelizare. De asemenea în cazul țesuturilor sever afectate se poate asocia cu administrarea de Actovegin soluție injectabilă.

Dacă în decurs de 5 zile de tratament nu apar semne de vindecare sau apar semne de inflamație (înroșirea marginilor plăgii, durere, mâncărime) adresați-vă medicului prescriptor.

Actovegin gel 20% se găsește în tuburi de aluminiu de 20g, 30g și 50g.

6.       Alte informații

Nu au fost raportate efecte negative asupra femeilor gravide sau a fătului. Cu toate acestea înaintea administrării acestui preparat în sarcină este indicat să se evalueze beneficiile terapeutice ale Actovegin gel 20% și eventualele riscuri.

 

Adaugă un comentariu