Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Sindromul Fahr este o boală genetică rară caracterizată prin prezența unor depuneri anormale de calciu în ganglionii bazali și cortexul cerebral. Neuronii din acastă zonă a creierului controlează mișcările. Afectarea acestora duce, în timp, la moartea lor. Sindromul Fahr mai este cunoscut sub denumirea de calcificare idiopatică a ganglionilor bazali.
Natura sindromului Fahr poate fi primară, datorată moștenirii genetice, sau secundară, datorată tulburărilor metabolice, tulburărilor endocrine sau unor infecții netratate. Natura secundară a bolii încă este cercetată de specialiști pentru a putea stabili un diagnostic precis. În general, Sindromul Fahr este diagnosticat la persoanele tinere iar incidența acestui sindrom este mai mare la bărbați decât la femei.
La examenul clinic, sindromul Fahr trece de cele mai multe ori neobservat în stadiu incipient. Formele severe ale acestei boli prezintă simptome precum:
Multe din aceste simptome se aseamănă bolii Parkinson, ceea ce face sindromul greu de depistat.
Medicii recomandă pacienților suspecți de sindrom Fahr să facă o radiografie, un RMN sau un CT pentru un diagnostic corect. Înafară de examenele imagistice, pacientul este sfătuit să facă analize hematologice, biochimice și să își monitorizeze eventualele schimbări ale parametrilor calciului, fosforului, magneziului, fosfatazei alcaline, hormonilor paratiroidieni și al calcitoninei. Lichidul cefalorahidian este analizat pentru a elimina suspiciunile privind prezența virusurilor, bacteriilor sau paraziților.
Pentru ca pacientul să fie corect diagnosticat cu sindrom Fahr, acesta trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
În prezent nu s-a dezvoltat un medicament specific pentru sindromul Fahr. Se recomandă monitorizarea bolii iar tratamentul este simptomatic pentru fiecare efect al aceteia. Pentru convulsii se recomandă antiepileptice iar asocierea dintre corticosteroizi și vitamina D3 reglează nivelul calciului în organism. Diagnosticarea precoce a sindromului Fahr încetinește evoluția bolii.
Nu toate medicamentele sunt recomandate în tramentul sindromului iar medicii sunt sfătuiți să administreze cu prudență următoarele:
Accident ischemic tranzitor , Accident vascular cerebral (AVC) , Cefaleea - durerea de cap Epilepsia
Hipertensiunea arteriala (HTA) , Gastroenterita , Pielonefrita acută Lupusul eritematos sistemic - LES
© Copyright 2025 NewsMed - Toate drepturile rezervate.