Distribuie Articolul

Diabetul este o afecțiune a cărei prevalență a crescut îngrijorător în ultima vreme. Conform World Health Organization, numărul bolnavilor a ajuns la 244 de milioane în anul 2014 la nivel global. Acesta a avut o creștere rapidă, în anul 1980 înregistrandu-se 108 milioane de cazuri. Prevenția diabetului zaharat ar putea ajuta, în viitor, la încetinirea răspândirii acestei afecțiuni.

Diabetul zaharat este o cauză majoră de orbire, infarct miocardic, insuficiență renală sau de amputare a membrului inferior. Estimările WHO arată că diabetul va fi a 7a cauză de deces în 2030. O dietă sănătoasă, evitarea fumatului și exercițiile fizice regulate sunt principalele modalități de prevenție a diabetului zaharat.
Persoanele care au fost deja diagnosticate cu diabet pot avea o viață normală și lungă. Acest lucru este posibil dacă diabetul este detectat și controlat. Controlul poate implica teste sau intervenții costisitoare. De aceea, este recomandată, mai degrabă, prevenția diabetului zaharat.

Istoric

Diabetul zaharat este, probabil, una dintre cele mai vechi afecțiuni ale omului. Primul caz a fost raportat într-un manuscris egiptean acum aproximativ 3000 de ani. În anul 1936, au fost delimitate în mod clar cele 2 tipuri de diabet zaharat. De asemenea, în anul 1988, diabetul zaharat tip 2 a fost încadrat ca parte a sindromului metabolic.
Noutate: În 2015, doctorul Edward Damiano a introdus iLet. iLet este un pancreas bionic care eliberează insulină și glucagon la fiecare 5 minute. Acest dispozitiv este o rază de speranță pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1. Doctorul Damiano lucrează la Universitatea din Boston și la Spitalul General din Massachussetts. Dispozitivul are dimensiuni mici și poate fi purtat în buzunar. Există șanse ca în 2018, iLet să fie aprobat de FDA.

Generalități

Diabetul zaharat este o boală cronică, metabolică. Aceasta afectează abilitatea organismului de a utiliza energia provenită din alimentație. În mod normal, în corp, carbohidrații ingerați sunt convertiți într-o formă mai simplă, și anume glucoza. Glucoza este combustibil pentru celule. Dar pentru ca ea să pătrundă în celule, are nevoie de insulină. Insulina este un hormon produs de celulele B pancreatice. În cazul diabetului zaharat, există 2 posibilități. Fie pancreasul nu produce suficientă insulină, fie insulina nu acționează așa cum ar trebui. O a 3a variantă ar fi o combinație între cele 2.

Întrucât insulina nu mai introduce glucoza în celule, aceasta se acumulează în sânge. Un nivel crescut al glucozei la nivel sangvin se numește hiperglicemie. Aceasta produce leziuni la nivelul vaselor mici de sânge. Aceste vase se găsesc în rinichi, ochi, inimă și sistemul nervos. În acest mod, complicațiile diabetului includ boli renale, cardiace, orbire, leziuni nervoase periferice.

Tipuri de diabet zaharat

Există 3 tipuri majore:
1. Diabetul zaharat tipul 1
2. Diabetul zaharat tipul 2
3. Diabetul gestațional

Tipul 1 apare când celulele B pancreatice nu produc deloc insulină sau produc puțin. Persoanele cu acest tip de diabet folosesc insulină injectabilă. De aceea, acest diabet se numește insulino-dependent. Acest tip apare frecvent la vârste sub 30 de ani. Este o formă autoimună. Așadar, se formează anticorpi care atacă celulele pancreatice. Aproximativ 10% dintre bolnavii cu diabet zaharat sunt diagnosticați cu tipul 1.

În cazul tipului 2, pancreasul produce insulină. Totuși, fie cantitatea nu este suficientă, fie celulele din corp își pierd sensibilitatea la aceasta. Situația din urmă se numește rezistență la insulină. Rezistența apare mai ales la nivelul ficatului, mușchiului și țesutului adipos.
Obezitatea este un factor de risc major pentru tipul 2. Pancreasul trebuie să producă mai multă insulină pentru a compensa rezistența celulară. Cu toate astea, cantitatea produsă nu este suficientă.

Diabetul gestațional este diabetul diagnosticat în timpul sarcinii. Sarcina produce, într-o anumită limită, rezistență la insulină. Acest tip de diabet apare la aproximativ 2-10% dintre gravide. Dintre acestea, 10% vor dezvolta diabet zaharat tip 2 mai târziu în viață.

Există și alte tipuri de diabet zaharat, mult mai rare. Acestea pot fi produse de diverse boli pancreatice, infecții, intervenții chirurgicale sau medicamente.

Diabetul zaharat tip 2

În continuare, vom aborda această patologie întrucât este cea mai des întâlnită (90-95% dintre cazurile de diabet zaharat). De asemenea, este o boală ce poate fi foarte ușor prevenită. Acest tip apare frecvent la adulți. Totuși, în ultima vreme, afectează tot mai mulți copii și adolescenți. Acest lucru are drept cauză obezitatea.

Semnele și simptomele

Apar lent și progresiv. Această formă de diabet poate fi prezentă în organism de ani de zile, fără ca persoana să știe.
Manifestările pot fi următoarele:
– polidipsie și poliurie
– hiperfagie
– scădere în greutate
-oboseală
-vedere neclară
-infecții frecvente
-modificarea culorii pielii în anumite zone = achantosis nigricans

Factorii de risc

1. Greutatea. Persoanele supraponderale au un risc crescut de a face acest tip de diabet. Cu cât există mai mult țesut adipos, cu atât crește rezistența la insulină.
2. Distribuția grăsimii. Este important rolul grăsimii abdominale în această afecțiune.
3. Sedentarismul. Exercițiul fizic ajută la menținerea unei greutăți normale. Mai mult, ajută la folosirea glucozei de către celule. De asemenea, efortul crește sensibilitatea la insulină.
4. Istoricul familial. Există o predispoziție genetică a acestei afecțiuni.
5. Rasa. Hispanicii, rasa neagră, amerindienii au un risc mai mare decât rasa albă de a dezvolta această boală.
6. Vârsta. Riscul de a face diabet zaharat tip 2 crește mai ales după vârsta de 45 de ani.
7. Prediabetul. Este o situație în care glicemia este crescută, dar încă nu suficient pentru a pune diagnosticul de diabet.
8. Diabetul gestațional.
9. Sindromul de ovar polichistic.

Cum să prevenim apariția diabetului zaharat tip 2

Întrucât tipul 2 are o serie de factori de risc, prevenția poate fi realizată ușor. Mai exact, prin alegerea unui stil de viață sănătos, este combătută o bună parte din acești factori.
Prevenția poate fi făcută respectând următoarele:

1. O alimentație sănătoasă

-consumul unei cantități mai mari de fructe și legume.
-evitarea grăsimilor saturate: cele din carne, margarină, untură, unt. Acestea cresc nivelul LDL-colesterolului. În acest fel, cresc și riscul afecțiunilor cardio-vasculare. Aceste grăsimi se găsesc și în mâncărurile prăjite.
-alegerea grăsimilor nesaturate, sănătoase: consumul de nuci, ulei de măsline, porumb, pește, avocado, arahide. Aceste grăsimi reduc nivelul colesterolului. Totodată, ajută la echilibrarea nivelului insulinei. Aceste alimente conțin și omega 3, care ajută la prevenția bolilor cardiace.
-diminuarea consumului de carne roșie. Carnea roșie (porc, vită, miel) și carnea procesată (hot-dog, bacon, salam) cresc riscul diabetului. Un studiu efectuat pe 440.000 oameni a arătat că există o corelație între consumul acestui tip de carne și diabet. Astfel, consumul a aproximativ 90 de grame de carne roșie zilnic crește riscul de a dezvolta diabet cu 20%. Mai mult, consumul unui hot-dog sau a 2 bucăți de bacon zilnic crește riscul cu 51%!
-evitarea dulciurilor și sucurilor. În loc de băuturi îndulcite, puteți bea apă, cafea sau ceai.
-alegerea unui consum mare de fibre și cereale integrale.

Foarte importantă este evitarea carbohidraților. Pâinea albă, orezul, cartofii, gogoșile determină o creștere mare a glucozei în sânge. Consecutiv, crește și insulina. În timp, se va instala rezistența la insulină.
Consumul fibrelor și a cerealelor integrale este un factor important pentru prevenție. Cerealele integrale îngreunează conversia amidonului în glucoză. Astfel, are loc o creștere mai lentă a glicemiei. Insulina nu este atât de mult solicitată. În acest mod, nici rezistența la insulină nu se dezvoltă.

2. Menținerea unei greutăți optime

Pentru a calcula greutatea normală, se folosește IMC. IMC este indicele de masă corporală. Acesta se calculează după formula:

IMC = Greutatea (kg) / Înălțimea² (m).

Un IMC cuprins între 18.5 și 24.5 reprezintă o greutate normală. Între 25 și 29.9, persoana este supraponderală. Peste valoarea 30, este vorba de obezitate.
Pentru prevenția diabetului, este indicată menținerea IMC în limite normale.

Pentru a ajunge la greutatea optimă, este necesară reducerea porțiilor. Calculul caloriilor poate ajuta. La fel și mișcarea efectuată regulat.

3. Exercițiul fizic

Practicat în mod regulat, acesta crește sensibilitatea la insulină. De asemenea, glucoza e utilizată corespunzător de către celule. Mișcarea scade și riscul complicațiilor bolii, dacă aceasta a apărut.
30 de minute de mișcare pe zi pot fi suficiente pentru prevenția diabetului.
O dietă sănătoasă impreuna cu exercițiile fizice scad riscul diabetului cu 58%.

4. Renunțarea la fumat

Fumatul crește riscul diabetului cu 30-40%. Acest risc este direct proporțional cu numărul țigărilor fumate. Fumătorii au, de asemenea, un risc crescut de a face complicațiile bolii. Printre acestea enumerăm boli cardiace, renale, oculare, neuropatia periferică.

5. Monitorizarea tensiunii arteriale

2 din 3 bolnavi de diabet au tensiune arterială mare. Aceasta crește riscul dezvoltării diabetului. Tensiunea arterială mare este cea cu valori mai mari sau egale cu 140/90 mm Hg.

6. Menținerea unui nivel crescut de HDL-colesterol și a unui nivel scăzut de trigliceride

În cazul acestui tip de diabet, apare dislipidemia diabetică. Există o corelație între aceasta și rezistența la insulină. Chiar și când nivelul glucozei este normal, dislipidemia poate persista la diabetici. De aceea, este recomandat controlul colesterolului și trigliceridelor. O dietă sănătoasă poate normaliza aceste valori.

În concluzie…

Prevenția diabetului zaharat nu este dificilă. În principiu, adoptarea unui stil de viață sănătos este suficientă. O atenție crescută la alegerea alimentelor aduce un beneficiu imens. Aceasta ajută și la menținerea unei greutăți normale, și la normalizarea colesterolului. Insulina nu va fi solicitată atât de mult.
Prin efortul fizic repetat, se reduce, de asemenea, riscul de a dezvolta această afecțiune.
Mai mult, chiar și după instalarea prediabetului, progresia spre diabet poate fi stopată. Acest lucru se face tot prin dietă, mișcare și renunțarea la fumat.
Instituirea acestui stil de viață poate fi o provocare, uneori.

Dacă este nevoie, apelați la persoanele apropiate pentru susținere emoțională. De asemenea, puteți apela la specialiști, precum medicul nutriționist.

Adaugă un comentariu