Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

marţi, ianuarie 21, 2025

Zevalin – PROSPECT

NewsMed
NewsMed

23 Apr 2020

eye-glyph Vizualizări: 256

Distribuie Articolul

1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Zevalin

Zevalin 1,6 mg/ml se comerciealizează sub formă de trusă (kit) pentru preparate radiofarmaceutice pentru perfuzie. Zevalin se găseşte sub forma unui kit pentru prepararea de ibritumomab tiuxetan marcat radioactiv cu Ytriu-90. Kit-ul conţine un flacon cu ibritumomab tiuxetan, un flacon cu soluţie de acetat de sodiu, un flacon cu soluţie tampon şi un flacon pentru reacţie gol. Radionuclidul nu face parte din kit. Ca excipienți, Zevalin conține:

  • Clorură de sodiu
  • Apă pentru preparate injectabile
  • Acetat de sodiu
  • Fosfat dodecahidrat disodic
  • Soluţie de albumină umană
  • Acid clorhidric diluat (pentru ajustarea pH-ului)
  • Acid pentetic
  • Clorură de potasiu
  • Fosfat dihidrogenat de potasiu
  • Hidroxid de sodiu

2. Indicații și contraindicații Zevalin

Zevalin este indicat la adulţi. Zevalin marcat radioactiv cu [90Y] este indicat ca terapie de consolidare după inducerea remisiunii la pacienţi cu limfom folicular, netrataţi anterior. Zevalin marcat radioactiv cu [90Y] este indicat în tratamentul pacienţilor adulţi cu limfom non – Hodgkin (LNH) cu celule B, CD20+, forma foliculară, recidivant după rituximab sau refractar la rituximab.

Acest produs nu este recomandat a fi utilizat în următoarele situații:

  • Hipersensibilitate la ibritumomab tiuxetan, la clorură de Ytriu, sau la oricare dintre excipienţii enumeraţi anterior
  • Hipersensibilitate la rituximab sau la alte proteine derivate din murine

3. Reacții adverse și supradozajul cu Zevalin

Expunerea la radiaţii ionizante este asociată cu inducerea cancerului şi un potenţial de apariţie a anomaliilor ereditare. În toate cazurile, este necesar să vă asiguraţi că riscurile iradierii sunt mai mici decât cele asociate bolii propriu-zise.

La pacienţii cărora li s-a administrat Zevalin după tratamentul anterior cu rituximab, reacţiile adverse la medicament observate cel mai frecvent sunt trombocitopenie, leucocitopenie, neutropenie, anemie, infecţii, pirexie, greaţă, astenie, frisoane, peteşii şi fatigabilitate.

Cele mai grave reacţii adverse la medicament la pacienţii cărora li s-a administrat Zevalin după tratamentul anterior cu rituximab sunt:

  • citopenii severe şi prelungite
  • infecţii
  • hemoragie asociată trombocitopeniei
  • reacţii severe mucocutanate
  • sindrom mielodisplazic/leucemie mieloidă acută

S-au raportat evoluţii letale pentru fiecare dintre următoarele reacţii adverse severe la medicament.Aceste raportări au provenit fie din studii clinice, fie din experienţa după punerea pe piaţă a medicamentului

  • infecţie
  • sepsis
  •  pneumonie
  •  sindrom mielodisplazic/leucemie mieloidă acută
  •  anemie
  •  pancitopenie
  •  hemoragie asociată trombocitopeniei
  •  hemoragie intracraniană asociată trombocitopeniei
  •  reacţii mucocutanate, incluzând sindromul Stevens-Johnson

Infecţiile pot fi bacteriene, fungice, virale, incluzând reactivarea virusurilor latente. De asemenea, s-au primit raportări privind extravazarea cu reacţii ulterioare la nivelul locului de perfuzie, de exemplu, dermatită la locul perfuziei, descuamare la locul perfuziei şi ulcere la locul perfuziei.

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare.

Supradozaj

În studiile clinice s-a administrat Zevalin marcat radioactiv cu [90Y] în doze de până la 19,2 MBq/kg. Aşa cum era de aşteptat, s-a observat toxicitate hematologică, inclusiv de gradul 3 sau 4. Semnele de toxicitate au fost reversibile, iar supradozajul nu a fost asociat cu efecte grave sau letale.

Nu există un antidot specific cunoscut pentru supradozajul cu Zevalin marcat radioactiv cu [90Y]. Tratamentul constă în întreruperea administrării de Zevalin şi în administrarea terapiei de susţinere, care poate include factori de creştere. Dacă este posibil, se vor administra celule stem autogene pentru tratamentul toxicităţii hematologice.

4. Atenționări speciale și interacțiuni cu alte substanțe Zevalin

Soluţia de Zevalin marcat radioactiv cu [90Y] trebuie recepţionată, manipulată şi administrată numai de către personal calificat, cu autorizaţie guvernamentală pentru utilizarea şi manipularea radionuclizilor, în structuri adecvate. Perfuziile trebuie administrate sub supravegherea atentă a unui medic cu experienţă, care să aibă imediat la dispoziţie facilităţi complete de resuscitare.

Tratament cu factori de creștere

Pacienţilor nu trebuie să li se administreze tratament cu factor de creştere, cu 3 săptămâni înaintea administrării de Zevalin şi, de asemenea, cu 2 săptămâni după terminarea tratamentului, pentru a se evalua corect, rezervele adecvate de măduvă osoasă şi datorită sensibilităţii posibile a celulelor mieloide cu diviziune rapidă la radiaţie.

Imunizare

Nu s-au studiat siguranţa şi eficacitatea imunizării cu orice vaccin şi, în special, a vaccinurilor cu viruşi vii, după tratamentul cu Zevalin. Datorită riscului potenţial de apariţie a infecţiilor virale, nu se recomandă administrarea vaccinurilor cu viruşi vii la pacienţii cărora li s-a administrat recent Zevalin. Trebuie luată în considerare o potenţială capacitate limitată de dezvoltare a unui răspuns umoral imediat sau întârziat la orice vaccin după tratamentul cu Zevalin.

Excipienţi

Soluţia finală de Zevalin marcat radioactiv cu [90Y] conţine până la 28 mg sodiu pe doză, în funcţie de concentraţia radioactivităţii. Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii ce urmează o dietă cu restricţie de sodiu.

Sarcina și alăptarea

Nu s-au efectuat studii privind funcţia de reproducere la animale la care s-a administrat ibritumomab tiuxetan. Datorită capacităţii cunoscute a IgG de a traversa bariera feto-placentară şi a riscului semnificativ asociat cu radiaţiile, Zevalin este contraindicat în timpul sarcinii.

Trebuie exclusă prezenţa unei sarcini anterior începerii tratamentului. Orice femeie care nu a avut menstruaţie timp de o lună trebuie considerată gravidă până la proba contrarie şi trebuie luate în considerare terapii alternative care nu implică radiaţii ionizante.

Nu se cunoaşte dacă ibritumomabul tiuxetan se excretă în laptele uman. Deoarece IgG materne se excretă în lapte şi datorită potenţialului necunoscut de absorbţie şi imunosupresie la sugar, femeile nu trebuie să alăpteze în timpul tratamentului şi până la 12 luni după încetarea acestuia. Deşi nu se cunoaşte dacă ibritumomabul tiuxetan se excretă în laptele uman, este cunoascut faptul că IgG materne se excretă în lapte uman. Ca urmare, femeia trebuie să întrerupă alăptarea, întucât potenţialul de absorbţie şi imunosupresie la sugar este necunoscut. Zevalin trebuie utilizat după tratamentul anterior cu rituximab pentru care alăptarea nu este recomandată în timpul şi până la 12 luni după tratament.

5. Doze și mod de administrare Zevalin

Tratamentul limfomului non – Hodgkin forma foliculară, recidivant după rituximab sau refractar la rituximab
  •  Pacienţi cu ≥ 150000 trombocite/mm3: 15 MBq/kilogram
  • Pacienţi cu 100000-150000 trombocite /mm3: 11 MBq/kilogram

Doza maximă nu trebuie să depăşească 1200 MBq. Utilizare repetată: nu sunt disponibile date privind repetarea tratamentului pacienţilor cu Zevalin marcat radioactiv cu [90Y].

Terapia de consolidare după inducerea remisiunii la pacienţi cu limfom folicular netrataţi anterior
  • La pacienţii cu ≥ 150000 trombocite/mm3 : 15 MBq/kilogram până la un maxim de 1200 MBq
  •  Pentru pacienţii cu mai puţin de 150000 trombocite pe mm3

Utilizare repetată: nu sunt disponibile date privind repetarea tratamentului pacienţilor cu Zevalin marcat radioactiv cu [90Y].

Copii şi adolescenţi

Zevalin nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi sub vârsta de 18 ani datorită lipsei datelor privind siguranţa şi eficacitatea.

Vârstnici

Sunt disponibile date limitate privind administrarea la pacienţii vârstnici (cu vârsta ≥ 65 ani). Nu s-au observat diferenţe generale privind siguranţa şi eficacitatea între aceşti pacienţi şi pacienţii mai tineri.

Pacienţi cu insuficienţă hepatică

Nu s-au studiat siguranţa şi eficacitatea la pacienţii cu insuficienţă hepatică.

Pacienţi cu insuficienţă renală

Nu s-au studiat siguranţa şi eficacitatea la pacienţii cu insuficienţă renală.

Mod de administrare

Soluţia preparată trebuie administrată sub formă de perfuzie intravenoasă lentă, timp de 10 minute. Perfuzia nu trebuie administrată în bolus intravenos.

6. Alte informații Zevalin

Deoarece ameţelile s-au raportat ca reacţie adversă frecventă, Zevalin poate influenţa capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Acest medicament nu trebuie amestecat cu alte medicamente.

Perioada de valabilitate este de 66 luni. După marcare radioactivă se recomandă utilizarea imediată. Stabilitatea chimică şi fizică în uz a fost
demonstrată pentru 8 ore, la o temperatură între 2°C-8°C şi protejat de lumină.

A se păstra la frigider (2C – 8C). A nu se congela.

A se păstra flacoanele în ambalajul original pentru a fi protejate de lumină.

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!