Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Zenra 2,5 mg se comercializează sub formă de comprimate. Fiecare comprimat de Zenra conţine ca substanță activă ramipril 2,5 mg. Ramiprilul face parte din clasa inhibitorilor de conversie ai angiotensinei. Ca excipienți, Zenra conține:
Acest medicament este recomandat a fi administrat în următoarele afecțiuni:
– Nefropatie glomerulară diabetică în stadiu incipient, definită prin prezenţa microalbuminuriei
-Nefropatie glomerulară diabetică manifestă, definită prin prezenţa macroproteinuriei la pacienţi cu cel puţin un factor de risc cardiovascular
– Nefropatie glomerulară non-diabetică manifestă, definită prin prezenţa macroproteinuriei ≥ 3 g pe zi
Medicamentul nu este recomandat a fi administrat în următoarele situații:
În urma studiilor clinice și farmacologice, s-au decelat următoarele categorii de reacții adverse.
Sunt destul de rare, însă pot apărea:
Apar cu frecvență necunoscută: reacţii de tip anafilactic sau anafilactoid, creşterea anticorpilor antinucleari.
Poate apărea sindromul secreției inadecvate a hormonului antidiuretic.
Au fost raportate următoarele:
Sunt mai puțin frecvente, însă pot fi întâlnite:
Din această categorie fac parte următoarele:
Sunt mai puțin frecvente, însă pot apărea:
Apar frecvent:
Din această categorie, cele mai frecvente reacții adverse sunt:
Cele mai raportate reacții adverse din această categorie sunt:
Dintre acestea putem enumera:
Simptomele asociate supradozajului cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei pot include vasodilataţie periferică excesivă (cu hipotensiune arterială marcată, şoc), bradicardie, dezechilibre electrolitice şi insuficienţă renală.
În general, se recomandă corectarea deshidratării, hipovolemiei sau depleţiei de sare înaintea iniţierii tratamentului (totuşi, la pacienţii cu insuficienţă cardiacă, necesitatea acestor măsuri corective trebuie evaluată atent faţă de riscul supraîncărcării volemice).
Se recomandă ca, atunci când este posibil, tratamentul cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, cum este ramiprilul, să fie întrerupt cu o zi înainte de intervenţia chirurgicală.
Funcţia renală trebuie evaluată înainte şi în timpul tratamentului şi posologia trebuie ajustată în special în primele săptămâni de tratament. În special, este necesară monitorizare atentă la pacienţii cu insuficienţă renală. În acest caz, există riscul de deteriorare a funcţiei renale, în special la pacienţi cu insuficienţă cardiacă congestivă sau după transplant renal.
A fost observată hiperpotasemie la unii pacienţi trataţi cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, inclusiv Zenra. Pacienţii cu risc de a dezvolta hiperpotasemie sunt cei cu insuficienţă renală, vârsta > 70 ani, diabet zaharat necontrolat terapeutic sau cei care utilizează săruri de potasiu, diuretice care economisesc potasiul şi alte substanţe active care cresc concentraţia plasmatică a potasiului sau cei aflaţi în situaţii cum sunt: deshidratare, decompensare cardiacă acută, acidoză metabolică. Dacă utilizarea concomitentă a substanţelor menţionate mai sus este considerată adecvată, se recomandă monitorizarea periodică a concentraţiei plasmatice a potasiului.
Sindromul de secreţie inadecvată a hormonului antidiuretic și, consecutiv, hiponatremia au fost observate la anumiți pacienţi trataţi cu ramipril. Se recomandă monitorizarea regulată a nivelului seric al sodiului la vârstnici şi la alţi pacienţii cu risc de hiponatremie.
Săruri de litiu: excreţia litiului poate fi redusă de către inhibitorii ECA şi, ca urmare, toxicitatea litiului poate fi crescută. Trebuie monitorizată litemia.
Medicamente antidiabetice, inclusiv insulină: pot să apară reacţii hipoglicemice. Se recomandă monitorizarea glicemiei.
Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene şi acid acetilsalicilic: trebuie anticipată reducerea efectului antihipertensiv al Zenra. În plus, tratamentul concomitent cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei şi antiinflamatoarelor nonsteroidiene poate determina un risc crescut de deteriorare a funcţiei renale şi o creştere a potasemiei.
Utilizarea Zenra nu este recomandată în timpul primului trimestru de sarcină şi este contraindicată în timpul trimestrului al doilea şi al treilea de sarcină.
Deoarece sunt disponibile informaţii insuficiente privind utilizarea ramiprilului în timpul alăptării. Zenra nu este recomandat şi este de preferat utilizarea medicamentelor antihipertensive alternative cu un profil de siguranţă stabilit pentru folosirea în timpul alăptării, în special în timpul alăptării unui prematur sau nou-născut.
Tratamentul cu Zenra trebuie început gradat, cu o doză iniţială recomandată de 2,5 mg pe zi. Pacienţii cu activitate crescută a sistemului renină-angiotensină-aldosteron pot avea o scădere excesivă a tensiunii arteriale după prima doză. O doză de început de 1,25 mg este recomandată la astfel de pacienţi şi iniţierea tratamentului trebuie făcută sub supraveghere medicală.
Doza poate fi dublată la interval de două până la patru săptămâni pentru a atinge progresiv valoarea ţintă a tensiunii arteriale; doza maximă permisă de Zenra este de 10 mg pe zi. De obicei, doza este administrată o dată pe zi.
Tratamentul afecţiunii renale
Doza iniţială recomandată este de Zenra 1,25 mg o dată pe zi. În funcţie de tolerabilitatea pacientului privind substanţa activă, doza este ulterior crescută. Se recomandă dublarea dozei unice zilnice la 2,5 mg după două săptămâni şi apoi la 5 mg după alte două săptămâni.
La pacienţii cu insuficienţă hepatică, tratamentul cu Zenra trebuie iniţiat numai sub supraveghere medicală atentă şi doza maximă zilnică este de 2,5 mg.
Doza iniţială trebuie să fie mai mică şi stabilirea ulterioară a dozei trebuie să se facă mai lent, datorită riscului mai mare de a apărea reacţii adverse, în special la pacienţi debilitaţi şi cu vârste foarte înaintate. Trebuie luată în considerare o doză iniţială redusă de 1,25 mg ramipril.
Siguranţa şi eficacitatea ramiprilului la copii şi adolescenţi nu au fost stabilite încă.
Medicamentul se administrează pe cale orală.
Unele reacţii adverse (de exemplu simptome de scădere a tensiunii arteriale, cum sunt ameţelile) pot afecta capacitatea de reacţie şi concentrare a pacientului şi, prin urmare, pot să constituie un risc în situaţii în care aceste capacităţi au importanţă deosebită (de exemplu manipularea vehiculelor sau utilajelor). Acestea pot să apară în special la începutul tratamentului sau atunci când se trece de la tratamentul cu alte medicamente la tratamentul cu Zenra. După prima doză sau după creşterea ulterioară a dozei, nu se recomandă conducerea de vehicule sau folosirea de utilaje timp de câteva ore.
Perioada de valabilitate este de 3 ani.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
© Copyright 2025 NewsMed - Toate drepturile rezervate.