Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Yasmin 0,03 mg/3 mg se comercializează sub formă de comprimate filmate. Fiecare comprimat filmat de Yasmin conţine ca substanțe active caetinilestradiol 0,03 mg şi drospirenonă 3 mg. Cele două substanțe active fac parte din clasa progestogeni şi estrogeni în combinaţii fixe. Ca excipienți, Yasmin conține:
Acest medicament este indicat a fi utilizat pentru contracepție orală. Decizia de a prescrie Yasmin trebuie să ia în considerare factorii de risc actuali ai fiecărei femei, în special factorii de risc de tromboembolism venos şi nivelul de risc de apariţie a trombembolismului venos în cazul administrării Yasmin comparativ cu cel al altor contraceptive orale.
Contraceptivele hormonale combinate nu trebuie utilizate în următoarele condiţii. În cazul în care oricare dintre aceste tulburări apare pentru prima dată în timpul utilizării contraceptive orale, medicamentul trebuie întrerupt imediat.
În urma studiilor clinice și farmacologice efectuate, s-au decelat următoarele categorii de reacții adverse.
Sunt rare. Pot apărea: hipersensibiliate, astm bronşic.
Cele mai întâlnite sunt: dispoziţie depresivă, libido crescut, libido scăzut.
Pot apărea episoade de cefalee.
A fost raportată apariția hipoacuziei.
Dintre acestea, cele mai frecvente sunt:
Pot fi întâlnite: greaţă, vărsături, diaree.
Din această categorie cele mai menționate reacții adverse sunt:
Din această categorie putem menționa:
Au fost raportate:
Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permită monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin sistemul naţional de raportare.
Componenta progestin din Yasmin este un antagonist de aldosteron, cu proprietăţi care economisesc potasiu. În majoritatea cazurilor, nu este aşteptată o creştere a nivelului de potasiu. Totuşi, într-un studiu clinic, la pacienţii cu insuficienţă renală uşoară sau moderată şi care utilizau concomitent medicamente care economisesc potasiu, nivelurile serice de potasiu au crescut puţin, dar nu semnificativ în urma administrării de drospirenonă.
În consecinţă, se recomandă verificarea concentraţiilor plasmatice ale potasiului în timpul primului ciclu de tratament, la pacientele care prezintă înaintea tratamentului insuficienţă renală şi valori ale kaliemiei la limita superioară a intervalului de referinţă, şi, în special, în timpul utilizării concomitente de medicamente care economisesc potasiu.
Eficacitatea contraceptivelor orale poate fi redusă în următoarele cazuri: dacă pacienta omite administrarea unuia sau a mai multor comprimate filmate sau în cazul administrării concomitente a altor medicamente.
Sângerări neregulate (pete sau sângerări de întrerupere) pot apărea în urma administrării tuturor tipurilor de contraceptive orale, în special în cursul primelor luni de utilizare. De aceea, evaluarea oricărei sângerări neregulate trebuie luată în considerare după un interval de adaptare de aproximativ trei cicluri.
Dacă sângerările neregulate persistă sau apar după cicluri regulate anterioare, trebuie luate în considerare cauze nehormonale şi sunt indicate măsuri adecvate de diagnostic care să excludă prezenţa malignităţii sau a sarcinii.
Contraceptivele orale pot influenţa metabolizarea anumitor substanţe active. Astfel, concentraţia plasmatică şi tisulară a acestora poate creşte (de exemplu ciclosporina) sau poate scădea (de exemplu lamotrigina).
Atunci când sunt administrate concomitent cu contraceptivele orale, multe combinaţii ale inhibitorilor proteazei HIV şi inhibitorii non-nucleozidici ai revers transcriptazei, incluzând combinaţiile cu inhibitori ai virusului hepatitei C pot creşte sau scădea concentraţiile plasmatice al estogenilor sau progestinelor. Efectul net al acestor schimbări poate fi relevant din punct de vedere clinic în unele cazuri.
Administrarea Yasmin este contraindicată în timpul sarcinii. Dacă sarcina apare în timpul utilizării de Yasmin administrarea ar trebui întreruptă imediat.
Datele disponibile privind folosirea Yasmin în timpul sarcinii sunt prea limitate pentru a permite stabilirea unor concluzii cu privire la efectele negative ale Yasmin asupra sarcinii, sănătăţii fătului sau asupra nou-născutului. Până în prezent, nu sunt disponibile date epidemiologice relevante. Riscul crescut de trombembolism venos trebuie luat în considerare la reînceperea utilizării Yasmin în perioada postpartum.
Alăptarea poate fi influenţată de contraceptivele orale combinate, deoarece acestea pot scădea cantitatea şi pot modifica compoziţia laptelui matern. În consecinţă, în general, utilizarea contraceptivelor orale combinate nu trebuie recomandată, până când mama care alăptează a înţărcat complet copilul. În timpul utilizării contraceptivelor orale, cantităţi mici de steroizi contraceptivi şi/sau metaboliţii acestora pot fi excretaţi în laptele matern. Aceste cantităţi pot afecta copilul.
Comprimatele trebuie administrate în fiecare zi, la aproximativ aceeaşi oră, cu puţin lichid dacă este necesar în ordinea indicată pe blister. Se ia câte un comprimat pe zi, 21 de zile consecutiv. Fiecare dintre blisterele ulterioare se va începe după 7 zile de pauză; de obicei în această perioadă apare o sângerare de întrerupere (sângerare menstruală). De regulă, aceasta începe în ziua 2 sau 3 după ce a fost luat ultimul comprimat şi poate fi prezentă până la administrarea primului comprimat din următorul blister. Comprimatele se administrează oral.
În cazul în care nu s-a utilizat anterior contracepţie hormonală (în ultima lună), administrarea comprimatelor trebuie iniţiată în ziua 1 a ciclului menstrual natural (adică în prima zi a sângerării menstruale).
Dacă au trecut mai puţin de 12 ore de când femeia trebuia să ia comprimatul, protecţia contraceptivă nu este redusă. Femeia trebuie să ia comprimatul de îndată ce îşi aduce aminte, iar următoarele comprimate trebuie administrate la ora obişnuită. Dacă au trecut mai mult de 12 ore de când femeia trebuia să ia un comprimat, protecţia contraceptivă poate fi redusă. Abordarea terapeutică în cazul comprimatelor omise se poate baza pe următoarele două reguli de bază:
1. administrarea comprimatelor nu trebuie întreruptă niciodată pentru o perioadă mai lungă de 7 zile consecutive
2. pentru a realiza supresia adecvată a axului hipotalamo-hipofizo-ovarian sunt necesare 7 zile de administrare neîntreruptă.
În cazul unor tulburări gastro-intestinale (de exemplu vărsături sau diaree severă), absorbţia poate să nu fie completă şi trebuie aplicate măsuri contraceptive suplimentare. Dacă apar vărsături în decurs de 3-4 ore de la luarea comprimatului, un nou (înlocuit) comprimat ar trebui să fie luat cât mai curând posibil. Comprimatul nou trebuie să fie luat în termen de 12 de ore de la ora obişnuită de administrare a comprimatelor, dacă este posibil. Dacă au trecut mai mult de 12 ore, trebuie aplicate sfaturile privind comprimatul ratat.
Pentru a amâna apariţia sângerării după terminarea primului blister, administrarea Yasmin trebuie continuată fără a păstra intervalul fără medicament. Extinderea perioadei poate fi continuată oricât până la terminarea celui de al doilea blister. Pe parcursul administrării celui de al doilea blister pot să apară mici sângerări sau sângerări neregulate în zilele în care sunt administrate comprimatele. După terminarea celui de al doilea blister trebuie păstrat un interval de 7 zile fără medicament, după care se continuă administrarea Yasmin.
Dacă pacienta doreşte schimbarea zilei din săptămână în care începe sângerarea menstruală, femeia poate fi sfătuită să scurteze lungimea intervalului fără medicament atât cât este necesar. Cu toate acestea, cu cât este mai scurt intervalul fără medicament, cu atât creşte riscul apariţiei de mici sângerări sau sângerări neregulate pe parcursul administrării comprimatelor din cel de al doilea blister (este o situaţie asemănătoare celei în care este amânată data apariţiei sângerării menstruale).
Yasmin este indicat doar după debutul menarhăi. Nu există date care să sugereze necesitatea ajustării dozelor.
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. La femeile care utilizează COC nu s-au observat efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.
Perioada de valabilitate este de 3 ani.
A nu se păstra la temperaturi peste 25°C. A se păstra în ambalajul original.
© Copyright 2024 NewsMed - Toate drepturile rezervate.