Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Azatol este un medicament folosit pentru a reduce cantitatea de acid gastric. Azatol este denumirea comercială a pantoprazolului, un inhibitor selectiv de pompa de protoni. Azatol este utilizat în tratamentul afecțiunilor gastrice și intestinale cauzate de hiperaciditate.
Tratarea simptomelor bolii de reflux gastroesofagian,cum sunt arsurile gastrice, esofagiene, durerea la înghițire, regurgitarea acidului.
Controlul pe termen lung al esofagitei de reflux și prevenirea recidivării acesteia.
Prevenirea ulcerelor duodenale și/sau gastrice care pot apărea în urma administrării de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), la pacienții care prezintă condiții predispozante sau urmează un tratament de lunga durată cu medicamente AINS.
Alergia la pantoprazol sau la oricare din componentele medicamentului.
Alergia la orice alt medicament inhibitor de pompă de protoni
Anumite condiții impugn o monitorizare atentă a pacientului și o evaluare serioasă a balanței risc beneficiu pentru administrarea medicamentului. Anunțați-vă medical currant în legăture cu orice afecțiune ați prezentat în trecut, deoarece unele ar putea impune modificarea schemei terapeutice.
Afecțiuni hepatice – atât la inițierea tratamentului, cât sip e parcursul său vi se vor masura enzimele hepatice. Dacă acestea nu se află în parametrii normali, tratamentul ar putea fi intrerupt.
Administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene pe termen lung și administrarea Azatol pentru a preveni apariția ulcerelor duodenale sau gastrice. Antecedentele de ulcere duodenale sau gastrice, sângerări digestive sau vârsta înaintată, de peste 65 de ani, ar putea impune modificarea schemei terapeutice.
Ca oricare altă terapie medicamentoasă, administrarea Azatol poate induce o serie de reacții adverse. Nu toate recațiile adverse se vor prezenta la același pacient. Reacțiile adverse pot varia de la un pacient la altul. Intensitatea cu care sunt resimțite manifestările poate varia de la un pacient la altul și chiar de la un apisod la altul pentru același pacient.
Dacă observați apariția oricăreia dintre următoarele reacții adverse, opriți imediat administrarea medicamentului și adresați-vă de urgență medicului dumneavoastră curant:
Reacții alergice, care se pot manifesta prin dificultăți la inghițire, dificultăți de respirație, umflarea limbii și/sau a gâtului, erupții de piele, umflare alergică a feței (edem Quincke), amețeli severe, tahicardie, transpirații abundente.
Afecțiuni grave ale pielii, cum ar fi sensibilitate la lumină, ulceraţii, care pot prezenta inclusiv sângerare uşoară, la nivelul gurii, buzelor, ochilor, nasului sau organelor genitale (sindromul Stevens-Johnson, sindromul Lyell, eritem polimorf), formarea de pustule pe piele şi deteriorarea rapidă a stării generale.
Alte reacții adverse, mai puțin sevre, pot fi:
Mai puţin frecvente(afectează între 1 şi 10 din 1000 de persoane): dureri de cap, tulburări de somn, ameţeală, extenuare, stare generală de rău, stare de slăbiciune, erupţii pe piele, exantem, erupţii, mâncărimi ale pielii, gură uscată, greaţă, vărsături, balonare, flatulenţă, diaree, constipaţie, durere şi disconfort abdominal, creșterea enzimelor hepatice.
Rare: (afectează între 1 şi 10 din 10000 de persoane): depresie, tulburări la nivelul ochilor precum vedere neclară, modificarea sau absenţa totală a gustului, modificări ale greutăţii corporale, dureri articulare, dureri musculare, urticarie, creştere a temperaturii corporale, edem periferic, reacţii alergice, ginecomastie, creșterea bilirubinei.
Foarte rare: (afectează mai puţin de 1 din 10000 de persoane): dezorientare, scăderea numărului de trombocite.
Cu frecvenţă necunoscută: (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile): confuzie, halucinații, erupții cutanate tranzitorii, hiponatriemie, hipomagnezemie.
Nu se cunosc simptomele unei supradoze cu Azatol. Dacă v-ați administrat o doză mai mare decât cea recomandată, adresați-vă cât mai curând medicului dumneavoastră currant.
Azatol prezintă interacțuni cu anumite medicamente, ceea c ear putea afecta eficacitatea acestora. Adresaț-vă medicului dumneavoastră currant în legătură cu orice medicament pe care îl luați înaintea începerii tratamentului cu Azatol.
Azatol poate împiedica acíunea unor medicamente cum ar fi itraconazolul, ketoconazolul, posaconazolul, utilizate în tratamentul infecțiilor fungice sau erlotinib, utilizat în tratamentul unor neoplasme bronho-pulmonare.
Azatol este comercializat sub forma de comprimate de 20 mg. Doza recomandată este de un comprimat pe zi, administrat cu o oră înainte de masă. Comprimatul se înghite împreună cu de apă, fără a se rupe sau mesteca. Medicul dumneavoastră currant vă va indica perioada pe durata căreia trebuie sa urmați tratamentul. Dacă după încheierea acestei perioade veți mai prezenta simptome, puteți lua un comprimat pe zi la nevoie.
Nu există suficiente date clinice pentru a determina siguranța Azatol în sarcină. Dacă sunteți însărcinată sau planuiți să rămâneți însărcinată, discutați cu medical dumneavoastră currant. Acesta va determina dacă beneficiile administrării medicamentului depășesc riscurile.
Pantoprazolul este excretat în laptele matern. Nu se cunoaște efectul medicamentului asupra nou-născutului.
© Copyright 2025 NewsMed - Toate drepturile rezervate.