Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Alomide este o soluţie oftalmică. Ca substanţă activă, Alomide conţine Lodoxamida trometamina în concentraţie de 0,1%. 1,78 mg de lodoxamidă trometamină este echivalentul a 1 mg lodoxamidă. Ca excipienţi, Alomide conţine clorură de benzalconiu, 0,07 mg, manitol, citrat de sodiu, acid citric, tiloxapol, edetat disodic şi apă purificată.
Alomide este o soluţie izotonă, tamponată, conservată, folosită pentru administrarea locală oculară, în doze multiple.
Indicaţii: Alomide se foloseşte pentru tratamentul semnelor si simptomelor oculare însoţite de tulburări alergice. Ca exemplu de afecţiuni în care se poate folosi Alomide, enumerăm: keratoconjunctivita sezonieră, keratite sezoniere, conjunctivite giganto-papilare şi keratoconjunctivite atopice sau alergice.
Aceste boli apar cel mai des din cauza unor alergeni ce se întâlnesc pe lentilele de contact sau în aer. Cu toate acestea, pot exista și factori etiologici necunoscuţi.
De asemenea, lodoxamida se poate folosi și ca tratament în alte afecţiuni oculare ce au ca punct de plecare hipersensibilitatea de tip I.
Contraindicaţii: Alomide nu este indicat persoanelor care se cunosc cu hipersensibilitate la lodoxamidă sau la oricare dintre excipienţii enumeraţi.
De asemenea, Alomide este o soluţie menită a fi folosită pentru uz local. Astfel, nu este recomandată injectarea soluţiei.
Totodată, nu trebuie să se atingă capacul recipientului pentru a nu determina contaminarea produsului cu diverse bacterii.
Substanţa activă din Alomide acţionează la nivelul mastocitelor, stabilizându-le şi inhibând reacţia de hipersensibilitate de tip I. În plus, loxamida împiedică eliberarea unor mediatori ai inflamaţiei eliberaţi de mastocite, ca: SRSA, ce sunt substanţe lent reactive.
Alomide este în general bine tolerat. Cel mai frecvent efect advers este disconfortul uşor şi tranzitoriu apărut în momentul instilării. Acesta apare la 8,7% dintre pacienţii ce folosesc Alomide.
Maniferstările cele mai întâlnite sunt reprezentate de:
În cazul unui supradozaj local, este recomandată curăţarea locului prin spălare cu apă si clătire abundentă. Nu s-au efectuat studii farmacologice care pot decela simptomatologia apărută în cazul ingerării accidentale a produsului. Cu toate acestea, cea mai probabilă rezolvare a unei astfel de situaţii este provocarea vomei.
Nu este indicată purtarea lentilelor de contact hidrofilice (moi) pe parcursul tratamentului cu Alomide, datorită posibilei interacțiuni dintre acestea și substanțele conținute de soluția oftalmică. Lentilele pot fi aplicate la câteva ore după terminarea administrării tratamentului.
De asemenea nu este recomandată depășirea frecvenței de administrare indicate de medicul dumneavoastră.
Studiile farmacologice realizate în vitro, au demonstrat faptul că lodoxamida stabilizează membrana mastocitelor, astfel încât previne eliberarea de histamină indusă în mod specific de către antigen. Astfel a fost dovedit prin intermediul studiilor faptul că soluția Alomide este mai eficientă în ceea ce privește tratamentul conjunctivitelor de natură alergică decât opticrom 2%.
Semnele și simptomele au fost în general controlate într-un interval de 14 până la 21 de zile de tratament. La continuarea tratamentului pentru o perioadă mai lungă de timp, au apărut ameliorări semnificative.
În studii a fost indicat faptul că lodoxamida nu are acțiune intrinsecă vasoconstrictoare, antihistaminică, de inhibare a ciclooxigenazei sau orice altă acțiune antiinflamatorie.
Doza recomandată atât pentru adulți cât și pentru copii este de 1-2 picături administrate de 4 ori pe zi. Este indicat ca administrarea să fie realizată la intervale regulate. Medicul trebuie să stabilească aceste intervale. De asemenea, medicul trebuie să informeze pacientul în legătură cu faptul că reușita tratamentului depinde de regularitatea aplicării sale.
Ameliorarea simptomelor apare în câteva zile de la începerea tratamentului. Pacientul va observa o reducere semnificativă a simptomelor (va scădea disconfortul, senzația de prurit, senzația de corp străin, fotofobia. durerea, hiperlacrimarea). De asemenea va fi notabilă și scăderea edemului sau a eritemului conjunctivei bulbare și a limbului și totodată va fi întâlnită și ameliorarea ptozei.
Pentru anumiți pacienți este nevoie de o utilizare mai îndelungată, de până la aproximativ 4 săptămâni, pentru ca rezultatele să fie notabile.
Odată observată ameliorarea simptomatologiei, această îmbunătățire trebuie păstrată cât mai mult timp, deci tratamentul trebuie să fie continuat chiar dacă s-au observat semne bune. Cel mai corect ar fi ca tratamentul să fie întrerupt în momentul în care medicul dumneavoastră vă indică acest lucru.
Deși Alomide poate fi utilizat în siguranță și de copii, nu este recomandată folosirea medicamentului și la copiii cu vârsta sub 4 ani. Nu sunt studii farmacologice care să fi dovedit siguranța și eficacitatea Alomide pentru această categorie.
În anumite cazuri, dacă medicul dumneavoastră consideră că este necesar, Alomide poate fi asociat corticosteroizilor în schema de tratament.
Alomide este o soluție oftalmică, astfel încât ea se administrează local.
Au fost realizate mai multe studii farmacologice pe șobolani și iepuri cărora li s-a administrat substanța activă din Alomide, lodoxamida trometamină. În urma acestor studii, rezultatele nu au decelat o toxicitate pre- sau postnatală. De asemenea, nu s-au observat alterarea fertilității sau funcției reproductive.
Cu toate acestea, nu au fost strânse suficiente date care să permită administrarea medicamentului femeilor gravide. Dacă nu există altă alternativă, acesta poate fi administrat, însă cu mare prudență. În orice altă situațe, administrarea la femeile însărcinate rămâne strict contraindicată, atât timp cât nu se vor mai realiza alte studii care să aibă date sigure ce dovedesc contrariul.
Nu se cunoaște nici dacă lodoxamida poate fi excretată în laptele matern, astfel că Alomide nu este indicat nici femeilor care alăptează. Dacă trebuie neapărat să fie folosit de o femeie ce alăptează, utilizarea soluției oftalmice trebuie realizată cu prudență.
Este puțin probabil ca tratamentul cu Alomide să influențeze conducerea de vehicule sau manevrarea utilajelor periculoase, medicamentul fiind administrat la nivel local.
Alomide trebuie păstrat vertical, la temperatura camerei.
A nu se ține la îndemâna copiilor.
A nu se folosi după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
Conținutul flaconului trebuie să fie folosit în decursul a maxim o lună de la desfacerea recipientului.
Soluția de Alomide este prezentată in flacoane de polietilenă.
© Copyright 2024 NewsMed - Toate drepturile rezervate.