Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


ACTH pulbere liofilizată pentru soluții injectabile

NewsMed
NewsMed

02 Feb 2018

eye-glyph Vizualizări: 1325

Distribuie Articolul

Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte

ACTH pulbere liofilizată conține flacoane ce au ca substanță activă corticotrofină 50 u.i. (50 mg), pentru prepararea de soluție injectabilă. ACTH pulbere liofilizată face parte din categoria hormonilor administrați în diferite afecțiuni. ACTH pulbere liofilizată conține și excipienți.

Indicații și contraindicații ACTH pulbere liofilizată

Corticotrofina este un hormon care controlează activitatea glandei suprarenale. Este secretat în hipofiza anterioară. Stimulează glanda suprarenală prin atașarea la receptorii de pe suprafața celulelor.

ACTH pulbere liofilizată stimulează secreția de hormoni secretați de către glanda corticosuprarenală: glucocorticoizii și androcorticoizii. Are acțiuni asemănătoare hidrocortizonului, iar efectul depinde de capacitatea secretorie a suprarenalei. ACTH pulbere liofilizată este ineficient dacă glanda nu poate secreta hidrocortizon.

ACTH pulbere liofilizată se poate folosi pentru determinarea capacității de funcționare a corticosuprarenalei. Se poate folosi și în sindromul nefrotic, o boală care afectează rinichii și poate conduce către insuficiență renală. Altă indicație este colita ulceroasă, o boală inflamatorie a intestinului. Tot o afecțiune inflamatorie a intestinului ce poate fi tratată cu acest medicament este boala Crohn. Poate fi administrată și în unele boli reumatice, cum ar fi poliartita reumatoidă. Este util și în boli de piele, cum ar fi psoriazisul sau unele eczeme. Alte indicații sunt colagenozele și afecțiunile neurologice: scleroza în plăci, polinevrita, pareza facială.

Ca orice alt medicament, prima contraindicație este o hipersensibilitate la corticotrofină sau oricare alt excipient (alergie). Unele boli cardiace reprezintă o contraindicație: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă. Din sfera sistemului nervos central, psihoza și antecedentele psihotice reprezintă un alt motiv pentru a nu se administra ACTH pulbere liofilizată. Alte afecțiuni cu care apar interacțiuni: sindromul suprareno-genital, ulcerul gastroduodenal, cetoacidoză diabetică, osteoporoză, glaucom. Este contraindicat în infecții virale (herpes simplex, herpes zoster, varicelă, poliomielită). Micozele sistemice (infecții provocate de fungi) și amebiaza (o parazitoză) sunt alte contraindicații.

Reacții adverse și supradozajul cu ACTH pulbere liofilizată

Retenția hidrosalină și pierderea de potasiu sunt două reacții adverse des întâlnite. De aceea se recomandă să se mențină o dietă hiposodată și să se utilizeze suplimente de potasiu dacă tratamentul este de lungă durată și dozele sunt mari. La nivelul sistemului digestiv pot apărea epigastralgii (dureri de stomac) și activarea ulcerului. La nivelul sistemului imun se asociază riscul crescut de infecții. La nivel optic se pot întâlni ca reacții adverse glaucomul și cataracta. La nivelul tegumentului cele mai întâlnite reacții adverse sunt peteșiile, echimozele, acneea, melodermia. Vindecarea plăgilor poate fi întârziată.  Pacienții mai pot dezvolta hiperglicemie, osteoporoză, tromboză. Există pacienți care au reacții alergice, chiar șoc anafilactic. Totuși, aceste cazuri sunt destul de rare. Pot apărea fenomene de hipersuprarenalism (față în lună plină, adipozitate).

Interacțiuni și atenționări speciale atunci când utilizați ACTH pulbere liofilizată

Se recomandă atenție în administrarea de ACTH pulbere liofilizată concomitent cu antidiabeticele orale (de exemplu, metformin) și anticoagulantele cumarinice (de exemplu, fenilbutazona, glucosalicilați). Această interacțiune poate crește riscul de a dezvolta ulcer gastroduodenal. Nu se administrează cu rifampicină deoarece scade eficacitatea corticotrofinei. Acest medicament figurează pe lista cu stimulente temporare pentru mărirea randamentului fiziologic, interzise sportivilor (substanțe dopante). Nu se administrează în primul trimestru de sarcină.

Doze și mod de adminitrare ACTH pulbere liofilizată

ACTH pulbere liofilizată se poate administra intravenos sau intramuscular. Doza recomandată pentru calea de administrare intramusculară este de 25-50 u.i. pe zi. Doza recomandată pentru calea de administrare intravenoasă este de 2.5-25 u.i. în 8-24 de ore.

Alte informații

ACTH pulbere liofilizată se va păstra în ambalajul original, departe de razele soarelui și umezeală. A nu se folosi după data de expirare sau dacă ambalajul este deteriorat.

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!