Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Esofagul Barrett este o afecțiune în care celulele care compun esofagul încep să semene cu celulele care alcătuiesc intestinele. Acest lucru se întâmplă deseori atunci când celulele sunt deteriorate prin expunerea la acidul gastric. Esofagul Barrett este o afecțiune care se dezvoltă adesea după cațiva ani de la apariția bolii de reflux gastroesofagian (BRGE). În unele situații, esofagul Barrett poate duce la dezvoltarea cancerului esofagian.
Cauza exactă a esofagului Barrett nu este cunoscută cu exactitate. Cu toate acestea, cel mai adesea este observată la persoanele cu boală de reflux gastroesofagian (BRGE). Boala de reflux gastro-esofagian apare atunci când mușchii din porțiunea inferioară a esofagului nu funcționează corespunzător. Mușchii slăbiți nu vor împiedica alunecarea alimentelor și a acidului din stomac în esofag.
Se consideră că celulele din esofag pot deveni anormale după expunerea pe termen lung la acidul gastric. Esofagul Barrett se poate dezvolta fără BRGE, dar pacienții cu BRGE sunt de 3 până la 5 ori mai susceptibili de a dezvolta esofag Barrett. În jur de 5-10% dintre persoanele cu reflux gastro-esofagian ajung să dezvolte esofagul Barrett. Aceasta afecțiune apare la bărbați mai frecvent decât la femei și este, de regulă, diagnosticată după vârsta de 55 de ani.
Cu timpul, celulele mucoasei esofagiene pot deveni celule precanceroase. Aceste celule se pot dezvolta apoi în celule canceroase. Cu toate acestea, suferind de esofag Barrett nu înseamnă că veți dezvolta cancer. Se consideră că aproximativ 0,5% dintre persoanele care suferă de esofag Barrett ajung să dezvolte cancer esofagian.
Factorii care cresc riscul de apariție a esofagului Barrett, sunt:
Următoarele sunt cele mai frecvente simptome ale esofagului Barrett:
Unele persoane cu această afecțiune pot fi asimptomatice. Simptomele esofagului Barrett pot să semene cu alte afecțiuni sau probleme medicale. Consultați întotdeauna medicul pentru un diagnostic de certitudine.
Medicul dumneavoastră poate suspecta esofagul Barrett pe baza simptomelor și a factorilor de risc descriși mai sus. Este necesară o endoscopie pentru a confirma căptușeala esofagiană anormală.
Endoscopia superioară – este un test care permite medicului să văda in interiorul esofagului și a stomacului. Înainte de test, sunteți anesteziat pentru a preveni disconfortul. Medicul va introduce un tub subțire în esofag. Tubul are o cameră foto, care permite medicului să vadă mucoasa esofagului. În mod normal, căptușeala trebuie să fie palidă și lucioasă; la o persoană cu esofag Barrett, mucoasa apare roz sau roșie și catifelată. Medicul va recolta o mică probă din căptușela esofagului (o biopsie) în timpul endoscopiei, astfel încât să poată fi examinată la microscop pentru semnele esofagului Barrett.
Endoscopia detectează în proporție de aproximativ 80% esofagul Barrett, dar nu toate cazurile de esofag Barrett. Variațiile individuale în anatomia esofagului și în zona în care se întâlnește cu stomacul pot face dificilă diagnosticarea esofagului Barrett la unii oameni.
Tratamentul esofagului Barrett este dependent de gradul de displazie al celulelor anormale din esofag și de starea generală a sănătății.
Medicul dumneavoastră vă poate recomanda:
Endoscopie la un interval regulat de timp pentru monitorizarea celulelor din esofag. Dacă biopsiile nu prezintă displazie, va fi nevoie de o endoscopie de urmărire la interval de un an, iar apoi la fiecare trei ani dacă nu apar modificari.
Tratamentul pentru boala de reflux gastro-esofagian – modificarea medicamentatiei și a stilului de viață vă pot ușura semnele și simptomele. Este recomandată chirurgia pentru a strânge sfincterul care controlează fluxul de acid gastric. Tratamentul BRGE nu tratează condiția care stă la baza apariției esofagului Barrett și nu va diminua riscul de apariție a cancerului esofagian, dar poate ajuta la facilitarea detectării displaziei.
Dacă se găsește un grad scăzut de displazie, aceasta trebuie verificată de un patolog cu experiență. Pentru displazia de grad scăzut, medicul vă poate recomanda o altă endoscopie în șase luni, cu o monitorizare suplimentară la fiecare șase până la 12 luni. Dar, având în vedere riscul de cancer esofagian, tratamentul poate fi recomandat dacă diagnosticul este confirmat.
Tratamentele preferate includ:
Dacă este prezentă o inflamație semnificativă a esofagului la prima endoscopie, se efectuează o altă endoscopie după ce ați primit tratament pentru a reduce acidul gastric timp de 3-4 luni.
Gradul ridicat de displazie este, de regulă, considerat a fi un precursor al cancerului esofagian. Din acest motiv, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o rezecție endoscopică sau o ablație cu radiofrecvență. Alte opțiuni pentru tratament includ:
Recidivarea esofagului Barrett este posibilă după tratament. Întrebați-l pe medicului dumneavoastră cât de des trebuie să reveniți pentru retestare. Dacă aveți alt tratament decât intervenția chirurgicală pentru a elimina țesutul esofagian anormal, medicul dumneavoastră vă va recomanda medicamente pentru a reduce secreția acidului gastric pentru a vă ajuta la vindecarea esofagului.
Abcesele primare ale lojilor superficiale mandibulare , Abrazia dentară , Caria dentara Necroza şi gangrena pulpară
Colecistita cronică litiazică şi nelitiazică
Hipertensiunea arteriala (HTA) , Gastroenterita , Pielonefrita acută Lupusul eritematos sistemic - LES
© Copyright 2024 NewsMed - Toate drepturile rezervate.