Distribuie Articolul

Denumire, compozitie si clasa de medicamente din care face parte

Beriate face parte din clasa medicamentelor hemostatice. Hemostaticele sunt medicamente care opresc sangerarea. Beriate este un hemostatic cu actiune sistemica (generala). Substanta activa este factorul VIII al coagularii, care se mai numeste si factorul antihemofilic A. Un flacon contine 250/500/1000/2000 UI de factor VIII de coagulare uman (FVIII) si excipientii Glicina, Clorura de calciu, Hidroxid de sodiu (in cantitti mici) pentru ajustarea pH-ului, Zahar si Clorura de sodiu.  Solventul furnizat este apa pentru preparate injectabile 2,5 ml, 5 ml, respectiv 10 ml. Sodiul este un excipient cu efect cunoscut, aproximativ 100 mmol/l (2,3 mg/ml).

Potenta (UI) este determinata cu ajutorul analizei cromogene a Farmacopeei Europene. Activitatea specifica medie a Beriate este de aproximativ 270 UI/mg proteina.

Indicatii si contraindicatii

Beriate este indicat atat in tratamentul cat si in profilaxia hemoragiilor ce pot sa apara in cazul pacientilor cu hemofilie A (deficit congenital de factor VIII). Acest medicament poate fi utilizat si in abordarea terapeutica a deficitului dobandit de factor VIII.

Acest produs nu este indicat persoanelor ce dezvolta hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati mai sus.

Reactii adverse si supradozajul

La fel ca si toate medicamentele Beriate poate cauza reactii adverse. Acestea nu sunt intalnite la toti pacientii carora le este administrat. In randurile care urmeaza, vom enumera reactii adverse care au la baza atat experienta dupa punerea pe piata a medicamentului, cat si literatura stiintifica.

La adulti si la adolescenti pot sa apara urmatoarele efecte nedorite: hipersensibilitate, reactii alergice, febra, iar la 10% dintre pacienti pot sa apara in timp inhibitori circulanti ai factorului VIII, ceea ce va duce la scaderea eficacitatii

Urmatoarele reactii adverse sunt foarte rare (pot afecta 1 din 1000 de oameni):

  • Tulburari hematologice si limfatice – inhibarea factorului VIII. Unii pacienti pot dezvolta niste anticorpi ce neutralizeaza (inhiba) factorul VIII al coagularii. Aparitia acestora se manifesta clinic printr-un raspuns insuficient la tratament, caz in care pacientul trebuie sa apeleze la un centru specializat in tratamentul hemofiliei A.
  • Tulburari generale – febra
    Tulburari ale sistemului imunitar – hipersensibilitate (reactii alergice) care se manifesta prin angioedem, senzatia de arsura sau intepatura la locul administrarii, frisoane, eritem facial tranzitoriu (inrosirea fetei), urticarie, cefalee (durere de cap), eruptii cutanate, hipotensiune arteriala, letargie, greata, varsaturi, neliniste, tahicardie, wheezing. In unele cazuri, acestea pot evolua spre soc anafilactic, caz in care se impune asistenta medicala de urgenta, intrucat acesta poate duce la deces.

In momentul de fata nu se cunosc simptome datorate supradozajului cu factorul VIII al coagularii.

Interactiuni si atentionari speciale

Nu exista date referitoare la interactiunea Beriate cu alte clase de medicamente.

Daca apar simptome de hipersensibilitate la Beriate (eruptii cutanate, urticarie generalizata, wheezing, hipotensiune arteriala, anafilaxie) se impune oprirea imediata a administrarii. Daca apare socul anafilactic, se impune aplicarea standardelor curente pentru tratamentul acestuia.

Formarea de anticorpi inhibitori ai factorului VIII de coagulare este o complicatie cunoscuta in tratamentul hemofilicilor si poate sa apara in 10% dintre cazuri. Riscul maxim pentru dezvoltarea acestor anticorpi este in primele 20 de zile dupa administrare. In situatii extrem de rare pot sa apara si la 100 de zile de la expunere. Apar imunoglobuline IgG care impiedica activitatea procoagulanta a factorului VIII. Acesti anticorpi sunt cuantificati in unitati Bethesda (UB) per ml de plasma.

Pentru detectarea lor se foloseste testul Bethesda modificat. Se recomanda monitorizarea tutulor pacientilor care primesc factor VIII de coagulare uman pentru aparitia IgG prin examinare clinica si teste de laborator. Astfel, daca raspunsul la tratament nu este cel asteptat sau daca o doza adecvata nu poate sa controleze hemoragia, se impune efectuarea unui test pentru determinarea prezentei anticorpilor inhibitori. Daca titrul de inhibitori este crescut, trebuie luate in considerare alte variante terapeutice.

Beriate contine 28 mg de sodiu per 1000 UI, aspect important in cazul pacientilor care urmeaza o dieta restrictiva de sodiu.

Beriate este un medicament preparat din sange sau plasca umana. Masurile standard privind infectiile ce pot sa rezulte dupa utilizarea produselor medicinale de acest tip includ selectia atenta a donatorilor, monitorizarea donatiilor sanguine si realizarea de teste specifice pentru markerii infectiei in plasma. In ciuda acestor precautii, atunci cand produsele medicinale preparate din sange sau plasma umana sunt administrate nu se poate exclude in totalitate posibilitatea transmiterii agentilor infectiosi.

Masurile care se iau sunt considerate eficiente in cazul virusurilor cu invelis proteic HIV (virusul imunodeficientei umane), HBV (virusul hepatitei B), HCV (virusul hepatitei C) si a unor virusuri fara invelis proteic cum ar fi HAV (virusul hepatitei A) si parvovirusul B19. Se recomanda vaccinarea impotriva hepatitei A si B in cazul pacientilor care primesc in mod repetat produse derivate din plasma umana.
De fiecare data cand Beriate este administrat unui pacient trebuie inregistrat numele si numarul lotului din care acesta face parte pentru a putea mentine o legatura intre pacient si lotul de plasma care a fost administrata.

Perioada de valabilitate a acestui produs este 3 ani. Se recomanda pastrarea la o temperatura intre 2 si 8°C. Flaconul trebuie pastrat in ambalajul secundar pentru a fi ferit de lumina.  Din punct de vedere microbiologic, medicamentul trebuie utilizat imediat dupa deschidere. Daca nu este utilizat imediat, acesta nu trebuie păstrat mai mult de 8 ore la temperatura camerei.

Doze si mod de administrare

Tratamentul trebuie initiat doar la indicatiile si sub supravegherea unui medic. Dozele se stabilesc individual, iar durata tratamentului depinde de severitatea deficitului de facor de coagulare si de starea clinica a pacientului.

Unitatile de factor VIII de coagulare sunt exprimate in unitati internationale (UI). Activitatea plasmatica poate sa fie exprimata atat in UI cat si in procente, raportandu-se la plasma umana normala. 1 UI de activitate a factorului VIII reprezinta echivalentul cantitatii de factor VIII dintr-un ml de plasma normala.

Doza necesara se calculeaza considerand ca 1 UI de factor VIII per kg corp creste activitatea factorului VIII cu 2% din activitatea normala. Astfel, doza se stabileste pe baza urmatoarei formule:

Unitati necesare = greutate corporala (kg) x cresterea dorita a activitatii (UI sau %) x 0.5

Cantitatea care trebuie administrata si frecventa administrarilor trebuie calculate in functie de raspunsul clinic individual al fiecarui pacient.

In caz de hemoragii se impune urmarirea atenta a activitatatii factorului VIII, care nu trebuie sa scada sub nivelurile precizate de activitate plasmatica.  Nivelurile necesare sunt urmatoarele:

  • 20 – 40: hemartroza precoce, hemoragie musculara, hemoragie orala. Perfuzia se repeta la un interval de 12-24 h, timp de cel putin o zi, pana la oprirea hemoragiei
  • 30 – 60: hemartroza extinsa, hemoragie musculara sau hematom. Perfuzia se repeta la un interval de 12-24 h, timp de cel putin 3-4 zile, pana la oprirea hemoragiei
  • 60 -100: hemoragii care pun viata in pericol. Perfuzia se repeta la un interval de 8-24 h, pana la disparitia pericolului.

In caz de interventie chirurgicala, nivelurile necesare sunt urmatoarele:

  • 30 – 60: interventii minore (ex. extractii dentare). Perfuzia se repeta la un interval de 24 h, pana la vindecare.
  • 80 – 100: interventii majore. Perfuzia se repeta la un interval de 8-24 h pana la vindecarea plagii, iar apoi se continua tratamentul inca cel putin 7 zile pentru a mentine o activitate a factorului VIII de 30 – 60%.

Profilaxia pe termen lung a hemoragiilor la pacienţii cu forma severa de hemofilie A: 20-40 UI de factor VIII per kg corp, administrate la fiecare 2 sau 3 zile. In cazul pacientilor mai tineri se poate administra la intervale mai scurte de timp. Pe toata durata tratamentului se recomanda monitorizarea nivelurilor de factor VIII cu scopul de a stabili o doza exacta care trebuie administrata, dar si pentru determinarea frecventei de administrare. Raspunsul la tratament poate sa difere de la un pacient la altul, acestia putand avea valori diferite ale timpului de injumatatire plasmatic.

Nu trebuie neglijata posibilitatea formarii anticorpilor inhibitori ai factorului VIII, parametru care trebuie monitorizat prin analize de laborator.

Dozele la copii si la adolescenti:

Se stabilesc in functie de greutatea corporala. Se poate utiliza aceeasi doza ca si in cazul adultilor (20-40 UI de factor VIII per kg corp). Frecventa administrarilor se stabileste in functie de raspunsul clinic individual.

Mod de administrare:

Beriate se administreaza pe cale parenterala, intravenos (iv.). Inainte de administrare, medicamentul trebuie adus la temperatura camerei. Se recomanda injectarea sau perfuzarea lenta, viteza fiind stabilita de gradul de confort al pacientului, maxim 2 ml/min. Dupa administrare, pacientul trebuie tinut sub observatie pentru a identifica eventualele reactii adverse imediate. In cazul in care apare orice reactie nedorita, perfuzia trebuie oprita sau viteza trebuie scazuta in functie de severitate.

Solutia trebuie preparata dupa cum urmeaza a fi explicat mai jos. Solutia trebuie sa fie incolora si transparenta. Nu folositi solutii tulbure sau care contin depozite. Reconstituirea si retragerea solutiei din flacon trebuie realizate in conditii aseptice. Folositi seringa ce vine in ambalajul produsului.

Reconstructia

Solventul trebuie adus la temperatura camerei. Inlaturati capacele flacoanelor si curatati cu o solutie antiseptica dopurile de cauciuc ale flacoanelor. Lasati-le sa se usuce. Apoi deschideti ambalajul dispozitivuluiMix2Vial si lasati-l in blister.

1. Se desface ambalajul dispozitivului Mix2Vial prin indepartarea capacului. Acesta nu trebuie scos din blister!
2. Flaconul cu solvent se plaseaza pe o suprafata neteda si curata. Dispozitivul Mix2Vial impreuna cu blisterul se pozitioneaza cu varful ascutit al adaptorului albastru pe flaconul de solvent si se apasa perpendicular in jos.
3. Blisterul se indeparteaza cu atentie de pe dispozitivul Mix2Vial, tragand usor in sus fara a indeparta si dispozitivul.
4. Se ia flaconul cu pudra si se pozitioneaza pe o suprafata neteda. Dispozitivul Mix2Vial impreuna cu flaconul de solvent se intorc cu capul in jos si se plaseaza varful transparent al adaptorului peste flaconul cu pudra. Se impinge perpendicular in jos, pana cand acesta patrunde in flacon. Solventul va incepe sa curga automat..
5. Flaconul de solvent se desurubeaza de pe dispozitivul Mix2Vial.
6. Flaconul cu produs se invarte cu miscari usoare pana cand substanta se dizolva complet. Nu agitati flaconul.
7. Se ia o seringa goala, sterila si se trage aer in ea. Folositi seringa din ambalajul produsului. Seringa se conecteaza la dispozitivul Mix2Vial si se introduce aerul in flacon.

Retragerea produsului din flacon si administrarea

8. Se apasa pistonul seringii si in acelasi timp dispozitivul se intoarce cu capul in jos. Solutia se trage in seringa prin retragerea pistonului.
9. Dupa ce solutia a fost transferata in seringa, seringa se deconecteaza de la dispozitivul Mix2Vial tinand ferm de cilindrul seringii.

 

Alte informatii despre Beriate

Beriate si fertilitatea: Nu exista date disponibile referitoare la fertilitate. Nu s-au efectuat studii pe animale privind toxicitatea asupra functiei de reproducere.

Utilizarea Beriate in sarcina: Datorita incidentei rare a hemofiliei A la femei, nu sunt disponibile date privind utilizarea factorului VIII al coagularii in timpul sarcinii. Prin urmare, factorul VIII trebuie utilizat in aceasta perioada numai dacă este absolut necesar.

Utilizarea Beriate la femeile care alapteaza: Datorita incidentei rare a hemofiliei A la femei, nu sunt disponibile date privind utilizarea factorului VIII al coagularii in timpul alaptarii. Prin urmare, factorul VIII trebuie utilizat in aceasta perioada numai dacă este absolut necesar.

Beriate si mutagenitatea: Au fost efectuate studii experimentale la speciile heterologe, insa acestea sunt considerate nesemnificative intrucat experienta clinica nu ofera niciun indiciu referitor la efectele carcinogene sau mutagene ale factorului VIII al coagularii.

Adaugă un comentariu