Distribuie Articolul

Compoziție Algifen:

  • un comprimat de Algifen conţine următoarele substanțe active: metamizol sodic 500 mg, clorhidrat de pitofenonă 5 mg, bromometilat de fenpipramidă 0,1 mg. Excipienţii sunt: amidon de porumb, carboximetilceluloză sodică, laurilsulfat de sodiu, povidonă K 30, talc, stearat de magneziu.

Clasa de medicamente:

  • anticolinergice sintetice în combinație cu analgezice

Indicații:

Algifen comprimate este indicat în tratamentul afecțiunilor însoțite de dureri intense asociate cu spasme ale musculaturii netede:

Algifen comprimate poate fi folosit și pentru îndepărtarea durerilor postoperatorii, posttraumatice intense, cefalee (dureri de cap), migrene, odontalgii (dureri de dinți).

Contraindicații:

  • hipersensibilitate la oricare component al acestui medicament
  • glaucom cu unghi închis
  • afecțiuni hepatice
  • afecțiuni renale
  • insuficiență cardiacă severă
  • afecțiuni uretro-prostatice care vă predispun la retenție urinară
  • dacă aveți sau ați avut vreodată agranulocitoză, indiferent de cauză
  • afecțiuni ale sângelui: leucopenie, granulocitopenie, deficit de glucozo-6- fosfat dehidrogenază
  • porfirie

Algifen este contraindicat la copiii cu vârsta sub 3 luni sau cu greutate mai mică de 5 kg.

Reacții adverse:

În cursul tratamentului cu Algifen este posibil să apară scăderea numărului de globule albe din sânge (granulocitpenie), care poate evolua, rar, până la agranulocitoză. Această afecțiune poate fi letală si apare în urma unui proces imunoalergic care durează cel puțin o saptămână. Este independentă de doză și poate să apară oricând în timpul administrării. . Semnele și simptomele care pot sugera instalarea granulocitopeniei sunt febră, frisoane, dureri în gât, ulcerații la nivelul cavității bucale. În acest caz, trebuie să opriți administrarea medicamentului și să vă adresați imediat medicului dumneavoastră.
Pacienților care au un număr anormal de celule sangvine sau au urmat recent tratament citostatic trebuie evitată administrarea acestui medicament sau poate fi administrat sub supraveghere medicală, monitorizând numărul de celule sangvine.

Persoanele care au risc de a dezvolta reacții alergice grave determinate de Algifen sunt cele cu următoarele condiții:
  • astm sau boli cronice ale aparatului respirator
  • urticarie cronică
  • hipersensibilitate la alcool (apar reacții chiar și la cantități mici de alcool, de exemplu, strănut, lăcrimare, înroșirea pronunțată a feței)
  • alergii la coloranți (de exemplu, tartrazină) sau conservanți (de exemplu, benzoați).

Pacienții care prezintă una din următoarele afecțiuni trebuie supravegheați medical atunci când li se administrează Algifen:

Pot să apară reacții adverse cutanate care pun viața în pericol: sindrom Stevens Johnson și necroliza epidermică toxică. Manifestările pot fi erupție cutanată progresivă, cu vezicule sau leziuni ale mucoasei. Dacă apar astfel de simptome trebuie întrerupt tratamentul cu Algifen și nu mai trebuie reînceput în niciun moment.

Algifen comprimate trebuie utilizat cu prudență la pacienții cu astm sau teren alergic, intrucât poate determina reacții adverse precum bronhospasm, hipotensiune, umflarea buzelor, a feței, a gâtului și a limbii, apărând astfel tulburări de respirație și de înghițire.

La pacienții cu insuficiență cardiacă congestivă ușoară sau moderată și/sau cu hipertensiune arterială s-a demonstrat că tratamentul cu AINS determină retenție lichidiană și edeme.

În cadrul bolilor hepatice și renale scade viteza de metabolizare a acestui medicament astfel încât se recomandă evitarea administrării de doze mari de Algifen acestor pacienți.

Algifen se poate asocia cu un risc ușor crescut de apariție a infarctului miocardic acut sau a accidentului vascular cerebral.

Întrucât Algifen conține și pitofenonă și fenpipramidă, se recomandă utilizarea cu prudență la pacienții care au hipertrofie de prostată, glaucom, tulburări de ritm, insuficiență coronariană, bronșită cronică, hipertiroidie, ileus paralitic, atonie intestinală și la vârstnici.

Trebuie evitat consumul de alcool pe durata tratamentului, întrucât Algifen îi poate potența efectul.

Asocierea cu alte medicamente:

Informați medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă luați alte medicamente. Nu se recomandă asocierea cu:

  • ciclosporină
  • aspirină
  • metotrexat
  • antiparkinsoniene anticolinergice
  • bupropion
  • antidepresive imipraminice
  • neuroleptice fenotiazinice
  • antihistaminice H1
  • disopiramidă

Sarcina și alăptarea:

Trebuie sa va adresați medicului dumneavoastră dacă sunteți gravidă sau credeți că ați putea fi.

Algifen este contraindicat pe parcursul primului și ultimului trimestru de sarcină deoarece poate afecta copilul nenăscut. În cel de-al doilea trimestru puteți lua Algifen numai la recomandarea medicului, pe o perioadă cât mai scurtă și în doze cât mai mici.

Trebuie evitată alăptarea pe perioada administrării acestui medicament și 48 de ore după aceea. Atropina se elimină în laptele matern și pot apărea efecte atropinice la copil.

Conducerea vehiculelor:

Algifen nu influențează capacitatea de a conduce vehicule dacă este utilizat în dozele recomandate. Însă, la folosirea de doze mari trebuie avut în vedere că Algifen poate influența capacitatea de a conduce vehicule.

Evitați să conduceți vehicule dacă observați că aveți tulburări de echilibru sau senzație de învârtire a obiectelor din jur.

Doze și mod de administrare Algifen

În funcție de intensitatea durerii, este recomandat să se administreze 1-2 comprimate Algifen de 1-3 ori pe zi.

În cazul în care uitați să luați o doză de Algifen, luați următoarea doză imediat ce vă amintiți. Nu luați doză dublă! Acest medicament se administrează doar la nevoie.

Supradozajul cu Algifen

Semnele și simptomele care pot sugera un supradozaj de Algifen sunt uscăciunea mucoaselor, midriază, tahicardie, glob vezical. În intoxicația acută apar dureri abdominale, greață, afectarea funcției renale și -rar- amețeli, comă, convulsii, hipotensiune până la șoc și tulburări de ritm. Eliminarea prin urină a unui metabolit netoxic al metamizolului poate determina colorarea în roșu a urinii.

Mod de păstrare:

Este indicat să se păstreze la temperaturi mai mici de 25 grade Celsius, în ambalajul original.

A nu se utiliza după data de expirare.

Nu se aruncă niciun medicament pe calea apelor sau reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum se pot arunca medicamentele care nu mai pot fi folosite.

Ambalaj:

O cutie conține 2 blistere din PVC/Al, fiecare cu câte 10 comprimate.

 

 

Adaugă un comentariu