1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Bactrim sirop
Bactrim sirop conține ca și substanțe active trimetroprim 40 mg și sulfametoxazol 200 mg. Pe lângă acestea Bactrim sirop conține și excipienți: conservanți (metilparaben și propilparaben), aromatizanți și edulcoranți (sorbitol). Clasa de medicamente din care face parte Bactrim este cea a antibioticelor.
2. Indicații și contraindicații pentru Bactrim sirop
Bactrim sirop se indică în infecții ale căilor respiratorii superioare și inferioare, precum:
· bronșită acută și cronică
· bronșiectazie
· pneumonie (chiar și pneumonie cu Pneumocystis carini)
· faringită
· amigdalită
· sinuzită
Bactrim sirop mai este indicat și în infecții urinare precum:
· cistită acută și cronică
· uretrită
· prostatită
Alte indicații pentru Bactrim sirop sunt: infecții genital la ambele sexe (uretrită gonococică), infecții ale tractului gastro-intestinală (febră tifoidă și paratifoidă, dizenterie bacilară, holeră, ca și tratament adjuvant), infecții ale țesuturilor moi și ale pielii (furuncule, piodermită, abcese și plăgi infectate).
Bactrim sirop este indicat și în alte infecții bacteriene cum ar fi: osteomielita acută și cronică, bruceloza acută, septicemia, nocardioză, mycetoma, blastmicoza sud americană.
Bactrim sirop este contraindicat pacienților cu suferințe hepatice grave, celor cu insuficiență renală gravă, atunci când nu este posibilă monitorizarea plasmatică repetată. Pacienții vârstnici mai ales, persoanele care mai utilizează și alte medicamente sunt predispuși la efecte adverse. Pentru reducerea reacțiilor adverse se recomandă ca tratamentul cu Bactrim sirop să fie pe o durată cât mai scurtă de timp posibilă.
Dacă totuși este necesară administrarea tratamentului pentru o perioadă mai lungă este necesară efectuarea formulei sanguine în mod regulat. Dacă se observă modificări majore în formula sanguină se va opri tratamentul cu Bactrim.
Medicamentul va fi administrat doar în cazuri excepționale pacienților cu tulburări hematologice severe. Nu se va administra pacienților cu deficit de G6PD datorită riscului de aparișie a hemolizei.
Bactrim nu se administrează pacienților cu antecedente de hipersensibilitate la sulfonamide sau trimethoprim. Bactrim este contraindicat în timpul sarcinii din motive de siguranță. Este interzisă administrarea de Bactrim prematurilor și nou-născuților în primele săptămâni de viață. La pacienții vârstnici sau la cei cu deficient de acid folic pot apărea modificări hematologice care indică o deficient de acid folic.
3. Reacții adverse pentru Bactrim sirop
Bactrim sirop este în general bine tolerat dacă se administrează în doza recomandată. Efectele secundare posibile sunt în general ușoare după frecvență, s-au observant următoarele efecte adverse:
· Efecte gastro-intestinale: greață însoțită sau nu de vomă, diaree, hepatită, enterocolotă pseudomembranoasă (mai rar), stomatită
· Reacții alergice: erupții ușoare, reversibile la întreruperea tratamentului.
· Modificări hematologice: ușoare și asimptomatice, reversibile la oprirea terapiei (leucopenie, neutropenia, trombocitopenie), foarte rar agranulocitoză, anemie megaloblastcă, pancytopenia sau purpura.
· La asocierea cu alte medicamente s-au observant: sintrom Stevens-Johnson, sindrom Lyell (necroliză epidemică toxică)
· Rar: infiltrații pulmonare de tipul celor din alveolita eozinofilică sau alergică, meningită aseptică, sau de tip meningeal.
4. Interacțiuni și atenționări speciale pentru Bactrim sirop
Bactrim interacționează cu următoarele grupe de medicamente:
· Diuretice tiazidice (mai ales la vârstnici) – trombocitopenie, purpură
· Anticoagulante (Warfarina) – Bactrim prelungește timpul protrombinei
· Fenitoina – Bactrim îi poate inhiba metabolizarea sa hepatica
· Metotrexatul – poate fi deplasat de pe proteinele plasmatice de către sulfonamide și astfel crește concentrația de metotrexat liber
· Medicația hipoglicemică – e necesară reajustarea dozelor
· Antimalarice – anemie megaloblastică la administrare concomitant cu Bactrim
· Ciclosporina – deteriorare reversibilă a funcției renale
· Unele teste de laborator – se pot obține rezultate eronate în timpul terapiei cu Bactrim.
5. Doze și mod de administrare pentru Bactrim sirop
Bactrim sirop se administrează mai ales copiilor sub 12 ani. Posologia pentru copii până la 12 ani: doza zilnică este de aproximativ 2 ml/5 kg corp, fracționată în două prize egale, dimineața și seara. Astfel, schema posologică de baza recomandată este de 6 mg trimetoprim + 30 mg sulfametoxazol per kg corp, zilnic. În cazul unor infecții grave doza pentru copii poate fi mărită cu 50 %.
Administrarea siropului se face pe cale orală cu un capacul sau lingurița dozatoare care se găsește alături de flaconul cu sirop.
6. Alte informații despre Bactrim sirop
Bactrim sirop nu se administrează femeilor însărcinate din motive de siguranță. Dacă este neapărată nevoie se vor analiza beneficiile scontate în raport cu riscurile înaintea începerii terapiei cu Bactrim. Ambele substanțe active din compoziția siropului Bactrim trec în laptele matern dar aceasta nu prezintă un factor de risc pentru sugari.
Bactrim sirop nu va fi utilizat după termenul de valabilitate marcat pe ambalaj. Bctrim sirop se prezintă sub forma unui flacon de 100 ml.