1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Amikin
Amikin este un agent antibacterian. Amikin conține ca și substanță activă amikacin. Acesta este un agent antibiotic, activ împotriva bacteriilor gram pozitive și în special împotriva bacteriilor gram negative.
2. Indicații și contraindicații Amikin
Amikin prezintă acțiune bactericidă prin blocarea sintezei proteice în microorganisme. Amikin este eficient împotriva mai multor microorganisme gram negative și mai puțin față de gram pozitive. Organismele gram negative sensibile la Amikin includ:
- Pseudomonas
- E. coli
- Proteus (indol-pozitiv si negativ)
- Klebsiella
- Enterobacter-Seratia
- Salmonella
- Shigella
- Citrobacter freundii
- Providencia.
Multe dintre tulpinile acestor microorganisme sunt rezistente la gentamicină, tobramicină și kanamicină, (ce reprezintă alte antibiotice din clasa aminoglicozidelor), dar sunt sensibile la Amikin. Microorganismele gram pozitive cele mai sensibile la Amikin sunt speciile de stafilococi atât penicilinazo-secretori cât și nesecretori, incluzând și tulpinile rezistente la meticilină.
Amikin este eficace în bacteriemie și septicemie (inclusiv infecția neonatală). De asemenea, acest medicament mai poate fi utilizat și în infecții grave ale tractului respirator, ale oaselor și articulațiilor, ale sistemului nervos central (incluzând meningitele), ale pielii și ale țesuturilor moi. Alte situații în care se poate folosi Amikin sunt: infecțiile intraabdominale (incluzând peritonita), infecțiile la arși și post-operatorii (incluzând chirurgia vasculară).
Amikin mai este indicat și în infecții grave, complicate și repetate ale tractului urinar. În episoadele inițiale ale infecțiilor tractului urinar, când încă nu există complicații, Amikin se indică în cazul în care nu există răspuns terapeutic la alte antibiotice cu potențial toxic mai mic.
3. Reacții adverse și supradozajul cu Amikin
În urma studiilor clinice și farmacologice efectuate s-au observat următoarele reacții adverse.
Ototoxicitate, nefrotoxicitate și blocaj neuromuscular. Alte reacții adverse care au fost raportate în cazuri rare: erupție cutanată, febră, parestezii, eozinofilie, anemie, artralgii, hipomagnezemie, greață, vărsături și hipotensiune.
4. Atenționări speciale și interacțiuni cu alte substanțe Amikin
Este necesară evaluarea funcției renale prin testarea concentrației serice a creatininei și prin clearance-ul creatininei. Periodic, pe durata tratamentului, trebuie reevaluată funcția renală.
Sarcina și alăptarea
Aminoglicozidele pot traversa placenta și astfel există posibilitatea apariției surdității congenitale din cauza acestui tip de antibiotice. Astfel că Amikin este indicat a fi administrat femeilor gravide doar în cazul în care beneficiile aduse mamei depășesc riscurile aduse fătului. În cazul în care se decide administrarea pe parcursul sarcinii, aceasta trebuie efectuată doar sub supraveghere medicală.
5. Doze și mod de administrare Amikin
- La pacienți cu funcție renală normală:
Doza uzuală administrată intramuscular sau intravenos pentru adulți, copii și sugarii mari, cu funcția renală normală este de 15 mg/kg corp/zi, divizată în două sau trei doze egale administrate la 8-12 ore. Tratamentul pacienților cu o greutate corporală mai mare, nu trebuie să depașească 1,5 g/zi.
Poate fi administrată o singură doză zilnic, intravenos, 15 mg/kg corp la adulți sau 20 mg/kg corp la copii de 4 săptămâni sau mai mari, în caz de bacteriemie, septicemie, infecții ale tractului respirator, infecții complicate ale tractului urinar, infecții intraabdominale sau tratamente empirice în neutropenia febrilă. Când Amikin este indicat în infecții necomplicate ale tractului urinar poate fi administrată o doză totală zilnică de 500 mg, într-o singură priză sau divizată în două (250 mgx2).
Este recomandat ca doza administrată nou-născuților să fie 10 mg/kg corp ca doză de atac și 7,5 mg/kg corp la 12 ore interval. La prematuri doza recomandată este de 7,5 mg/kg corp la 12 ore. Cu mare atenție trebuie calculate dozele corespunzătoare. Soluția de 50 mg/ml trebuie diluată mai mult pentru a permite administrarea corectă a dozelor la sugarii prematuri. Doză totală zilnică nu trebuie să depașească 15-20 mg/kg corp în infecțiile dificil de tratat sau complicate, unde tratamentul durează peste 10 zile, utilizarea Amikinului trebuie reevaluată și, daca se continuă, trebuie monitorizate funcțiile renală, auditivă și vestibulară. Dacă nu apare răspuns clinic în 3-5 zile, tratamentul trebuie oprit și se verifică din nou sensibilitatea la antibiotice a microorganismelor invadante.
- Pentru pacienții cu funcție renală afectată:
În cazul acestora nu se recomandă administrarea de Amikin într-o doză unică. Dozele trebuie să fie ajustate fie prin administrarea de doze normale la intervale de timp prelungite, fie prin administrarea unor doze reduse la intervalele fixate anterior.
6. Alte informații Amikin
Amikin se comercializează sub formă de flacon ce conține o soluție injectabilă intramuscular sau intravenos, conținând amikacin sulfat 50 mg/ml.
Amikin este absorbit rapid după administrare intramusculara și difuzează rapid în spațiul extracelular. Concentrația sanguină cu acțiune bactericidă se menține timp de 10-12 ore.