1) Denumirea, compozitie si clasa de medicamente din care face parte
Alupent are denumirea generică Metaproterenol. Alupent este un bronhodilatator care relaxează mușchii căii respiratorii, ameliorând dispneea.
Alupent este un medicament administrat pe cale orală, inhalatorie. Acesta este un produs simpatomimetic, beta-neselectiv, cu efect predominant beta-2-adrenergic, adica bronhodilatator. Acționează totuși și pe receptorii beta-2-adrenergici, stimulând funcțiile cardiace.
2) Indicatii si contraindicatii
Alupent este indicat în tratamentul bronhospasmului din următoarele afecțiuni: astm bronșic, BPOC, emfizem, bronșită. Acesta favorizează pătrunderea în arborele traheobronșic a aerosolilor cu cromoglicat disodic, antibiotic, corticosteroizi, mucolitice etc. Poate fi folosit și în cazul testului de bronhodilatație în explorarea funcțională pulmonară.
Este contraindicat la pacienții cu alergie la Metaproterenol sau alte componente ale medicamentului, tahicardie, artimii, diabet zaharat, hipertiroidism. Nu este recomandată administrarea copiilor sub 12 ani.
3) Reactii adverse si supradozajul cu Alupent
Reacții adverse commune: bătăi sau puls rapide sau neregulate
Mai puțin comune: tremurături ale extremităților, accentuarea astmului.
Rare: vedere încețoșată, durere retrosternală, frisoane, tuse, diaree, ameteală, leșin, greață, agitație, țiuit în urechi, tahicardie sau bradicardie, febră, transpirații, lipsa poftei de mâncare, oboseală, vomă.
Simptome de supradozaj sunt următoarele: durere în braț, spate sau mandibular, discomfort în piept, confuzie, amețeală, gură uscată, dispnee, insomnia.
4) Interacțiuni și atenționări speciale atunci când utilizați Alupent
A nu se folosi alți bronhodilatatori concomitent cu Alupent deoarece îi pot exacerba efectele. Agonișii beta-adrenergici trebuie folosiți cu prudență la pacienții tratați cu inhibitori de monoaminoxidază sau antidepresive triciclice deoarece acțiunea beta-adrenergică asupra sistemului vascular poate fi astfel potențiată.
Alupent poate produce efecte cardiovasculare intense (creșterea pulsului, a tensiunii arteriale sau apariția unor modificări pe EKG). Ca și alte bronhodilatatoare, acesta poate produce bronhospasm.
Acest medicament poate avea efecte teratogene si embriotoxice.
5) Doze si mod de administrare Alupent
Modul de administrare al Alupent cel mai usual este inhalator, cu aerosoli lichizi sau pudra. Alte moduri de administrare sunt soluție de inhalare, sirop sau comprimate.
Doza uzuală este intre 2 și 3 inhalații, la 3-4 ore. Nu trebuie să se depășească 12 inhalații pe zi.
Nu este recomandat copiilor sub 12 ani.
Se recomandă ca medical să stabilească doza potrivită pentru fiecare pacient în parte.
În primele trei luni de sarcină, Alupent se poate utiliza doar sub strictă supraveghere medicală.
6) Alte informatii-cum se folosește inhalatorul
Înainte de prima utilizare, se scoate capacul de protecție, se agită flaconul și se eliberează un puf în aer. La fiecare utilizare se respectă mai mulți pași:
– se scoate capacul, se agită flaconul
– se prinde flaconul astfel încât indexul este la bază și degetul mare în dreptul piesei bucale
– se inspiră foarte profund
– se pun buzele pe piesa bucală a inhalatorului, se inspiră lent pe gură în timp ce se apasă baza flaconului pentru eliberarea unei doze
– se scoate din gură piesa bucală
– nu se respiră timp de 10 secunde, apoi se expiră pe nas lent.
Se poate administra un al doilea puf de Alupent dupa 1-2 minute, respectându-se aceleași indicații.