Denumire, compozitie si clasa de medicamente din care face parte
Afos este un antibiotic care face parte din categoria medicamentelor antibacteriene pentru uz sistemic. Substanta de baza pe care o contine este fosfomicina, aceasta fiind un bactericid cu spectru larg.
Indicatii si contraindicatii Afos
Afos este indicat in infectiile cu bacterii gram pozitiv si gram negativ: colibacil, Proteus, Klebsiella, Enterobacter, Pseudomonas, Serratia, Enterococcus, Staphylococcus.
- boli dentare: abcese apicale sau periapicale, gingivite, abcese parodontale, parodontite apicale. Se indica si in profilaxia perioperatorie in sfera odontologica. Are actiune rapida asupra durerii din infectiile acute ale cavitatii orale si nu necesita asocierea medicamentelor antiinflamatorii sau antialgice. Spre deosebire de tetraciclina nu produce hipoplazia smaltului dentar sau colorarea dintilor in crestere la copii si adolescenti, fiind astfel un antibiotic de electie.
- ORL: amigdalita, sinuzita, otita, mastoidita. Se indica si in profilaxia perioperatorie in sfera ORL.
Afos este contraindicat persoanelor care dezvolta reactii de hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipienti. Este contraindicat in insuficienta renala sau in alte boli care reduc functia renala. Nu se administreaza in infectiile cu Clostridium difficile.
Reactii adverse si supradozajul cu Afos
La fel ca si toate celelalte medicamente, Afos poate cauza reactii adverse nedorite. Nu este obligatoriu insa ca acestea sa apara la toti pacientii carora le este administrat. Totusi, beneficiile pe care vi le aduc acest medicament sunt mai mari decat riscul de a dezvolta reactii adverse.
Pot sa apara diaree, greturi, dureri de cap, discomfort vaginal, ameteli. Este necesar sa va adresati unui medic daca aceste simptome se inrautatesc sau daca dureaza de mult timp.
Printre reactiile adverse grave care pot sa apra se numara alterarea vederii sau slabiciunea neobisnuita.
Foarte rar poate sa cauzeze o infectie intestinala periculoasa cu Clostridium difficile, asociata de obicei cu diareea. Aceasta apare din cauza unei specii bacteriene rezistente. Poate sa apara in timpul tratamentului sau dupa cateva saptamani sau luni dupa terminarea tratamentului. Diareea care nu se opreste insotita de durere abdominala, crampe abdominale si de sange sau mucus in materiile fecale trebuie raportata in mod obligatoriu medicului. In aceasta situatie nu este indicat sa utilizati medicamente antidiareice sau narcotice deoarece pot sa inrautateasca simptomele.
Reactiile alergice severe la acest medicament sunt rare. Adresati-va medicului daca apar inrosirea tegumentelor, mancarimi, cresterea in volum a fetei, limbii sau a gatului, ameteli severe sau dificultati de respiratie.
Daca se suspecteaza supradozajul, trebuie sa va adresati unui medic cat de curand. Simptome grave de supradozaj sunt pierderea cunostiintei si dificultati de respiratie.
Interactiuni si atentionari speciale cand utilizati Afos
Exista o interactiune cunoscuta intre Afos si vaccinul impotriva holerei sau vaccinul impotriva febrei tifoide (vaccinuri vii) in cazul in care pacientul este tratat sau a fost tratat in ultimele 14 zile cu fosfomicina. Acest antibiotic reduce activitatea vaccinului. Pentru un raspuns adecvat la vaccin, acesta ar trebui sa fie administrat doar dupa 14 zile de la incheierea tratamentului cu Afos.
Necesita atentie crescuta anumite grupe de pacienti:
In cazul pacientilor hemodializati, Afos se va administra doar dupa sesiunea de dializa deoarece acesta este scos din corp in timpul acestei proceduri.
Afos se excreta in principal nemodificat prin intermediul rinichilor si al materiilor fecale. Excretia renala este semnificativ redusa la pacientii care au functia renala compromisa. La aceasta categorie de pacienti, reactiile adverse ca diareea, durerile de cap, greturile si vaginita pot fi prelungite
Antibioticile pot sa scada eficienta metodelor contraceptive hormonale cum ar fi anticonceptionalele orale sau pilula de a doua zi.
Afos reduce eficienta balsalazidei atunci cand este administrat pe cale orala. Medicul trebuie anuntat in cazul in care urmati un tratament cu fosfomicina deoarece dozele balsalazidei trebuie ajustate si monitorizate sau se poate administra un medicament alternativ.
Pot sa apara si interactiuni minore intre Afos si Metoclopramid, dar care nu sunt clinic relevante la toti pacientii. Nu este necesara schimbarea terapiei, dar poate intra in discutie ajustarea dozelor.
Este important sa va adresati medicului dumneavoastra
Inainte de a lua Afos, anuntati medicul daca sunteti alergic la fosfomicina sau daca sunteti alergic la alte medicamente sau substante. Daca va cunoasteti cu o suferinta renala, aceasta trebuie mentionata. In cazul in care apar infectii renale pe parcursul tratamentului cu Afos manifestate prin durere lombara, febra sau frisoane, adresati-va medicului care ar putea sa va schimbe tratamentul.
Acest medicament ar putea sa va faca sa va simtiti ametit. Nu conduceti masini, nu folositi utilaje si nu intreprindeti alte activitati care necesita atentie sporita decat daca va simtiti in siguranta sa le efectuati. Limitati consumul de alcool.
Acest produs poate sa contina zahar sau aspartam. Se recomanda prudenta daca aveti diabet, fenilcetonurie sau alte boli care necesita o restrictie dietetica.
Acest antibiotic nu ar trebui utilizat in sarcina decat daca este in mod evident necesar. Afos trece in cantitati mici in laptele matern dar este putin probabil sa produca rau sugarului.
Doze si mod de administrare Afos
O cutie de Afos contine 12 comprimate a cate 1 gram. Antibioticul se va administra in felul urmator, pe cale orala:
- la copii: 2 comprimate pe zi
- la adulti 3-4 comprimate pe zi
Tratamentul dureaza 5-7 zile.
Alte informatii despre Afos
Afos in sarcina: Acest antibiotic nu ar trebui folosit in sarcina decat daca beneficiile aduse depasesc riscurile reactiilor adverse. Studiile pe animale au evidentiat toxicitate fetala, dar doar la doze care au condus si la toxicitate materna. Studiile umane au relevat ca o singura doza orala de 3 g de fosfomicina a fost administrata la 153 de femei insarcinate cu bacteriurie. Organismele infectante au fost eradicate la 96% dintre paciente si rata recurentei a fost de doar 3% dupa 25-30 de zile. Au fost observate reactii adverse minime la mama si putin importante la fat. Trimestrul in care medicamentul a fost administrat nu a fost specificat. Studiile de reproducere pe animale nu au demonstrat un risc asupra fatului, iar acest tip de studiu nu a fost condus si pe femeile insarcinate.
Afos la femeile care alapteaza: Nu se asteapta ca acest medicament sa cauzeze efecte nocive la sugar, in special daca acesta este mai mare de 2 luni. Afos este excretat in cantitati mici in laptele matern dar este putin probabil sa produca rau sugarului.
Nu conduceti masini, nu folositi utilaje si nu intreprindeti alte activitati care necesita atentie sporita decat daca va simtiti in siguranta sa le efectuati. Afos ar putea sa va faca sa va simtiti ametit. Limitati consumul de alcool.