Distribuie Articolul

Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte

Afinitor este un medicament din clasa anticanceroaselor și are everolimus drept substanță activă.

Indicații și contraindicații

Afinitor se administrează pacienților cu neoplasm renal în fază avansată. În acest moment celulele renale canceroase încep să se răspândească în organism. Se recomandă Afinitor dacă agravarea apare în urma unui tratament ce are în vedere proteina stimulatoare pentru formarea vaselor (VEGF). Substanța activă formează o legătură cu o proteină intracelulară și determină un complex. Acest complex blochează o proteină ce controlează diviziunea celulelor canceroase și hrănirea lor cu sânge prin oprirea dezvoltării vaselor sangvine. Rezultatul acțiunii everolimusului este reprezentat de încetinirea răspândirii cancerului renal.

În plus, Afinitor se administrează și în stadii avansate de cancer mamar, în care sunt detectați și receptori pentru hormoni, cu HER2/neu negativ. Acesta se prescrie în combinație cu examestane, femeilor cu status postmenopauză, în cazul în care boala a recidivat după administrarea de inhibitor de aromatază non-steroidal.

Totodată, Afinitor poate fi utilizat și în tratamentul tumorilor neuroendocrine pancreatice, gastro-intestinale sau pulmonare. În ceea ce privește aceste tipuri de neoplasme, ținte sunt tumorile bine delimitate, dar care nu au indicație de rezecție sau care au metastazat.

Afinitor este contraindicat persoanelor hipersensibile la substanța activă (everolimus) sau la alte ingrediente adjuvante. Hipersensibilitatea la substanțe ce prezintă structuri asemănătoare cu everolimusul reprezintă de asemenea o condiție eliminatorie a tratamentului cu Afinitor.

Reacții adverse ale Afinitor

Efectele secundare ale administrării de Afinitor, înregistrare cu o frecvență de 1 la 10 pacienți, sunt în principal infecții. Au fost observate și scăderea numărului de globule albe (neutrofile și limfocite) și trombocite. Trombocitele dețin un rol major în coagularea sângelui, motiv pentru care diminuarea lor predispune pacientul la episoade hemoragice (de sângerare). În urma tratamentului cu Afinitor este posibilă și scăderea cantității de hemoglobină, proteina din globulele roșii responsabilă de transpotul oxigenului. S-a înregistrat creșterea concentrației de fosfat, colesterol, trigliceride și glucoză din sânge, dar și respirație dificilă sau sângerări nazale. Pot să apară totodată și gustul anormal, lipsa poftei de mâncare, inflamația mucoasei gurii și plămânilor, precum și diaree. Vărsăturile, greața, concentrațiile crescute ale enzimelor hepatice în sânge se numără de asemenea printre posibile efecte secundare în tratamentul cu Afinitor.

După administrarea de Afinitor pacientul poate experimenta mâncărime, erupții cutanate, piele uscată, oboseală sau slăbiciune. Creșterea nivelului de creatinină în sânge este semn de degradare musculară, iar umflăturile la nivelul brațelor și picioarelor sunt indicii de edem periferic.

Interacțiuni și atenționări speciale atunci când folosiți Afinitor

Se recomandă evitarea vaccinurilor și contactului cu persoane recent vaccinate în perioada administrării de Afinitor.

Pacienții în tratament cu Afinitor trebuie să manifeste o grijă sporită în perioada peri-operatorie. Orice rană are o durată mai lungă de vindecare și prezintă risc crescut de a dezvolta complicații sau infecții.

Doza recomandată de 10 mg pe zi se reduce pentru persoanele ce prezintă afecțiuni hepatice de fond.

Eritromicina și verapamilul pot duce la creșterea concentrației sangvine a everolimusului (substanța activă a Afinitorului).

Administrarea concomitentă a everolimusului cu midazolam duce la creșterea nivelului sangvin de midazolam cu 25%.

Doze și mod de administrare Afinitor

 Afinitor se prezintă în formă de comprimate alungite galben deschis. Acestea sunt disponibile în concentrații de 2.5, 5, 7.5 și 10 mg. O folie conține 10 comprimate, iar într-o cutie se pot păstra 10, 30, 60 sau 90 de comprimate.

Doza de Afinitor prescrisă este de 10 mg pe zi. Tratamentul trebuie însă urmărit și condus de către un medic experimentat în utilizarea medicamentelor anticanceroase. Administrarea este continuată atât timp cât aduce beneficii pacientului, sau până la decizia medicului de întrerupere, în cazul apariției reacțiilor adverse. Totuși, în eventualitatea unor reacții adverse, medicul poate decide reducerea dozei sau oprirea temporară a tratamentului.

Comprimatele de Afinitor pot fi administrate atât în prezența, cât și în absența alimentelor. Acestea trebuie să fie înghițite întregi, zilnic, în același moment al zilei. Este interzis să se mestece sau să se zdrobească.

Alte informații despre Afinitor

 Afinitorul se eliberează exclusiv pe bază de rețetă. Este un medicament rar utilizat, căci carcinomul renal nu este foarte frecvent întâlnit.

Se recomandă atenție deosebită în tratamentul persoanelor cu potențial de sarcină. Așa cum reiese din studiile la animale, Afinitor are efect toxic asupra fătului. Orice suspiciune de sarcină trebuie imediat transmisă medicului.

În studiile la animale s-a dovedit ca everolimus pătrunde facil în laptele matern. Prin urmare, este de evitat hrănirea la sân a copilului în perioada tratamentului cu Afinitor.

Nu există studii care să ateste efecte asupra capacității de a conduce vehicule. Pe timpul tratamentului cu Afinitorr pacientul trebuie să manifeste precauție, întrucât una din reacțiile secundare ale substanței active este oboseala accentuată.

Afinitor trebuie păstrat în ambalajul original, ferit de umiditate și lumină.

Adaugă un comentariu