Denumire, compozitie si clasa de medicamente din care face parte
Aerius este un antihistaminic AH1 de generaţia a II-a. Fiecare comprimat are in compozitie substanta activa, desloratidina, cat si excipientii hidrogenofosfat de calciu dihidrat, celuloza microcristalina, amidon de porumb, talc. Filmul comprimatului este format dintr-un invelis filmat ce contine lactoză monohidrat, hipromeloza, dioxid de titan, macrogol 400, indigotin (E132) si un invelis transparent care contine hipromeloza, macrogol 400, ceară carnauba si ceară albă.
Indicatii si contraindicatii
Aerius are rolul de a bloca efectele contractile ale histaminei pe musculatura neteda din bronhii, uter si intestin, actionand pe receptorii histaminici. Scad permeabilitatea venoasa, diminuand aparitia edemului, papulei si a pruritului. Clinic, efectul antihistaminicelor este evident doar atunci cand exista o activitate crescuta a histaminei.
Aerius este un medicament antialergic si se administreaza in:
–urticarie idiopatica cronica
-intepaturi de insecte.
Scade secretiile abundente, amelioreaza stranutul si senzatia de mancarime si reduce secretia glandelor lacrimale. Simptomele sunt ameliorate pentru 24 de ore, fara a produce somnolenta la fel ca si alte antihistaminice, astfel ca activitatile zilnice nu sunt perturbate.
Prezinta interes terapeutic redus in reactiile alergice majore cum ar fi astmul bronsic sau socul anafilactic.
Acest medicament antihistaminic este contraindicat persoanelor ce dezvolta hipersensibilitate la desloratidina sau loratidina si excipienti.
Reactii adverse si supradozajul cu Aerius
Mentionam reactii adverse minore pe sistemul nervos central: ameţeli, cefalee, tinnitus; tulburări de vedere, diplopie. Poate produce xerostomie (uscaciunea gurii).
Fiind un antihistaminic de actualitate (de generaţia a II-a) nu este sedativ si nu are efecte anticolinergice nedorite ca si in cazul antihistaminicelor clasice deoarece nu patrunde cu usurinta in sistemul nervos central.
In majoritatea cazurilor, acest medicament antihistaminic nu determina reactii adverse daca este respectata doza terapeutica.
Nu este indicat ca dozele prescrise de catre medic sa fie depasite. Totusi, in cazul unui supradozaj accidental nu vor aparea reactii majore.
Interactiuni si atentionari speciale atunci cand utilizati Aerius
Aerius nu interactioneaza cu alte clase de medicamente. Au fost conduse studii de interactiune cu doze multiple de ketoconazol si eritromicina, insa nu au fost observate modificari relevante de concentratii plasmatice ale desloratadinei.
Nu interactioneaza cu alimentele, astfel ca poate fi administrat cu sau fara alimente.
Se impune prudenta in administrarea la pacienti care sufera de insuficienta hepatica sau insuficienta renala grave, la gravide si la epileptici.
Nu este activ in soc anafilactic, angioedem si astm bronic.
Acest medicament face parte din clasa antihistaminicelor AH1 care sunt permise la piloti.
Doze si mod de administrare Aerius
Aerius se gaseste atat sub forma de comprimate filmate orodispersabile de 5 mg, cat si sub forma de sirop de 0.5 mg/ml pentru copii. Comprimatele orodispersabile trebuie sa fie scoase cu atentie din blister, fara a fi sfaramate, urmand a fi consumate imediat dupa ce au fost scoase din blister.
Doza de administrare pentru adulti si copii cu varsta peste 12 ani este de un comprimat orodispersabil pe zi in cavitatea bucala si se poate administra inainte sau dupa masa, cu sau fara apa.
Copiilor intre 2 si 5 ani li se vor administra 2.5 ml de sirop o data pe zi (echivalentul a 1.25 mg desloratidina).
Copiilor intre 6 si 11 ani li se vor administra 5 ml de sirop o data pe zi (echivalentul a 2.5 mg desloratidina).
Alte informatii despre Aerius
Tratamentul medicamentos cu Aerius nu este indicat in timpul sarcinii. Desi studiile pe animale nu au evidentiat ca desloratadina este teratogenă, nu a fost stabilita cu exactitate siguranta utilizării medicamentului in timpul sarcinii.
Aerius este excretat in laptele matern si de aceea nu este recomandata utilizarea de catre femeile care alapteaza.
Medicamentul trebuie pastrat in ambalajul original, la o temperatura mai mica de 30 de grade celsius.