Distribuie Articolul

1.      Denumirea, compoziția și clasa de medicamente din care face parte

Crema Actovegin este un medicament de uz extern ce accelerează și îmbunătățește procesul de vindecare al țesuturilor și favorizează regenerarea. Actovegin are ca substanță activă un extract deproteinizat din sânge de vițel, ce corespunde unei mase uscate de 2 mg. Datorită acțiunii sale, Actovegin face parte din categoria preparatelor dermatologice folosite pentru tratarea ulcerelor și rănilor.

2.      Indicații și contraindicații

Aplicată pe piele, această cremă acționează prin creșterea aportului sangvin local. Rezultatul este reprezentat de intensificarea proceselor metabolice și favorizarea aportului de oxigen și glucoză la nivel celular. De aceea, Actovegin este indicat în următoarele situații:

  • profilaxia și tratamentul ulcerelor varicoase și ale altor ulcerații cu suprafața infectată;
  • profilaxia și tratamentul escarelor de decubit;
  • profilaxia și tratamentul leziunilor cutanate apărute sub influența radioterapiei (la pacienții oncologici);
  • tratamentul arsurilor pielii sau mucoaselor;
  • tratamentul escoriațiilor;
  • tratamentul microfisurilor cutanate.

Preparatul nu trebuie folosit în cazul prezenței unei reacții de hipersensibilitate (alergie) la substanța activă sau la oricare dintre excipienți.

3.      Reacții adverse și supradozaj

Rareori, pacienții cu pielea sensibilă sau cu intoleranță la unul dintre componentele produsului pot dezvolta reacții alergice. Acestea se manifestă prin:

·         înroșirea pielii la nivelul administrării medicamentului;

·         senzația de mâncărime sau arsură a pielii;

·         urticarie.

În ceea ce privește supradozajul, încă nu există date disponibile. Totuși, pentru a evita apariția efectelor secundare menționate anterior, evitați excesul de utilizare al cremei.  Dacă observați manifestări neplăcute ce nu au fost menționate, adresați-vă de urgență unui medic.

4.      Interacțiuni și atenționări speciale

Deocamdată nu se cunosc interacțiuni cu alte medicamente. Nu există atenționări speciale pe durata utilizării produsului, iar capacitatea de a conduce vehicule și de a folosi utilaje nu este influențată. Crema Actovegin nu afectează nici puterea de concentrare.

5.      Doze și mod de administrare

Actovegin cu aplicare cutanată se găsește sub formele farmaceutice de gel 20%, cremă 5% și unguent 5%. Acestea se administrează în ordinea gel, cremă, unguent în cadrul unui tratament în 3 etape.

Crema Actovegin 5% se aplică pe piele și pe mucoase în moduri diferite în funcție de situație. De exemplu:

·         în escarele de decubit, preparatul se masează ușor pe zonele expuse riscului;

·         în protejarea contra iradierii, crema se aplică în strat subțire atât după radioterapie, cât și în intervalele dintre iradieri;

·         în cazul plăgilor din țesuturi cu capacitate regenerativă scăzută, se recomandă asocierea tratamentului cu Actovegin soluție injectabilă.

6.      Alte informații despre Actovegin crema

Utilizarea cremei Actovegin pe durata sarcinii este recomandată doar dacă beneficiile administrării depășesc riscurile pentru făt. Administrarea medicamentului în această situație trebuie urmărită de către un medic. De asemenea, crema trebuie aplicată cu precauție pe durata alăptării, deoarece există riscul ca substanțele pe care le conține medicamentul să treacă în laptele matern după ce sunt absorbite de piele.

Actovegin 5% se eliberează fără prescripție medicală și trebuie păstrat la temperaturi sub 25°C.

Adaugă un comentariu