Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte
Actelsar HCT este un medicament care se utilizează pentru hipertensiunea arterială esențială. Actelsar HCT conține două substanțe active telmisartan și hidroclorotiazidă. Telmisartanul este un antagonist al receptorilor angiotensinei II. Are ca efect dilatarea vaselor de sânge, permițând astfel scăderea tensiunii arteriale. Cealaltă substanță activă din Actelsar HCT este hidroclorotiazida care este un diuretic. Efectele sale sunt tot de scădere a tensiunii arteriale, prin creșterea diurezei (creșterea volumului de urină eliminat). Alți excipienți care intră în compoziție: stearat de magneziu, hidroxid de potasiu, meglumină, povidonă, amidon glicolat de sodiu, celuloză microcristalină, manitol.
Indicații și contraindicații
Hipertensiunea arterială esențială este o problemă des întâlnită într-o societate unde stresul este prezent în activitățile cotidiene. Această boală se diferențează de celelalte categorii de hipertensiune arterială prin faptul că nu se cunoaște o cauză aparentă ce ar putea să o producă. Cu cât este mai mare presiunea sângelui, cu atât inima lucrează mai greu.
O hipertensiune netratată poate duce la complicații importante. Acestea sunt: ateroscleroză, accidente vasculare cerebrale, infarct, leziuni la nivel ocular, leziuni la nivelul rinichilor. Un tratament ce se folosește pentru a combate această afecțiune este Actelsar HCT. Acest medicament se adresează în principal pacienților care au fost tratați cu telmisartan, dar în prezent nu se mai atinge o tensiune optimă.
Persoanele care se știu cu hipersensibilitate la oricare din componentele produsului, nu pot să îl folosească. Insuficiența hepatică severă și insuficiența renală severă sunt tot contraindicații. Altele sunt: colestaza și afecțiunile biliare obstructive, hipopotasemie refractară, hipercalcemie.
Reacții adverse și supradozajul
La categoria infecții, reacțiile adverse ce pot apărea sunt bronșitele, faringitele, sinuzitele. La nivelul sistemului imunitar, se poate întâlni o exacerbare sau chiar o activare a lupului eritematos sistemic. La nivelul sistemului nervos, se pot întâlni depresie, anxietate, amețeli, sincopă, parestezie, insomnie și alte tulburări de somn. La nivel gastro-intestinal se pot întâlni durere abdominală, constipație, diaree, flatulență. Alte simptome sunt dispepsia (senzație de durere sau arsură la nivelul epigastrului, însoțită uneori de vărsături), vărsăturile, gastrita, xerostomia (lipsă de salivă).
Cele mai întâlnite semne și simptome ale supradozajului de hidroclorotiazidă sunt greața și somnolența. La supradozajul de telmisartan, se pot întâlni: hipotensiune, tahicardie, bradicardie, amețeli, vărsături, insuficiență renală acută. Se recomandă prezentarea cât mai rapidă la un serviciu de urgențe.
Interacțiuni și atenționări speciale pentru Actelsar HCT
Nu se recomandă administrarea concomitentă de Actelsar HCT și litiu, deoarece această combinație crește nivelurile plasmatice ale litiului. Se recomandă ca nivelurile de potasiu să fie controlate periodic dacă se asociază și medicamente care au o influență asupra acestui ion. Diureticele kaliuretice, laxativele, corticosteroizii, ACTH-ul, amfotericina, carbenoxolona, penicilina G, acidul salicilic pot duce la hipopotasemie (scăderea nivelului de potasiu). Medicamentele ca inhibitori ai ECA, diuretice care reţin potasiu (spironolactona), suplimente care conţin potasiu, înlocuitori de sare pe bază de potasiu, ciclosporină sau heparina sodică pot crește nivelurile de potasiu (hiperpotasemie).
Asocierea Actelsar HCT cu alte medicamente ce duc la scăderea tensiunii arteriale trebuie indicată doar de către medic deoarece pot apărea reacții adverse periculoase. Hidroclorotiazida poate crește cantitatea de acid uric în organism. Prin urmare cei care suferă de gută și iau medicație specifică (probenecid sau alopurinol) vor avea dozele modificate de către medic. Se vor evita suplimentele de calciu. Daca acestea trebuie luate, se va monitoriza calcemia pentru a depista și trata la timp o creștere peste limita normalului.
Doze și mod de administrare
Actelsar HCT este disponibil sub două forme: comprimate care conțin telmisartan 40 mg, hidroclorotiazidă 12,5 mg și comprimate cu telmisartan 80 mg și hidroclorotiazidă 25 mg. Celor care au luat înainte comprimate care conțin 40 mg telmisartan li se recomandă să le ia pe cele de 40/12.5 mg. Cei care au luat 80 mg telmisartan vor lua tabletele ce conțin 80/25 mg.
Doza zilnică recomandată este de o pastila pe zi, înghițită cu o cantitate suficientă de lichide și cu sau fără alimente. Doza zilnică unică nu trebuie să depășească 40 mg/12.5 mg în cazul celor care au insuficiență hepatică ușoară până la moderată. Celor care suferă de insuficiență hepatică severă nu le este indicat să ia Actelsar HCT.
La copii și adolescenți sub 18 ani nu au fost stabilite eficacitatea și siguranța utilizării Actelsar HCT.
Alte informații
Nu se recomandă ultilizarea Actelsar HCT în timpul sarcinii sau daca sarcina este mai avansată de 3 luni. De asemenea, nici în timpul alăptării nu este indicat acest produs. Hidroclorotiazida ajunge în laptele matern. Despre telmisartan nu există destule informații de aceea se recomandă alt produs. În timpul tratamentului, poate apărea o stare de somnolență sau amețeală. De aceea trebuie evitate manevrarea utilajelor și condusul unui vehicul daca se manifestă aceste reacții.