Distribuie Articolul

1) Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte ACC lămâie și miere

Substanța activă din ACC lămâie și miere este acetilcisteina, care face parte din clasa medicamentoasă a mucoliticelor. Aceasta este utilizată în boli respiratorii, precum bronșite, bronșiectazii, mucoviscidoză, acționând ca fluidizant al secrețiilor bronșice. Un plic de 3g de ACC lămâie și miere are un conținut de 600mg de substanță activă și excipienți: zahăr, acid ascorbic, zaharină sodică, arome naturale (citral, lemon oil), aromă de miere (acetoina, butirat de amil, trans-anetol, Angelica oil root, Nutmeg oil, Petitgrain oil, vanilina, butirat de etil, decanoat de etil, hexanoat de etil, laurat de etil, nonanoat de etil, fenilacetat de etil, geraniol, triacetat de etil, antranilat de metil, cinamat de metil, citral, citronelol,) amidon, maltodextrina.

Conținutul unui plic este o pulbere alb-gălbuie cu aglomerări și miros de lămâie și miere.

2) Indicații și contraindicații ale ACC lămâie și miere

Nu se utilizează ACC lămâie și miere în următoarele situații:

  • Hipersensibilitate sau alergie la acetilcisteină sau la alt component al acestui medicament;
  • Copii până în 14 ani.

ACC lămâie și miere este utilizat cu precauție în următoarele cazuri:

  • Dacă știți că suferiți de astm bronșic (cereți sfatul medicului înainte de utilizare; dacă apar reacții adverse respiratorii după utilizare, precum senzație de sufocare, întrerupeți tratamentul și adresați-vă de urgență unui medic; astfel de reacții adverse pot apărea, deoarece ACC poate produce bronhospasm la persoane susceptibile, de aceea este recomandată administrarea de bronhodilatatoare în prealabil);
  • Dacă ați avut o boală ulceroasă;
  • Dacă aveți dureri de stomac după administrarea de ACC lămâie și miere (în acest caz, întrerupeți tratamentul și adresați-vă unui medic);
  • Dacă apar modificări la nivelul pielii și/sau al mucoaselor, întrerupeți tratamentul și adresați-vă medicului (foarte rar apar însă reacții adverse cutanate severe, precum sindromul Lyell sau sindromul Stevens-Johnson).

Nu utilizați concomitent cu ACC lămâie și miere medicamente împotriva tusei, pentru că nu veți mai putea elimina secrețiile bronșice fluidizate de ACC.

3) Reacții adverse și supradozajul cu ACC lămâie și miere

Adresați-vă imediat medicului sau farmacistului sau prezentați-vă de urgență la camera de gardă a celui mai apropiat spital dacă ați administrat o doză mai mare de medicament decât cea recomandată. În acest caz, puteți prezenta greață, vărsături, diaree, secreții bronșice excesive (în special la copii).

Cu toate că apar la un număr relativ mic de persoane, acest medicament poate cauza reacții adverse, ca orice alt medicament.

Clasificarea reacțiilor adverse în funcție de frecvență este următoarea:

Foarte frecvente: mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente: mai puţin de 1 din 10 pacienţi

Mai puţin frecvente: mai puţin de 1 din 100 pacienţi

Rare: mai puţin de 1 din 1000 pacienţi

Foarte rare: mai puţin de 1 din 10000 pacienţi

Cu frecvenţă necunoscută: care nu poate fi estimată din datele disponibile.

Reacții adverse mai puţin frecvente: reacţii alergice (mâncărime, erupţie la nivelul pielii, probleme respiratorii, ritm rapid al inimii, scădere a tensiunii arteriale), durere de cap, inflamaţie a gurii, durere abdominală, diaree, greață și vărsături, arsuri în capul pieptului, zgomote în urechi, febră.

Rare: bronhospasm (mai ales la pacienţii cu astm bronşic).

Foarte rare: reacţii anafilactice, şoc anafilactic, sângerări (mai ales la pacienți cunoscuți cu reacții de hipersensibilitate).

La primele semne ale unei reacţii adverse, se oprește utilizarea ACC lămâie și miere. Adresaţi-vă medicului în acest caz.

Puteți raporta reacțiile adverse apărute (chiar dacă acestea nu sunt menționate mai sus) prin sistemul național de raportare. Puteți contribui astfel la îmbunătățirea siguranței acestui medicament.

4) Interacțiuni și atenționări speciale în tratamentul cu ACC lămâie și miere

Înaintea începerii oricărei administrări, anunțați medicul cu privire la alte afecțiuni ale dvs. (digestive, hepatice, renale, imunitare etc.), acestea putând duce la modificarea schemei de tratament.

De asemenea, anunțați medicul în legătură cu alte medicamente pe care le-ați administrat de curând, inclusiv suplimente alimentare, acestea putând interacționa cu ACC lămâie și miere, astfel:

  • Anumite antibiotice trebuie administrate la un interval de minim 2 ore față de ACC lămâie și miere;
  • Medicamente împotriva tusei, care inhibă reflexul de tuse și procesul de curățare a căilor respiratorii, putând duce la infecții și bronhospasm;
  • Nitroglicerina + derivații săi, ACC lămâie și miere putând influența efectul vasodilatator și de agregare trombocitară.
ACC lămâie și miere administrat alături de alimente și băuturi alcoolice

ACC lămâie și miere poate fi administrat alături de alimente şi băuturi alcoolice.

ACC lămâie și miere în sarcină, alăptare şi fertilitate

Adresaţi-vă medicului sau farmacistului înainte de a lua acest medicament dacă sunteţi, credeți că sunteți însărcinată, dacă aveți intenția de a rămâne gravidă sau dacă alăptaţi.

ACC lămâie și miere și conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor

ACC lămâie și miere nu afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

ACC lămâie și miere administrat la diabetici

ACC lămâie și miere conţine zahăr. Dacă știți că suferiți de intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să consultați medicul înainte de a utiliza acest medicament.

Atenţionare pentru diabetici: 1 plic conţine 0,17 unităţi de carbohidraţi.

5) Doze și mod de administrare ACC lămâie și miere

Urmați întotdeauna recomandările medicului sau farmacistului. Dacă aveți nelămurii cu privire la modul de administrare al ACC lămâie și miere, discutați cu aceștia.

Dozele obișnuite sunt:

  • Pentru copii sub 14 ani: se recomandă utilizarea formelor farmaceutice adecvate vârstei;
  • Pentru adolescenți peste 14 ani și adulți: 1 plic de 600mg pe zi.

Dizolvați conținutul plicului într-o cană cu apă fierbinte și beți întregul conținut, după masă. Este de preferat să înghițiți cât de fierbinte puteți.

Dacă după 4-5 zile, simptomele dvs. nu se ameliorează sau observați o agravare a acestora, adreasți-vă medicului!

Pentru profilaxia bronșitei cronice sau a mucoviscidozei, durata tratamentului va fi mai lungă.

6) Alte informații

Nu utilizați concomitent cu ACC lămâie și miere medicamente împotriva tusei, pentru că nu veți mai putea elimina secrețiile bronșice fluidizate de ACC.

Dacă ați uitat să administrați ACC lămâie și miere: este de preferat să îl luați imediat ce vă amintiți, însă nu utilizați o doză dublă.

Dacă utilizați mai mult decât trebuie:  Adresați-vă medicului sau farmacistului.

Sarcina și alăptarea: Adresați-vă medicului sau farmacistului înainte de a lua orice medicament. Pentru mai multe detalii, vedeți punctul 4).

Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor: Pentru mai multe detalii, vedeți punctul 4).

Cum se păstrează ACC lămâie și miere: Nu sunt necesare condiții speciale. După dizolvarea în apa fierbinte, soluția rămâne stabilă timp de 3 ore.

A nu se lăsa la îndemâna copiilor!

Adaugă un comentariu